Skip to main content

Vandring till Trolltunga

Att Trolltunga är en av Norges häftigaste naturattraktioner håller nog de flesta med om. Klippan som sticker ut ur berget som en tunga hänger 700 meter över sjön Ringedalsvatnet.

Trolltunga ligger vid fjällplatån Hardangervidda, inte långt från staden Odda. Den ovanliga formen uppstod under flera istider, när isen gradvis förändrade landskapet. Nuförtiden kommer folk från när och fjärran för att göra turen, uppleva utsikten och såklart ta en selfie med Trolltunga i bakgrunden.

Säsong

Vandringssäsongen varar från 1 juni till 31 augusti. Det är bäst att gå tillsammans med en guide, men rutinerade vandrare kan också göra turen på egen hand. Se till att du börjar vandringen före klockan 08.00 på morgonen så att du hinner tillbaka innan det blir mörkt.

Under vintersäsongen från 1 oktober till 31 maj bör alla gå i sällskap med en guide. Det finns flera arrangörer som erbjuder turer med snöskor eller på skidor, så du kan uppleva Trolltunga med snö.

Trolltunga

10-12 timmars vandring

Vandringen till Trolltunga går genom högfjällsterräng (1 180 meter över havet) och är lång och krävande, både fysiskt och mentalt. Det är viktigt att du är i god form och har ordentlig vandringsutrustning. Belöningen är en unik upplevelse och en svårslagen utsikt!

Från utgångspunkten i Skjeggedal är det en 27 kilometer lång rundtur med en stigning på nästan 800 meter. Du har en vandring på 10-12 timmar (pauser inräknat) att se fram emot.

Om du utgår från Mågelitopp är det totalt 20 kilometer med en stigning på cirka 320 meter. Du får räkna med att vandringen tar 7–10 timmar.

Skyltar längs vandringsleden visar hur långt det är kvar till Trolltunga och hur långt du har tillbaka till utgångspunkten.

Vi rekommenderar att du planerar in minst två dagar för att öka chanserna för fint väder. Observera att Trolltunga omges av branta klippor och det finns inga staket. Var medveten om att ett fall från en av de branta klipporna troligtvis får dödlig utgång, så ta det försiktigt, särskilt vid dimma.

Guidade turer

Om du är nybörjare eller känner dig osäker inför en viss vandringstur rekommenderas en guidad vandring. Guiderna känner området väl och vet vad man ska göra om ni råkar ut för dåligt väder. Det kan också göra turen roligare och mer intressant.

Säkerhetsåtgärder

Räddningspersonal får rycka ut varje år för att hjälpa vandrare i nöd. Förbered dig ordentligt för vandringen så har du goda chanser att undvika en nödsituation själv. Är du inte en erfaren vandrare är det bäst att gå i sällskap med en guide.

På somrarna bemannas Trolltunga av en fjällvakt dygnet runt.

På vägen upp finns det två räddningsstugor. De är endast till för nödsituationer och inte för övernattningar.

Observera också att mobiltelefoner saknar täckning på vägen till Trolltunga.

Läs mer om säkerhet i fjällen innan du ger dig av.

Väder och vind

Vädret kan slå om fort, även om dagen börjar med sol och blå himmel. Lyssna alltid till den senaste väderrapporten innan du ger dig av, och prata med lokalbefolkningen. De vet ofta om det finns risk för regn och blåst, även när väderprognosen säger att det ska bli fint väder. Se den senaste väderprognosen på yr.no.

Lämplig utrustning

Skaffa en 30-liters ryggsäck för att få plats med allt du behöver i norska bergen. Karta och kompass, första hjälpen-kit, fulladdad mobiltelefon och pannlampa är bara några av alla saker som rekommenderas att du har med dig. Se videon med packningstips här nedan och se en fullständig packningslista på sidan med vandringstips.

Kläder för alla väder

Med en stigning på nästan 1 100 meter är det viktigt att ha rejäla skor. Använd vandringskängor och lämna gymnastikskorna på hotellet. Turen går genom våt och lerig terräng på flera ställen. Det blir också kallare högre upp, så se till att ta med varma kläder. Använd vind- och vattentäta ytterkläder, och packa alltid en extra uppsättning kläder, inklusive mössa, halsduk och vantar.

Mat och dryck

Ta alltid med dig något att äta och dricka när du ska ut på tur. Det är viktigt att matsäcken räcker hela vägen, så att du har extra energi nära till hands.

Toaletter

Det finns inga toaletter längs spåren, så använd toaletterna på parkeringsplatserna i Skjeggedal eller Tyssedal innan du börjar vandringen. Om du måste gå längs vägen, håll dig en bra bit från spåret och vatten som bäckar och sjöar. Ta med allt skräp tillbaka till soptunnorna på parkeringsplatserna.

Reseinformation

Det finns tre parkeringar i området: Tyssedal, Skjeggedal och Mågelitopp.

Det går bussar mellan Odda, P1 Tyssedal och P2 Skjeggedal. Om du vill börja vandringen från parkeringen längst upp, P3 Mågelitopp, kan du ta buss dit från P2 Skjeggedal.

Mer information om vandring till Trolltunga, transport och parkering hittar du på trolltunga.com.

Fler vandringsleder och aktiviteter i området

I Hardanger finns fantastisk natur och levande kultur, och området passar lika bra för en aktiv semester som för lata dagar i solen. Några förslag för alla som vill hålla igång är att klättra via ferrata, paddla kajak på Hardangerfjorden eller gå på guidad glaciärvandring på Folgefonna.

Dessutom har du några av Norges vackraste vandringar inom räckhåll. Förutom Trolltunga och alla vandringsleder på Hardangervidda fjällplatå kan du se de fyra vattenfallen i Husedalen och prova Dronning Sonjas vandringsled. Du hittar många förslag i kartan här under.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor