VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A person on the mountain plateau Trolltunga above Lake Ringedalsvatnet in the Hardangerfjord region, Fjord Norway
Trolltunga och sjön Ringedalsvatnet.
Photo: Till Hanten / Destination Hardanger Fjord
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Den amerikanska turisten Addie Minnis var för självsäker och för dåligt förberedd när hon gav sig ut i den norska naturen. Det kunde ha slutat riktigt, riktigt illa.

DE NORSKA FJELLVETTREGLERNA

Håll dig säker genom att följa dessa enkla regler:

Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.

Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.

Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.

Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.

Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.

Välj säkra leder. Var medveten om vad som kännetecknar lavinfara och riskerna med isiga områden.

Använd karta och kompass. Ha alltid koll på var du befinner dig.

Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.

Spara på energin och sök skydd om det behövs.

”Jag var den mest oförberedda personen som någonsin satt sin fot i Hardangerfjordregionen. Jag gjorde exakt tvärtemot vad man ska göra när man vandrar den 27 kilometer långa leden till Trolltunga".

Så inledde 23-åriga Addie Minnis sitt blogginlägg om resan till Trolltunga.

Trolltunga ligger 1 100 meter över havet och är en av Norges vackraste utsiktsplatser. Vandringen upp till den ikoniska klippan är tuff och varje år räddas många vandrare som hamnat i allvarliga problem.

Det var mer än vad Addie visste. Hon gav sig av efter att ha sett en bild på Trolltunga på webbsidan Pinterest, men utan att tagit reda på nödvändig information. Hon var trots allt ung, vältränad och vandrade med två killar som hade mycket erfarenhet. Vad skulle kunna gå fel egentligen?

”Jag borde ha läst på mycket mer. Vi borde ha kollat in vädret och andra eventuella svårigheter innan vi gav oss iväg”, skriver Addie Minnis.

“Jag var säker på att jag skulle dö.”

Trolltunga
Trolltunga.
Photo: Addie Minnis

Ett av de största misstagen de gjorde var att inte ha på sig rätt kläder. De tänkte inte på hur snabbt vädret växlar och hur klimatet förändras när man kommer högre upp i fjällen.

Att välja fel sorts skor var ett annat stort misstag. Addie hade på sig gummistövlar som ständigt höll på att ramla av samtidigt som killarna vandrade i vanliga träningsskor. Ingen hade på sig vandringskängor vilket är ett måste under tuffare vandringar.

”Jag förväntade mig att det skulle vara en lätt vandring på två timmar. Istället blev det en väldigt lång och farlig resa som faktiskt kunde slutat med hypotermi eller döden”, skriver Minnis.

Trots att de blev varnade att de startade för sent och att de visste att regnet och dimman skulle göra turen svårare, ville Addie och hennes vänner bevisa att de kunde klara turen innan solen gått ned.

I dåligt väder kan turen ta upp till tio timmar att genomföra. 

Halt underlag, utmattning och brist på mat gjorde resan till en mardröm, men det värsta var ändå det iskalla vädret.

”Jag blev väldigt rädd. Jag har aldrig varit i närheten att få hypotermi tidigare, så jag trodde verkligen att jag skulle dö. När det går så långt att du inte kan känna dina fingrar och tår förstår du att du inte är oövervinnerlig. Ett tag trodde jag att jag skulle få permanenta skador, men som tur är klarade jag mig utan”, skriver hon.

Trots mardrömsupplevelsen vill Addie besöka Trolltunga igen. Men nästa gång kommer hon att vara betydligt bättre förberedd.

”Jag kommer absolut att besöka Norge igen. Jag säger alltid till vänner och familj att det är min favoritplats i världen och jag uppmanar dem att åka dit”.

Trolltunga
Trolltunga.
Photo: CNES / Airbus / Bleed / Google Earth

Vanligtvis finns det säkerhetspersonal på parkeringsplatsen som ser till att du är rätt klädd för att klara vandringen. Trots detta tvingas personalen till flera räddningsoperationer om året. Den kanske mest dramatiska räddningen var när en mamma och hennes ettårige son fick räddas. När de hittades hade både symptom på köldskador.

Antalet besökare har ökat betydligt de senaste åren och du kan besöka Trolltunga från mitten av maj till mitten av september.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen