Skip to main content

Upplev Norge med bil

Att köra bil i Norge är en underbar upplevelse. Här är lite matnyttig information innan du rullar ut på vägarna!

Norge är Europas avlångaste land, så är det lätt att underskatta avstånden och körtiden. Det tar till exempel runt 30 timmar att köra från Kristiansand i söder till Hammerfest i norr.

Jämfört med många andra länder är motorvägar och landsvägar inte lika hårt trafikerade i Norge. Det finns många Europavägar, som känns igen med ett E framför vägnumret (t.ex E39). De sträcker sig över hela landet och förbinder också Norge med andra länder.

Tänk på att mindre vägar kan vara slingriga och smala, och att du kan behöva vika åt sidan tillfälligt vid mötande trafik.

Det finns många bra motorvägar (med hastighetsgräns 90-110 km/h) mellan Oslo-Trondheim, Oslo-Stavanger, Oslo-Halden (vid svenska gränsen), och mellan Trondheim-Bodø. De flesta andra vägar utanför städerna är enfiliga och har hastighetsgräns mellan 60-80 km/h.

Det finns många vackra vägar i Norge. Nästan alla vägsträckor (speciellt i Fjord Norge, Nord-Norge och i bergen) har flera natursköna partier, inte minst längs de 18 vägarna som går under namnet Norges nationella turistvägar.

Utmärkande för dem är den pittoreska naturen, den prisbelönta arkitekturen, de vackra utsiktsplatserna och de unika rastplatserna. När det tränger på kan du stanna till vid en av världens tjusigaste toaletter!

Motorgas/LPG-stationer


Det finns mer än hundra LPG-enheter på olika bensinstationer över hela landet.  Den vanligaste anslutningen är en s.k. "Dutch bayonet". På många stationer kan du låna en adapter så att du kan ansluta oavsett vilket system din bil har.

Biluthyrning


Du kan hyra bil i de flesta städer och på flygplatser över hela landet. Du kan boka din bil genom uthyrningsfirma online, över disk eller genom resebyrå. Det är en god idé att boka i förväg, särskilt på sommaren.

AD: Kolla priser och tillgänglighet på Auto Europa. På Rent-A-Wreck, hittar du prisvänliga bilerbjudanden. Varför inte övernatta längs vägen i en husbil från Arctic Campers? – De har ett stort utbud för alla årstider.

Alkohol


Alkohol och bilkörning är ingen bra kombination, och rattfylleri i Norge ger allvarliga påföljder. Den lagliga gränsen går vid 0,2 promille och gäller alla typer av motordrivna fordon. Mediciner som är märkta med en röd varningstriangel måste också undvikas om du tänker köra bil.

Mobiltelefon


Precis som i Sverige är det förbjudet att köra bil med mobilen i handen. Att använda en telefon under körning kan leda till dyra böter – även om du inte råkar ut för en olycka.

Ta det lugnt med bromsen


I långa nedförsbackar kan bromsarna överhettas. För att undvika det bör du köra utför på låg växel (som man gör i uppförsbackar). Om du måste göra en plötslig inbromsning krävs det då mindre kraft och bromsarna blir inte lika varma. I uppförsbackar är det bra att hålla ett öga på bilens temperaturmätare för att undvika överhettning av motorn i tid.

Elbilar


De norska myndigheterna satsar stort på att skapa elbils-vänlig infrastruktur och incitament för att växla till eldrivna fordon. Det finns idag mer än 17.000 laddstationer, varav 3300 har snabbladdare. Så du behöver inte vara orolig för att få slut på batteri! Fler och fler hotell erbjuder också elbilsladdning, ibland helt gratis.

Norska registreringsskyltar måste visa om det är en elbil eller hybrid för att kunna använda särskilda parkeringsplatser och andra speciella anläggningar. Norsk Elbilforening har full koll på gällande regler.

Laddningsstationer hittar du enklast på ladestasjoner.no karta. Registrera dig i förväg hos de större operatörerna, så underlättar det tillgången till laddstolpar när du väl är på plats. De flesta operatörer har mobilappar.

Om olyckan är framme


Du måste ha en röd varningstriangel och en gul reflexväst i bilen, om du skulle få motorstopp eller om det skulle inträffa en olycka. Dessutom krävs att du har tecknat en ansvarsförsäkring.

Nödtelefoner finns i bergspass och i tunnlar. Om bilen måste bärgas eller om du behöver teknisk hjälp kan du ringa följande nummer dygnet runt:

NAF: (+47) 23 21 31 00
Falck: (+47) 02 222
Viking: (+47) 06 000

Glöm inte halvljuset


Liksom i Sverige måste alla fordon ha halvljuset tänt under färd. Det gäller också mopeder och motorcyklar. På högerstyrda bilar måste strålkastarna anpassas till högertrafiken för att undvika att blända andra trafikanter.

Bergspass


Vid snö och kraftig blåst kan vissa bergspass tillfälligt stängas av. Det är inte ovanligt att det snöar och blir frost i de högre bergspassen trots att det är sommarväder på andra platser. Det gäller främst i april/maj och i september/oktober.

Information om stängda sträckor hittar du på norska vägverkets webbsida. Informationen finns bara på norska men den interaktiva kartan kan också vara till stor hjälp. Där finns också information om vägarbeten och om färjeavgångar.

Fotgängare och cyklister


Precis som i Sverige är det viktigt att visa hänsyn till fotgängare och cyklister – de förväntar sig att få företräde vid övergångsställen, till exempel. Var uppmärksam på att cyklister kanske inte alltid följer alla trafikregler. Tänk på att visa hänsyn till alla trafikanter när du kör.

Läs mer om trafiksäkerhet.

Bensinstationer


Bensinpriset kan variera från plats till plats men är relativt högt på grund av världsmarknadsläget och landets miljöpolitik. I fjälltrakter och på andra avlägsna platser kan det vara långt mellan bensinstationerna.

Vägavgifter


De flesta betalstationerna är numera automatiska. Alla förare, oavsett nationalitet, måste betala de norska vägtullarna.

Läs mer om fakturering och om hur du registrerar din bil.

Säkerhetsbälte och bilbarnstolar


Det är obligatoriskt för både förare och passagerare att ha säkerhetsbälte. Barn som väger mindre än 36 kilo eller är kortare än 135 centimeter måste sitta i barnstol.

Läs mer om bilsäkerhet.

Hastighetsgränser


Hastighetsgränsen på norska vägar är vanligtvis 80 kilometer i timmen. Undantag gäller i tätbebyggda områden och stadsområden, där det är 50 kilometer i timmen om inget annat anges. I bostadsområden kan gränsen vara så låg som 30 kilometer i timmen, och på tvåfiliga vägar och motorvägar upp till 110 kilometer i timmen. Självklart kan det vara nödvändigt att hålla en lägre hastighet än så, till exempel i dålig sikt eller när det är halt på vägarna.

Tunga fordon (över 3,5 ton) och fordon med husvagn eller släpvagn får inte köra fortare än 80 kilometer per timme, oavsett vilken hastighetsgräns som gäller. Det gäller dock inte husbilar under 7,5 ton, som får följa angivna hastighetsgränser som andra fordon. Om husvagnen eller släpvagnen saknar broms är hastighetsgränsen 60 kilometer i timmen.

Däck


Dubbdäck är tillåtna mellan 1 november och första söndagen efter påskdagen. I Nordland, Troms och Finnmark får dubbdäck användas mellan 15 oktober och 1 maj. Dubbdäck får också användas utanför dessa perioder om vädret så kräver.

Om dubbdäck sätts på en bil som väger under 3,5 ton måste de användas på alla fyra hjulen. För fordon med tillåten vikt på 3,5 ton eller mer måste snökedjor som passar till hjulen finnas tillgängliga. Kedjorna måste passa fordonet. Snökedjor kan köpas till ett överkomligt pris. Dubbdäck finns att hyra.

Många städer tar ut en avgift för att köra med dubbdäck i centrum, för att begränsa utsläppen.

Läs mer om däck och snökedjor.

Körkort


Körkort som har utfärdats i Sverige eller något annat EU/EES-land kan användas i Norge så länge de är giltiga. Körkort utfärdade i andra länder kan användas i Norge i upp till tre månader.

Planerar du att hyra bil i Norge kan det vara bra att veta att många biluthyrningsfirmor kräver att du haft körkort i minst ett år.

Kolla om ditt körkort är giltigt i Norge.

Bilfärjor


Ska du resa med bilfärja på Norgesemestern? De flesta färjeturer i Norge betalas med AutoPASS, ett automatiskt system som används för vägtullar och färjeavgifter. 

Om du registrerar dig hos FerryPay kan du betala per resa med kredit- eller debitkort, och på så vis slippa fakturering.

Var beredd på att det kan vara långa köer på sommaren. På de populäraste färjeturerna är det en god idé att boka i förväg. Det gäller framför allt förbindelsen mellan Geiranger–Hellesylt och Lauvvik–Lysebotn i Fjord Norge och Bognes-Lødingen och Bodø-Moskenes i Nord-Norge.

Restider


Ungefärliga tider, som bygger på kortaste sträckan på större vägar:

Oslo-Trondheim (Via Østerdalen: 6 timmar 25 minuter, via Gudbrandsdalen : 6 timmar 45 minuter)

Oslo-Bergen (7 timmar)

Oslo-Kristiansand (3 h 45 min)

Oslo-Stavanger (7 timmar)

Oslo-Nordkapp (25 timmar)

Stavanger-Bergen (4 h 50 min)

Bergen-Ålesund (7 h 30 min)

Ålesund-Trondheim (5 h 40 min)

Trondheim-Bodø (9 tim 30 min + 4 tim med färja till Lofoten) 

Trondheim-Bodø via Kystriksvegen (Du kan köra Kystriksveien på en dag eller två, men det är inget vi rekommenderar. Är du på semester bör du avsätta minst 5-7 dagar så att du också hinner stanna och utforska omgivningarna).

Trondheim-Tromsø (16 h 20 min)

Bodø-Tromsø (8 tim 15 min)

Tromsø-Nordkapp (9 timmar)

Tromsø-Kirkenes (10 timmar 15 minuter)
 
Använd NAFs reseplanerare för att kolla restid till ditt resmål (bara på norska). Du kan också använda Google Maps eller Apple Maps.

Fler sätt att resa i Norge

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hyr bil i Norge

Sök efter hyrbilar nedan eller se vad Auto Europe har att erbjuda.

Nyligen besökta sidor