Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Festivaler längs fjordarna

Musikupplevelser i Norges natur
Glöm storstadsfestivalerna en stund och boka in en melodiös sommar med naturskön bakgrund. Årets norska festivaler bjuder på allt från stora internationella band till klassiska och nya toner från både Sverige och Norge. Om du beger dig till Jugendfest i vackra Ålesund kan du till och med passa på att se A-ha på hemmaplan.
Bergen Calling på Koengen
Bergen.
Photo: © Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com

Är du musikintresserad kan det vara dags att upptäcka nya delar av Norge. Ta en tur kring den sydvästra kustremsan och en bit in mot landet längs de många vackra fjordarna i regionen som kallas Fjord Norge (Vestlandet).

Här hittar du nämligen inte bara en del av Norges mest spektakulära natur, det händer dessutom mycket i de vackert belägna städerna och orterna längs vattnet. Nedan tipsar Fjord Norge om några av sommarens bästa musikfestivaler.

Bergen

Norges näst största stad omges av sju ståtliga berg som har get den sitt namn. Bergen har en livlig musikscen som tål att kollas in vilken tid på året som helst, men kanske särskilt på sommaren.

Bergenfest 12-16 juni

Medeltidsfästningen Bergenhus Festning är skådeplats för Bergenfest som samlar 9 000 besökare per dag under fyra dagars tid. Inriktningen är pop och indie i en härlig tidsblandning, och bland årets dragplåster finner vi Queens of the Stone Age, Nick Cave & the Bad Seeds och Father John Misty. Kolla även in Norges nya och begåvade stjärnskott Sigrid. Bland mycket annat.

Läs mer på Bergenfest.no.

Nattjazz, 25 maj - 2 juni

I kulturhuset USF Verftet blir det som vanligt 10 dagars Nattjazz i Bergen. Förvänta dig en skön blandning artister som sträcker sig från traditionell jazz till world music, kryddat med lite influenser från rock, elektronika och folkmusik här och där.

Läs mer på Nattjazz.no.

Om du ska till Bergen finns det mycket annat också att uppleva i musikväg. Under sommaren kommer bland andra Bruno Mars, rap-supergruppen Prophets of Rage, indierockarna Franz Ferdinand samt norska favoriter som Marcus & Martinus, Kygo och the Dumdum boys. Bergen gästas även av flera svenska artister så du kan till exempel passa på att se Lars Winnerbäck, Lisa Ekdahl och Lisa Nilsson.

Kolla in Bergenlive.no för ett komplett program.

Kygo

Kygo.
Photo: Rodrigo Díaz / CC BY-ND 2.0 / flickr.com/photos/rodro920/22865441797

Ålesund och Sunnmøre

Ålesund är den största staden i Sunnmøre, som består av 17 kommuner. Helt omgiven av havet har vackra lilla Ålesund blivit något av ett kulturellt nav i området kring Norges mest nordvästra puckel. Här ordnas flera festivaler under sommaren.

Ålesund Live 15-16 juni

Ålesund Live är en bred festival som i år lockar med artister som den brittiske singer-songwritern James Bay, det danska bandet Lukas Graham och inhemska talanger som Susanne Sundfor och Gåte.

Sommerfesten 1 juli

Endagsfestivalen Sommerfesten är en speciell upplevelse. Filosofin är att allt kan delas – du betalar så mycket du vill för att komma in, och tar helst med dig mat som tillagas i ett stort mattält. Därefter sätts maten fram så att alla kan ta för sig. 15 norska artister och band uppträder under dagen.

I år gästas Sommerfesten bland annat av Unge Ferrari, en av artisterna som bidrog med moderna omtolkningar av Edvard Griegs verk i samband med Henrik Ibsens 150-årsjubileum.

Jugendfest 17-18 augusti

Den dansvänliga festivalen Jugendfest går av stapeln på Color Line-stadion inne i Ålesund. Några av årets höjdpunkter är Axwell Λ Ingrosso, dvs. före-detta Swedish House Mafia-medlemmarnas nya projekt, den brittisk-norske musikproducenten Alan Walker och danska Mø. Dessutom kan det bli tillfälle att sjunga med till A-has 80-talshits!

Läs mer om samtliga festivaler i Ålesund på Momentium.no.

Crowd cheering
Crowd cheering.
Photo: Kreditering: © Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com

Nordfjordeid

Nordfjordeid ligger i fylket med det vackra namnet Sogn och Fjordane.

Malakoff, 19-21 juli

Rockfestivalen Malakoff har huserat i Nordfjordeid sedan 2003, och lockar numera 20 000 besökare varje sommar. I år kan du rocka fett till Ghost, Wolfmother, Thåström, Satyricon och Gluecifer. Passa även på att kolla in nya och intressanta norska toner från Aurora, Gåte, Kjartan Lauritzen, Unge Ferrari och Gabrielle.

Mer information hittar du på Malakoff.no.

Åndalsnes

Åndalsnes i Rauma kommun är en liten ort med stora omgivningar, bland annat den slingrande fjällvägen Trollstigen.

RaumaRock, 2-5 augusti

RaumaRock som försett Åndalsnes med musik på hög ljudnivå sedan 2002. Festivalen satsar framför allt på norska artister som Janove Ottesen, Kaizers Orchestras före detta sångare som nu är aktuell med en soloskiva. Andra inhemska storheter som gästar festivalen i år är The Dumdum boys, Raga Rockers, Valentourettes, Backstreet Girls, Åge & Sambandet och De Press.

Läs mer på RaumaRock.com.

Moldejazz
Moldejazz.
Photo: Press image - Linn Inger Angell

Molde

Molde i Fjord Norges nordvästra hörn är känd för sina fantastiska vyer, rosor, fotboll och sist men absolut inte minst – jazz.

Moldejazz, 14-21 juli

Moldejazz har blivit en riktig institution bland de europeiska jazzfestivalerna sedan starten 1961, så du kan räkna med en rik aura av jazzhistoria. Festivalen tillfredsställer de mest svårflörtade jazznördarna, även om det naturligtvis finns en stor bredd i utbudet.

Festivalen brukar sälja cirka 22 000 biljetter och bjuder på runt 120 konserter under veckan.

Läs mer om Moldejazz här.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen