Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Kronan på verket

Naturlig inspiration
Det unika Romsdalsmuseet är nu bättre än någonsin. Den 22 meter höga, nya museibyggnaden Krona reser sig över de vackra omgivningarna med dammar och ett rikt djurliv. Museet ligger strax utanför centrala Molde, och med sin blandning av gammalt och nytt finns här något för alla.
Krona på Romsdalsmuseet
Krona.
Photo: Jens Lyngstad

Den nya museibyggnaden Krona invigdes av statsminister Erna Solberg i februari 2016. Jarle Sanden är museidirektör, och han berättar att arkitekt Reiulf Ramstad hämtade inspiration från många olika håll – från omgivningens fjälltoppar till den taggiga brudkronan som museet har i sin ägo. Att den nya byggnaden är gjord i trä var också ett medvetet val, eftersom Romsdalsmuseet redan förvaltar en rad värdefulla äldre trähus.

- Det skapar ett samband mellan tradition å ena sidan och den nya byggnaden å den andra, menar direktören.  

Romsdals historia för stora och små

Romsdalsmuseet i Molde är regionens huvudmuseum. Det är hela 3 500 kvadratmeter stort och består av utställningar, bibliotek och ett lokalhistoriskt arkiv. Här finns också en avdelning där man tillverkar bunader, det vill säga Norges nationaldräkter. Museets viktigaste uppgift är att bevara och skildra Romsdals historia, kulturarv och historier. Men det är inte bara en plats för vuxna – barnen kan bland annat klä ut sig i kläder från förr, bygga små timmerhus och leka med träbåtar inne i museet. Jarle Sanden berättar att det finns planer på ännu fler roliga aktiviteter för de minsta.

Filmvisning, museibutik och café

Den nya byggnaden har en hörsal med plats för 87 personer där man kan se film om Romsdal. Här finns också en museibutik och cafeterian Kafé Mali, som serverar rykande färska våfflor, kaffe, saft och andra godsaker för stora och små. I området utanför huset har Moldejazz arrangerat uppskattade utomhuskonserter de senaste åren.

Den moderna konstens farfar

Det utbyggda Romsdalsmuseet är en mötesplats som inbjuder till utbyte av tankar och idéer. I den nya byggnaden kan du se den permanenta utställningen "Romsdalshistorier" samt flera tillfälliga utställningar varje år.

Krona har också ett särskilt "Schwitters-rum", tillägnat den tyske konstnären Kurt Schwitters. Han kom till Norge på flykt från nazisterna i Tyskland under 30-talet, där regimen såg ogillande på hans konst. Schwitters var mångsidig och ses ibland som "den moderna konstens farfar". Han blev kvar i landet i 10 år, och tillbringade många somrar i Molde. Att förknippas med honom är pricken över i:et för Romsdalen, menar Jarle Sanden.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen