Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Äventyrsstaden Ålesund

8 höjdpunkter på sommarsemestern
Här är åtta goda anledningar att besöka semesterpärlan Ålseund, som ligger på den norska västkusten med fjordar och fjäll, unik arkitektur och spännande mat.
Ålesund
Ålesund.
Photo: Sverre Hjørnevik / Fjord Norway

I Norge är Ålesund känd som en av landets stora äventyrsstäder, med storslagen natur och roliga aktiviteter inom nära räckhåll – passa på att ta in fjordlandskapet till fots eller på cykel.

Även de som hellre stannar i stan har massor av kul att hitta på i sommar – Ålesund är bland annat känd för sin speciella arkitektur i jugendstil och för sina fina fiskrestauranger.

Här presenterar Visit Ålesund åtta tips inför årets sommarsemester. Mer information och inspiration finns på Ålesunds officiella webbsida.

 • 1. Ta gondolbanan till Strandafjellet

  Stranda
  Stranda.
  Photo: Mattias Fredriksson/visitnorway.com

  Strandafjellets gondolbana gör det ännu lättare att uppleva Norges natur – nu kan hela familjen ta sig upp till 1 042 meter över havet på ett kick. Väl uppe på toppen kan du antingen ge dig ut på våghalsiga äventyr på mountainbike, eller slå dig ner och bara njuta av utsikten eller en bit mat från restaurang Fjord Panorama. Eller varför inte något mittemellan, som en lagom lång vandringstur.

  Strandafjellet ligger drygt en timme med bil från Ålesund.

  Läs mer om Strandafjellets gondolbana.

 • 2. Åk på båt- eller fisketur

  Runde
  Runde.
  Photo: KristinStoylen

  Ålesund ligger precis vid vattnet, och om du längtar ut till havs har du massor av alternativ. Du kan till exempel åka på Wildlife Safari med RIB-båt till lunnefåglarna på ön Runde, och se både sälar och den vackra fyren Alnes på vägen. Andra förslag är att ta en lunchkryssning till det eleganta hotellet Union Øye eller att boka in dig på en guidad fisketur.

  Hitta en båttur i Ålesund.

 • 3. Paddla kajak i Brosundet

  To personer padler kajakk i fjorden utenfor Ålesund
  NO1_Padling i Ålesund.
  Photo: Fred Jonny Hammerø / Møre og Romsdal fylke

  Brosundet går tvärs igenom Ålesund och är en perfekt utgångspunkt för en tur i kajak. Se stadens tinnar och torn från ett nytt perspektiv eller åk ut på en längre guidad tur bland öarna som omger staden. Du kan också prova SUP (stand up paddling).

  Här finns mer information om kajakpaddling i Ålesund.

 • 4. Beundra utsikten från toppen av Aksla

  A woman is overlooking Ålesund from Aksla viewpoint
  Aksla viewpoint in Ålesund.
  Photo: Samuel Taipale / visitnorway.com

  Aksla kallas för Ålesunds tak, och när du tagit dig upp för trapporna som leder dit förstår du varför – här har du en magnifik utsikt över hela staden med fjordar, fjäll och öar i bakgrunden. Väl uppe på toppen kan du ta en bit mat på Ålesunds äldsta restaurang Fjellstue, eller fortsätta med en tur till parker och skogar på någon av de markerade vandringslederna.

  Läs mer om utsiktsplatsen Aksla.

Fakta om Ålesund

Ålesund ligger mitt i regionen som går under namnet Fjord Norge.

Du tar dig hit med buss, bil eller flyg från Bergen, Trondheim eller Oslo.

Snabbast resvägen är att ta direktflyget från Stockholm till Trondheim och sedan köra till Ålesund (ungefär 5 timmar med bil eller 7 timmar med buss).

Om du kör hela vägen från Sverige får du räkna med 10-11 timmar från Göteborg, ungefär 12,5 timme från Stockholm, eller runt 7 timmar från Funäsdalen.

 • 5. Ta trappan till Byrampen

  Ålesund
  Ålesund.
  Photo: Arnfinn Tønnesen kh

  Halvvägs upp till Aksla ligger utsiktspunkten Byrampen – redan där har du en strålande vy över Ålesund, så om du inte känner dig alltför hurtig kan du nöja dig med det istället för att fortsätta hela vägen upp till Aksla.

 • 6. Stadsvandring

  The Art Nouveau Centre (Jugendstilsenteret) in Ålesund
  The Art Nouveau Centre (Jugendstilsenteret).
  Photo: Tony Hall

  En stadsvandring är ett måste när man är i Ålesund – man behöver inte vara intresserad av arkitektur för att imponeras av den speciella jugendstilen.

  Stadskärnan byggdes upp efter en förödande brand i början på 1900-talet, och vill du lära dig mer kan du gå med på guidad vandring eller kika in på Jugendstilsenteret. Strosar du hellre omkring på egen hand rekommenderas området Molja, ett mysigt gammalt område med bland annat ett fiskemuseum, ett galleri och en kul kaffebar.

  Gör en stadsvandring i Ålesund.

 • 7. Pingviner och sälar på Atlanterhavsparken

  Atlanterhavsparken
  Atlanterhavsparken.
  Photo: bypatrioten/Foap/Visitnorway.com

  Ålesunds akvarium Atlanterhavsparken har korats till Nordens bästa akvarium flera gånger, och det är inte så konstigt. Här finns otaliga filurer från Atlanten representerade, från vackra sjöstjärnor till söta pingviner. Dessutom ett särskilt aktivitetsrum för barn, och sist men inte minst en 6 000 kvadratmeter stor sälbassäng med ett undervattensobservatorium.

  Atlanterhavsparken ligger bara några minuter från Ålesunds centrum med buss eller bil. Du kan också promenera från stan på ungefär 40 minuter.

  Besök sälarna på Atlanterhavsparken.

 • 8. Landets bästa klippfisk

  Klippfisk
  Klippfisk.
  Photo: Terje Rakke

  Klippfisk, det vill säga torkad och saltad torsk, är en specialitet med långa anor i Norge. Och Ålesund kan numera lägga göra anspråk på att ha landets bästa. Restaurangen XL Diner serverar inte bara enorma mängder klippfisk – den är också av allra högsta kvalitet. Faktiskt får de titt som tätt besök av Michelin-kockar, som vill lära sig mer om klippfisk från proffsen.

  Klippfisk är känd som bacalao i södra Europa, och på XL Diner kan du pröva norrmännens egna varianter av den kända rätten. Du kan också beställa ”Kongelig tallerken”, som består av restaurangens tolkning av en italiensk, en spansk och en portugisisk bacalao.

  Ta reda på mer om Ålesunds bästa bacalao.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad