Skip to main content

Rundtur bland Østlandets dalar

En semester bland de till synes oändliga dalarna i östra Norge blir aldrig tråkig. Planera en rundresa till de vackraste platserna med hjälp av våra experttips.

Grönskande dalar

Ove Gjesdal växte upp bland fjordarna i Bergen, men som vuxen flyttade han till regionen Østlandet i östra Norge. Idag är han turistchef i Lillehammer och Gudbrandsdalen.

"Jag upptäckte att det finns massor med spännande aktiviteter här året runt, också sådant jag inte provat på tidigare. Jag fastnade för cykling, skidåkning och andra sporter, och förälskade mig i alla kulturfestivaler och evenemang som regionen är känd för."

Många av Østlandets dalar känns nästan oändliga när man reser genom dem. Planera in några stopp vid attraktionerna längs vägen och ta gärna några spontana raster också. Landskapet växlar mellan mjukt böljande kullar och dramatiska fjäll, ibland utan förvarning.

Vädret bjuder på få överraskningar, vilket underlättar resan. Varje årstid har sin egen prägel, och det enda du faktiskt behöver göra är att försöka se så mycket det bara går.

Dag 1: Oslo–Lillehammer

Beräknad tid med bil: 2 timmar och 15 minuter.
Avstånd: 183 kilometer

Den välkända OS-staden Lillehammer ligger i Gudbrandsdalens allra sydligaste delar. I de gamla trähusen på Storgata hittar du alla sorts affärer, restauranger och kulturupplevelser.

Titta gärna in på någon av utställningarna på Lillehammer Kunstmuseum och strosa sedan omkring på friluftsmuseet Maihaugen. Avsluta dagen med ett besök på backhoppningsanläggningen Lysgårdsbakken, där du har en fantastisk utsikt över hela stan. Det finns gott om ställen att övernatta på. 

Dag 2: Lillehammer–Hafjell–Hunderfossen

Med bil Lillehammer-Hafjell: 20 minuter
Avstånd: 16 kilometer.

Med bil Hafjell-Hunderfossen: 7 minuter.
Avstånd: 4 kilometer.

Från Lillehammer tar du dig lätt norrut till Hafjell, som är en av Norges bästa skidorter. På sommaren satsas det på cykling, och de gröna backarna omvandlas till en cykelpark i världsklass.

På andra sidan dalen är det bobåkning på hjul som gäller. Där ligger också den sagoinspirerade äventyrsparken Hunderfossen Eventyrpark, med gott om familjevänliga boendealternativ.

Dag 3: Hunderfossen–Ringebu–Muen

Med bil Hunderfossen-Ringebu: 40 minuter.
Avstånd: 43 kilometer.

Med bil Ringebu-Muen: 30 minuter.
Avstånd: 30 kilometer.

Fortsätt i lugn takt norrut genom dalen och stanna gärna till vid Ringebu stavkyrka. Ta sedan av från E6:an och åk i riktning mot Venabygdsfjellet, där det finns möjligheter till vandring och ridning.

Berget Muen ger en härlig panoramautsikt över Rondane nationalpark. Sov gott på hotell eller camping i Ringebu med omnejd.

Dag 4: Ringebu–Gålå–Elgtårnet

Med bil Ringebu-Gålå: 30 minuter.
Avstånd: 30 kilometer.

Från Gålå till Elgtårnet: 50 minuter.
Avstånd: 40 kilometer.

Börja dagen i Gålå och rikta sedan in dig på att korsa den u-formade Gudbrandsdalen. Den här platsen är känd för sin Peer Gynt-festival med utomhusföreställningar, och är också en utmärkt utgångspunkt för en roadtrip längs Peer Gynt-vägen via Fefor hela vägen ner till Espedalen.

Från den tornlika träbyggnaden Elgtårnet har du goda chanser att få syn på älg. Lite längre söderut ligger ravinen Helvete, där du kan spana in några av norra Europas största naturliga jättegrytor.

Dag 5: Elgtårnet/Espedalen–Fagernes

Beräknad tid med bil: 2 timmar och 40 minuter.
Avstånd: 165 kilometer

Vackra Valdres ligger bra till på resans femte dag. Här kan man vandra Besseggen, enligt National Geographic en av världens bästa vandringsturer, eller ta sig an det 2 000 meter höga berget Bukkelægret. I området finns också den mysiga fjällbyn Beitostølen, vid foten av Jotunheimen.

Valdres har ett pålitligt klimat med snörika vintrar – en toppenplats för skidåkning med andra ord. Smaka på områdets berömda rakfisk, halvt fermenterad öring som till och med har sin egen festival i november.

Boendealternativ hittar du på en rad platser i Valdres, bland annat i Fagernes.

Dag 6: Fagernes–Nesbyen eller Elverum

Med bil Fagernes-Nesbyen i Hallingdal: 1 timme och 40 minuter.
Avstånd: 90 kilometer.

Med bil Fagernes-Elverum i Østerdal: 2 timmar och 40 minuter.
Avstånd: 175 kilometer.

Halvvägs mellan Bergen och Oslo ligger Hallingdal, med stora områden där man kan vandra, cykla och åka skidor. De mindre städerna Gol, Geilo, Ål, Nesbyen och Hemsedal är alla utmärkta semesterorter med gott om boendealternativ. Om du vill komma nära björnar och andra vilda djur rekommenderas ett besök på Langedrag naturpark eller Bjørneparken i Flå.

Alternativ rutt: Elverum i Østerdal.
Østerdalen formas av landets längsta älv Glomma. Söder om staden Glåmdalen byter dalområdet namn till Glåmdalen. Här finns gott om aktiviteter vid älven och i fjällen runtomkring. I Elverum hittar du boende av alla slag.

Dag 7: Nesbyen–Nore i Numedal

Med bil Nesbyen-Numedal: 1 timme.
Avstånd: 65 kilometer.

Numedal är den sydligaste av Østlandets vidsträckta, gröna dalar. Här finns hela fyra stavkyrkor som vittnar om områdets rika historia. På medeltiden låg Numedal vid en viktig handelsväg, och det uppmärksammas varje sommar under festivalen Middelalderuka (medeltidsveckan).

Hardangervidda nationalpark är populär för både vandring och skidåkning, och runt om i Numedalen hittar du gott om semesterstugor och andra bekväma boendealternativ.

Dag 8: Nore–Rjukan

Med bil Nore-Rjukan: 1 timme och 50 minuter.
Avstånd: 110 kilometer.

På vägen från Numedal till Rjukan i Telemark får du uppleva den norska landsbygden i all sin lågmälda charm. Den lilla staden Rjukan ligger längst ner i en ovanligt smal dalgång, så smal att en stor spegel har placerats på toppen av ett berg för att staden ska kunna få lite dagsljus på vintern.

Bara en bit bort ligger Hardangervidda nationalpark, med mängder av möjligheter till skidåkning och vandring, allt efter säsong. Längst upp på Gaustatoppens 1 883 meter höga topp kan du se en sjättedel av Norge om vädret är klart.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor