Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Ålesund
Ålesund.
Photo: Arnfinn Tønnesen kh
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ålesund bjuder på historier om vilda vikingar, ett överflöd av saftiga skaldjur, och häpnadsväckande vyer i form av både magnifik arkitektur och vackra fjordar.

Originaltext (på engelska): Olav Brekke Mathisen

Ålesund – staden som reste sig ur askan

Ålesund, som omges av turkosa fjordar, reser sig över en mängd små öar och bjuder på en underbar utsikt över skärgården och Atlanten.

Lite längre bort tornar Sunnmørealpernas branta bergssidor och snöklädda toppar upp sig.

Ålesund påminner om en nordisk saga, fast med en modern intrig”, som National Geographic uttryckte det.

Förödande flammor

En kall vinternatt år 1904, när en häftig storm härjade i stan, bröt en brand ut i fiskfabriken Aalesund. 

Ålesund var en fiskeby som framför allt bestod av träbebyggelse, och de starka vindarna gjorde att branden spred sig i förödande hastighet.

Morgonen därpå hade mer än tio tusen människor förlorat sina hem.

–Folk tog skydd i kyrkor och lador utanför staden, berättar lokalhistorikern Einar Gustafson. Efter detta inferno stod ett enda hus kvar, som fick namnet "mirakelhuset".

–De trodde att det var ett tecken från ovan, säger Gustafson. Kvällen innan branden hade ägaren enligt egen utsago fått besök av en ängel som sade till honom att stanna. Så det gjorde han. Medan branden rasade satt han i vardagsrummet och väntade. Efter detta inferno stod ett enda hus kvar, som fick namnet "mirakelhuset".

–Min farfars far bodde i mirakelhuset, och för några år sedan sov jag där en natt, för att se om jag skulle få en glimt av en ängel. Men jag sov som en stock. Hela natten, ler Gustafson.

Ålesund
Ålesund.
Photo: Terje Rakke / Nordic life / Fjord Norway

Efter branden byggdes staden upp med hjälp från den tyska kejsaren Wilhelm II, som kände starkt för folket i Ålesund.

Mer än trettio arkitekter anlitades för att bygga upp staden i sten, tegel och cement. 

Med inspiration från Europa valde arkitekterna den samtida ”jugendstilen”, eller Art Nouveau som den också kallas.

De flesta husen byggdes upp de följande tre åren, vilket gav Ålesund en ovanligt konsekvent arkitektur – älskad av stadens invånare och mycket uppskattad av besökare.

Fisk för finsmakare

Ålesund är som en gourmettallrik, full av några av världens mest eftertraktade skaldjur. Som besökare kan man förvänta sig hög kvalitet på allt som kommer från havet, året runt.

–Jag var faktiskt på väg ner till hamnen för att köpa räkor, säger Bente Saxon, som har vunnit Norges reiselivspris.

Längs den centralt belägna kajen visar en rad lokala fiskhandlare stolt upp dagens fångst.

Januari till april är det säsong för den saftiga skreien, en typ av arktisk torsk. Skrei serveras ofta som en delikatess, till skillnad från sin kanske lite mer vardagliga kusin torsken.

Ålesund har en lång tradition med läckra fiskrätter som klippfisk, en specialitet som utgör basingrediensen i lokal bacalao.

Många caféer och restauranger i Ålesund serverar sin egen variant av denna traditionella spanska och portugisiska maträtt.

Ålesund
Ålesund.
Photo: Fred Jonny Hammerø / Møre og Romsdal fylke

Bacalao-fantaster rekommenderas ett besök på restaurangen XL Diner mitt i Ålesund. Här stoltserar man nämligen med ”Europas bästa bacalao”.

Ställen som Søstrene Fryd har en sofistikerad meny med närproducerade, biodynamiska produkter och ett starkt fokus på hållbarhet och miljövänliga jordbruksmetoder.

På sommaren har Bente Saxon sin egen personliga favorit:

–Inget slår de nyfångade räkorna och krabborna som säljs direkt från fiskebåtarna längs kajen.

Det låter som ett perfekt resmål för en romantisk weekendresa.

Ålesund
Ålesund.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com

Ett hett selfietips

Om du vill ta en äkta vykortsbild och samtidigt förbränna en hel del kalorier är utsiktsplatsen vid berget Aksla, som reser sig över stadsparken, ett hett tips. Och vad är bästa sättet att ta sig dit? Ta trapporna.

–Det betyder alla 418 trappsteg, säger Bente Saxon. Fast stadens mest populära selfieplats ligger halvvägs upp, vid den vackra utsiktspunkten som omges av glas och nästan ser ut som om den svävar i luften.

Högst upp har man en enastående panoramautsikt över skärgården, jugendarkitekturen i centrum och Sunnmørealperna.

Om du känner dig törstig efter de 418 stegen kan du köpa något att dricka och äta på Fjellstua uteservering och café innan du fortsätter till Atlanterhavsparken, Skandinaviens största saltvattensakvarium.

A boy and a girl watching fishes in an aquarium at Atlanterhavsparken in Ålesund
Atlanterhavsparken, Ålesund.
Photo: Sven-Erik Knoff / www.fotoknoff.no


Read more

Här finns elva stora landskapsakvarier med dagliga dykshower och två kontaktbassänger där man kan röra vid fiskarna.

–Äventyrslystna barn har möjlighet att ta upp stora bruna krabbor, klappa sjöborrar och titta på när lax, hälleflundra och enorma ålar får sin dagliga måltid, säger Bente Saxon.

Den största delen av Atlanterhavsparken tillägnas det marina livet från vattnen kring Norge, men i skuggorna bakom tio tum tjockt glas lurar även vissa bisarra varelser från djuphavsmiljöer.

Vilda fåglar och vikingar

De flesta sevärdheter inne i Ålesund finns inom tjugo minuters gångavstånd, men utöver dessa finns det flera hundra spännande dagsutflykter man kan göra utanför stan. Vid kusten finns den lilla ön Runde, med en befolkning på 150 personer – och en halv miljon fåglar.

Under häckningstiden från februari till augusti visar ön upp ett häpnadsväckande fågelliv med mer än 80 arter.

Har du bil är Trollstigen, vägen med sina hisnande hårnålskurvor, fantastiska vattenfall och spektakulära utsiktsplatser, också inom räckhåll.

Sunnmørealperna, som liksom störtar ner i fjordarna från en höjd på nästan två kilometer, är en alldeles utmärkt plats för vandring. Områdets uppfriskande kontraster med hav, fjordar och snötäckta berg har sevärdheter som du inte hittar någon annanstans i världen.

Ålesund
Ålesund.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Fjord Norway

Planera resan

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här!

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen