Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Loen Skylift
Loen Skylift.
Photo: Lars Korvald / Loen Skylift

Här är den nya och högt svävande turistattraktionen i byn Loen i Nordfjord. Linbanan Loen Skylift tar dig från fjordstranden till fjälltoppen på bara fem minuter.

Nere vid fjorden i Loen kliver du ombord på en av de två vagnarna – Hugin och Mumin.  Eter några minuter i luften stiger du ut på toppen av fjället Hoven, 1 011 meter över havet.

–Därifrån går mängder av fina och välskyltade turer, så det är en fin utgångspunkt för vandring på alla nivåer, säger Ann-Helen Blakset på Visit Nordfjord.

 

Utsikten från Hovens topp är i sig skäl nog att testa linbanan. Härifrån ser du Skåla och Lovatnet i öst, Jostedalsbreen och Olden i söder och Nordfjorden som sträcker sig mot Stryn i väst.

–På toppen har du 360 graders panoramavy över fjällandskapet. På Hovens restaurang kan du få dig en bit mat, och de har också en bar med terrass där man kan sitta och mysa med något gott i glaset, säger Blakset.

Vandra fågelvägen

Det finns andra och mer utmanande vägar till toppen – till exempel en Via Ferrata, som börjar bakom Hotel Alexandra nere i Loen. På vägen upp mot Hoven korsar du den 120 meter långa Gjølmunnebrua, som är den längsta Via Ferrata-bron i Europa. Den ligger 750 meter över havet, så det finns verkligen chans till lite pirr i magen.

Gjølmunnebrua, Via Ferrata Loen
Gjølmunnebrua, Via Ferrata Loen.
Photo: Falkeblikk

En annan höjdpunkt i närheten av Loen är det 1 848 meter höga berget Skåla. Toppturen till Skåla har störst höjdskillnad mellan fjord och fjäll i hela Norge.

–Här uppe kan man övernatta i Skålatårnet, som har utsetts till Norges mest unika turiststuga. Den nya och läckert designade turiststugan Skålabu ligger alldeles bredvid.  Den ger ytterligare sängplatser, och är ypperlig för den som toppvandrar på vintern, säger Blakset.

Beachen, Loen
Beachen, Loen.
Photo: Einar Løken / Breogfjell

Om du är stark i fingrarna kan du klättra upp för klippan Beachen några kilometer från Loen. Den utskjutande klippan ger skydd mot regn, men gör klättringen lite för tuff för nybörjare. Turerna är graderade från 7+ till 9-, och nästan alla är 30 meter långa.

–Det är ett populärt klättringsområde och brukar räknas som ett av Norges bästa, säger Blakset.

Loen Skylift

Loen Skylift invigdes den 20 maj 2017.

Linbanans teknologi bygger på viktutjämning: den ena vagnen går upp medan den andra går ned.

Turen tar 5-7 minuter i båda riktningarna.

Vagnarna har plats för 40-45 passagerare vardera.

De går nonstop under öppettiderna, utan fasta avgångstider.

Biljetter kan köpas på nätet, vid ingången eller i automat på plats.

Både linbanan och tillhörande byggnader är anpassade för funktionshindrade.

Läs med på hovenloen.no

Skoj nere i dalen

Om du föredrar att hålla dig lite närmare marken finns det ändå goda skäl att besöka Loen.

På Sande Camping kan du hyra roddbåtar, kanoter och fiskeutrustning och ta en tur ut på Lovatnet. Något fiskekort behövs inte, och kanske lyckas du få en öring på kroken.  

Om du gillar större båtar kan du ta kanalbåten MS Kjenndal över Lovatnet. Den har plats för 100 passagerare, och går mellan Sande och Kjenndal fredagar och söndagar hela sommaren.

Lovatnet
Lovatnet.
Photo: Sverre Hjørnevik
Lovatnet
Lovatnet.
Photo: MS Kjenndal
Breng seter, Lodalen
Breng seter, Lodalen.
Photo: Scott Sporleder / Fjord Norway

I Kjenndal ligger kaféet Kjenndalsstova. Du kan ta dig dit på egen hand om du hyr cykel på Loen Active och trampar in mot dalen.

–Lodalen är en riktig pärla, och väldigt nationalromantiskt. Det är inte så brant, så det är en cykeltur som passar alla, säger Ann-Helen Blakset.

Vägen längs vattnet in mot Kjenndalsstova är 16 kilometer lång, men man kan för all del vända tillbaka tidigare om det känns för långt – till exempel vid den bildsköna fjällgården Breng, som har setts i många reklamfilmer.

Nationalpark med glaciärer

Jostedalsbreen nationalpark ligger i direkt anslutning, med en gräns som går en bit upp på fjället. Innanför det skyddade området finns Kjenndalsbreen, som ligger i änden av Lodalen, och Bødalsbreen i dalen intill. Längs leden, en bit innan Bødalsbreen, hittar du en annan idyllisk fjällgård: Bødalssetra.

Kjenndalsbreen
Kjenndalsbreen.
Photo: Rune Holen

Förutom Skåla ligger också den 2 083 höga fjälltoppen Lodalskåpa i nationalparken.

–Det här är nationalparkens högsta fjäll, och det kallas också för Vestlandsdronninga (Vestlandets drottning), säger Blakset.

Alexandra Bad & spa, Loen
Alexandra Bad & spa, Loen.
Photo: Unda Paula Lauberga

Som avslutning på en aktiv dag, eller som alternativ till utflykt, kan det vara lockande med ett besök på Hotel Alexandras badanläggning, med spa och bassänger både inne och ute.

 

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen