Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A woman standing in front of a vintage car
Vintage driving in Geiranger.
Photo: Kimm Saatvedt

Det finns bara en väg upp till toppen, så förbered dig på en brant och slingrig resa. Inspireras av dessa bilfantaster som varje år ger sig ut på de norska vägarna med sina klassiska sportbilar.

Ungefär 700 meter över Geirangerfjorden står ett udda gäng vid vägen. De skrattar och kramar om varandra. Det var länge sedan. De är klädda i vintageoveraller och James Bond-liknande kostymer från 60-talet som matchar stilen på deras 15 klassiska sportbilar. I maj varje år samlas dessa ovanliga turister för att köra runt i fjällen i Norge.

Kör retro i Fjord Norge

De bor i olika städer och i vissa fall till och med i olika länder, men de har en sak gemensamt: En passion för klassiska sportbilar och alla trevliga saker som förknippas med dem. Bilarna behöver inte vara dyra eller värdefulla, så länge de kan klassificeras som någon slags retroraketer. Det handlar om att luta armen mot fönsterkarmen, trycka gasen i botten och koppla bort vardagen och det hektiska stadslivet.

Idén om att åka runt i bergen varje år började med att Bjarne Reistad och Johnny Strand organiserade en tur runt Geirangerfjorden för Alfisti (Alfa Romeo-fantaster). Det inspirerade dem att börja en ny tradition genom att bjuda in ägare av klassiska bilar. Här är alla bilmärken välkomna, så länge de faller under benämningen Gran Turismo.

"'Gran Turismo' eller 'Gran Tourer' syftar på fordon från sportbilarnas guldålder", förklarar Reistad. De byggdes i syfte att köra långa sträckor. Reistad är en av initiativtagarna bakom evenemanget Classic Car Show som går av stapeln varje höst i hans hemstad Trondheim.

Norge råkar vara det enda landet i Europa där man får en spektakulär blandning av djupa fjordar och höga berg. De norska bergspassen liknar de i Centraleuropa, även om de är kortare och inte alltid lika höga. Slutet av maj och början av juni är perfekt att ge sig ut i bergen – det ligger fortfarande snö på bergstopparna och det är lagom varmt.

Den entusiastiska skaran har växt stadigt sedan starten år 2009. Robert Myrene är en Oslo-baserad designer som har varit med många gånger sedan Gentlemen Drivers Weekend körde igång.

Vad är poängen med den här turen?
"Doften av nyutslagna blommor som sipprar in i bilen medan man undrar om bromsen kommer att hålla hela vägen ner mot den isblå fjorden – det är en ovärderlig upplevelse, säger Myrene. Som veteranbilsentusiast vet han hur viktigt det är att bromsen inte överhettas och att motorns medeltemperatur bör hållas runt 100°C. Bergsområdena är perfekta för att hålla temperaturen nere – det blir sällan hett under senvåren och sommaren."

Vad behöver man för utrustning?
"Först och främst smala skor, en vägkarta från tiden då bilen var ny och kikare. Vissa bär handskar men jag föredrar att känna ratten, så jag kör utan."

Några reservdelar?
"En extra generatorrem, isoleringstejp, ståltråd och en kanna Castrol Classic motorolja."

Och verktyg?
"Det verkar som om antalet verktyg man packar ner i bagageutrymmet står i omvänt proportionellt förhållande till antalet saker som kan gå fel. Fler verktyg innebär mindre problem, och tvärtom."

Hur funkar kombinationen klassiska sportbilar och den norska landsbygden?
"Några av bilarna har chassi, motor och växlar som passar landskapet. Ibland åker vi långt ut i vildmarken, och det är som att förflyttas tillbaka till tiden när bilen tillverkades."

Hur skulle du beskriva vägarna?
"Att köra tvärs över Valdresflya på torr asfalt, med strålande solsken och fyra meter höga snövallar på sidorna är en överjordisk upplevelse. Att åka igenom molnen från Geiranger upp till Djupvasshytta är också magiskt, säger Myrene. Idag har stora delar av Norge moderna, påkostade vägar, och avstånden har minskat rejält tack vare omfattande tunnelbyggen. Men som tur är kan man fortfarande hitta alternativa, klassiska vägar med slingrande krökar. Ett bevis på att det funkar: Vid Trollstigens halsbrytande krokar spinner motorn som en katt."

Vad pratar ni om i bilen?
"I en Citroën SM från tidigt 70-tal, med ljudet av en smidig och kraftfull V6 Maserati-motor i bakgrunden, behöver man inte prata. Det är dock helt OK att kommentera hur förträffligt bilen har stått sig, 45 år efter att den byggdes. Det händer också att vi diskuterar designen på en Lamborghini Espada som skymtar i backspegeln, baksidan på en Dino som fräser förbi, eller pannacottan vi åt på restaurang Utsikten i Geiranger. Och så snackar vi om hur underbart det är att köra på helt rena vägar, efter veckor av vårregn. Tro det eller ej, det är alltid soligt på våra turer."

Hur påverkas vänskap och kärlek av era resor?
"Bilarna för oss närmare varandra, och kvalitetstiden vi har tillsammans gör att det är värt pengarna. Det ger också motivation att planera nästa års resa."

Var ska man stanna och äta längs vägen?
"Det berömda bageriet i Lom är ett måste, liksom att ta en dubbel espresso på Herangtunet i Valdres. Andra obligatoriska alternativ är den berömda tårtbuffén på Hjelle Hotel, den perfekt balanserade lunchen på Fossheim i Lom och rømmegrøt (gröt som görs på gräddfil). Man kan också prova olika typer av närproducerad getost längs vägen, säger Myrene. En bra förare vet när det är dags att parkera. Bekväma eller lyxiga omgivningar är en naturlig del av en fullspäckad helg. De senaste åren har det dykt upp många nya ställen längs Norges bergsvägar. Nyckelorden är fantastisk arkitektur, mat och service."

Kan ni rekommendera något bra boende?
"Hotell som Union i Geiranger, Alexandra i Loen, Solstrand i Osøyro och Kviknes Hotel i Balestrand har imponerande bufféer och särskilt inhyrda dansorkestrar. Det finns också mer diskreta men bekväma alternativ som Walaker Hotel, Union Øye, Juvet Hotel och Storfjord Hotel. Åker du ända upp till Ålesund vid kusten rekommenderar vi Hotel Brosundet. Råkar det vara torsdag kan du få en himmelsk tapasbuffé fram till midnatt på restaurang Invit, som ligger 50 meter från hotellet."

Och vad gör ni på kvällarna efter middagen?
"Det som händer i Geiranger, stannar i Geiranger."

 

Din tur att greppa ratten

Ta med din egen bil – vare sig det är en klassisk eller modernare modell. Låt bilen stå i rampljuset och ta in Norges fjällmiljö i din egen takt. De prisbelönta nationella turistvägarna är en bra start när du planerar ditt livs resa med kompisarna.

Turistvägarna karakteriseras av kreativ arkitektur och konst. Syftet med vägarna är att ta besökare närmare Norges mest dramatiska vyer och upplevelser. Det finns naturligtvis också många andra vägar, med både traditionella och moderna hotell att välja på. Läs mer om att bila i Norge.

A car on a pier of a lake with the beautiful, snow-capped mountain tops in the background
Balestrand.
Photo: Kimm Saatvedt

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag på rundturer

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen