VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Åndalsnes
Åndalsnes.
Photo: Elena Gordeeva-Voot / visitnorway.com

Vandringsturer, attraktioner som Trollstigen och närproducerad mat. Åndalsnes har något för alla, vare sig det är nya smaker eller maxade adrenalinupplevelser du är ute efter. Häng med på en tvådagarstur till fjälltopparnas huvudstad.

Originaltext (på norska): Karl Eirik Haug

Sugna på upplevelser

När vi kliver av tåget i Åndalsnes, sista stationen på Raumabanen, är vi alla nyfikna på vad som väntar. Vi är en grupp på 30 personer som möts av ett stort leende när vi tas emot av Hilde Gråberg Bakke, turistchef i Rauma.

- Under två dagar kommer ni kunna bocka av fler attraktioner och utsiktsplatser än ni kanske tror, och få med er helt unika upplevelser, lovar hon.

Vi är omgivna av fjälltoppar, älven och fjorden, och suget efter att komma igång är stort.

Åndalsnes
Åndalsnes.
Photo: Marte Enger / Making Waves / Visitnorway.com

Dag 1: Upptäcktsfärd på elcykel

Kolla in oss! Vi glider fram så lätt mellan fjälltopparna att det nästan känns som om vi vore i Amsterdam. Hur är det ens möjligt?

- "Turboläget", förklarar vår cykelguide Ragni Klokkerstuen Odeen och lägger till:

- I uppförsbacke byter du bara från eko eller normal till turbo.

Vi är 12 stycken som på stadiga elcyklar följer guiden uppför och nedför, längs vägar, genom skogar och över broar som sträcker sig över älven Rauma.

Cykling är ett härligt och enkelt sätt att få överblick över området på, och all energi man gör av med sätter verkligen fart på aptiten.

Det här är bland de vackraste omgivningarna i världen, så det är inte konstigt att det tas en hel del bilder längs vägen. Medan vi lägger ut våra mästerverk på sociala medier är vi rörande överens om att den timslånga cykelturen har varit en kanonstart på dagen.

Åndalsnes
Åndalsnes.
Photo: Marte Enger / Making Waves / Visitnorway.com

Turen fortsätter: Vi tar oss till en av fjälltopparna vi spanat in från cykelsadeln

Det är egentligen ganska enkelt: Från Åndalsnäs kan du ge dig ut på äventyr i precis alla riktningar, så varför inte börja med närmsta topp?

580 meter över havet ligger den nybyggda utsiktsplatsen Rampestreken. Det lokala turistkontoret har klassat den här turen som "medelsvår", men här snackar vi om ett gäng stadsbor som ska ta sig upp ända nere från havsnivå.

Efter cirka 75 meters uppförsbacke spanar vi ner mot det stora kryssningsfartyget som ligger förtöjt vid Norsk Tindesenter. Det ser nu ut som en liten leksaksbåt. På 100 meters höjd är våra andetag det enda vi hör, och de blir tyngre och tyngre ju högre upp vi tar oss.

- Är vi halvvägs snart?, frågar den svettigaste av oss. Svaret skymtar förbi på en trästolpe: Det är 300 meter ned, och vi har 200 meter kvar till målet. Den sista biten är också den brantaste, med stentrappor som byggts ganska nyligen av sherpor från Nepal. Det är stora stenar, så de måste ha varit otroligt starka.

Plötsligt skymtar ett leende hos en i gruppen. Vi är äntligen uppe på Rampestreken.- Det ser ut som en liten bro som bara sticker rakt ut i luften, säger någon. Långt där nere ser vi hur Åndalsnes kantas av älven Rauma som rinner ut i fjorden, och vi är omringade av väldiga fjälltoppar.

Rampestreken, Åndalsnes
Rampestreken, Åndalsnes.
Photo: Erin McNamara / Visitnorway.com

Några av oss fortsätter vidare i cirka 20 minuter till toppen av Nesaksla, 715 meter över havet. Som lön för mödan får vi en 360 graders panoramavy.

Därifrån går det att ta sig vidare till Romsdalseggen, som är en av Norges mest kända vandringsleder. Men för oss bär det av utför.

Eftermiddagsspänning: Vi kör elva hårnålskurvor upp för Trollstigen

- Kolla ner allihopa, ropar en av oss entusiastiskt.

- Eller nej, kolla INTE ner, rättar han sig själv medan vår breda buss långsamt zickzackar sig upp för den smala Trollstigen.

Vi andra greppar lite extra hårt om armstödet. Att hänga vid en sådan här stenvägg är kanske naturligt för en bergsget, eller en örn, men knappast för vår flodhäst till buss.

Busschaufför Torstein Dahle tar till vara på varje centimeter av vägbanan, inte minst när han låter andra fordon – både stora och små – passera förbi.

- Hur jag klarar det? Ja du, jag började tidigt. Ända sedan 1968 har jag kört turister upp för Trollstigen...och så ner igen såklart, ler han medan vi far fram genom en av de skarpaste kurvorna.

Ett tag känns det som om bussens framdel hänger utanför vägkanten. I nästa ögonblick har Torstein vänt den klumpiga kolossen 180 grader samtidigt som han snuddar bergsväggen med stötfångaren.

Trollstigen, Åndalsnes
Trollstigen, Åndalsnes.
Photo: Marte Enger / Visitnorway.com

BASE-hopparna

I den tvära kurvan längst upp, den som kallas Bispesvingen, stannar chauffören bussen. Vår guide Ivar Brennhovd från Friluftslek ber oss att gå ut och titta mot toppen av Bispen.

- Vad är det vi ska se på? undrar vi.

- Kolla en gång till, svarar han.

Så får vi syn på silhuetterna av två män. Den ene av dem kastar sig plötsligt ut för berget, iklädd någon sorts fågeldräkt, och får det att se ut som världens mest naturliga grej. Han flyger rakt ovanför oss, och vi tappar nästan hakan. Innan vi ens fattat vad som hänt har galningen redan landat på parkeringsplatsen nere i dalen, där Trollstigen startar.

- Han flög i ungefär 240 kilometer i timmen, säger vår guide oberört.   

Tror du fortfarande att människor inte kan flyga? Då ska du nog ta dig till Åndalsnes och uppleva BASE-hoppning på nära håll.

Åndalsnes
Åndalsnes.
Photo: visitandalsnes.com
PLAY VIDEO

Möt Mr. Trollstigen

I bussen har vi med oss Edmund Meyer, också känd som Mr. Trollstigen. Smeknamnet har han fått efter att i flera år drivit Trollstigen Gjesteg och Trollstigen Kafé, som ligger vid den slingrande vägens slut.  

Mr. Trollstigen berättar att de tar emot över en miljon besökare om året.

Edmund Meyer
Edmund Meyer.
Photo: Team Trollstigen

- Jag är stolt över att vara född 50 meter från Trollstigen, säger han, och som erfaren Trollstigenguide greppar han mikrofonen och börjar berätta sin livshistoria.

Meyers familj bosatte sig här redan 1875, och hans farfar var en av dem som invigde den nybyggda fjällvägen 1936, med kung Haakon VII på plats.

- Jag älskar det här livet. Ingen i hela världen har åkt upp och ner för Trollstigen fler gånger än mig. Och tro mig, jag tröttnar aldrig. Det omväxlande vädret och ljuset här uppe gör att ingen dag är den andra lik. Och så får jag energi av alla glada ansikten hos våra besökare.

Man kan lugnt påstå att vi också är glada över att vara här uppe på höjden. Och väldigt hungriga. Trollstigen har minst sagt gjort oss redo för middag på Hotel Aak.

”När våra gäster är glada är vi glada”.
Udda Erik Rønning, Hotel Aak

Dag 2: Ståpaddling (SUP) i älven Rauma

Glöm det där med att hitta den rätta balansen i livet. Det är bra mycket roligare att ta på sig våtdräkt, sätta fötterna på en vinglig bräda och sen försöka stå upp så gott det går ute på älven Rauma.

Efter bara några minuter har vi fått grepp om hur man tar sig upp på brädan igen när man ramlat i vattnet. Det gäller att alltid hålla ett ordentligt grepp om paddeln, annars ger den sig lätt iväg med strömmen. Och trilla i gör vi ju. I alla fall några av oss. Men det går ju faktiskt fint att njuta av naturen runtomkring även när man ligger i vattnet.

Våra instruktörer är otroligt tålmodiga. Ingen stress. Vi lär oss snabbt att lita på oss själva, och benen slutar så småningom skaka. Efter en stund paddlar vi på som om vi aldrig gjort annat, och vi är inte lite stolta över oss själva. Vi klarade det!

Stand-up paddleboarding on the Istraelva river i Åndalsnes, Northwest Norway
The river Istra in Åndalsnes.
Photo: Ed Talkington / Visitnorway.com

Nästa anhalt: Vi traskar till Litlefjellet och njuter av utsikten

Tänk om alla dagar kunde vara såhär okomplicerade... Vi hoppar på en buss i Åndalsnes och tar en kort åktur genom omgivningar så vackra att det nästan gör ont. Vi hade gärna suttit kvar i sätena en stund till, men plötsligt är vi framme och måste kliva av bussen.

En tur till fots. Vatten och choklad packas ner i en liten väska. Och solbrillor, för idag är det ovanligt fint väder. Vi har en fantastisk upplevelse framför oss, och ändå är det här en av de enklaste vandringsturerna i området. Efter bara 21 minuters knallande och småpratande når vi toppen av Litlefjellet.

- Utsikten härifrån ger nästan samma känsla som professionella klättrare får på de allra högsta topparna, säger guiden.

Det känns hur bra som helst att höra det. Härifrån ser vi faktiskt både Romsdalshorn och Vengetindena, och inte minst Trollveggen – den lodräta fjällvägg som är nästa punkt på programmet.

Litlefjellet, Åndalsnes
Litlefjellet, Åndalsnes.
Photo: Øyvind Heen / Fjords.com

Sen eftermiddag: Trolltur till Trollveggen

Ok, var är trollen?

De finns lite överallt i och omkring Åndalsnes, inte minst i namnen på några av de mest dramatiska attraktionerna. Guiden berättar att Trollveggen är Europas högsta fjällvägg med sina imponerande 1 000 meter. Vi får ta honom på orden, men nöjer oss annars med att den ser väldigt brant ut... och oändligt hög.

Trollveggen är en del av fjällmassivet Trolltindene, och sträcker sig 1 700 meter upp mot himlen. 1986 förbjöds BASE-hoppning från Trollveggen, så den är minst lika farlig som den ser ut. På Trollveggens besökscenter får vi se en film om den här extrema väggens historia. Allt är väldigt... högt.

Turen är slut för den här gången, och vi känner oss minst sagt... höga. Vi kommer att somna som stockar efter två dagar fyllda med frisk luft.

Trollveggen, Åndalsnes
Trollveggen, Åndalsnes.
Photo: visitnorway.com
Fjällvett är skogsvett

Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

1. Planera turen noggrant och se till att någon vet vart du tänker gå och hur länge du ska vara borta.

2. Anpassa turen efter förmåga och förhållanden.

3. Lyssna på väder- och lavinrapporterna.

4. Var beredd på oväder och kyla, även på kortare utflykter.

5. Ta med utrustning för att kunna hjälpa dig själv och andra.

6. Välj säkra sträckor. Lär dig upptäcka terräng med lavinrisk och osäker is.

7. Använd karta och kompass. Håll alltid koll på var du befinner dig.

8. Vänd om i god tid – det är ingen skam i att vända tillbaka.

9. Spar på krafterna och sök skydd vid behov.

Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här!

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen