Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Ryfylkes nationella turistväg

260 kilometer praktfull natur
Gör en roadtrip längs den nationella turistvägen i Ryfylke, där några av Norges främsta naturunder står på rad bland höga fjäll och djupa dalar.
Høsebrua, Ryfylke
Høsebrua, Ryfylke.
Photo: Jarle Lunde / SuldalFoto.no
Ad

Den nationella turistvägen i Ryfylke är den näst längsta av Norges 18 turistvägar, och den allra längsta i regionen Fjord Norge. Det är 260 kilometer praktfull natur med stora kontraster i landskapet – höga fjäll, slingrande fjordar, djupa dalar och brusande forsar.

Du kan köra hela sträckan på mindre än tre och en halv timme, men det finns så mycket att se och göra längs vägen att du kan göra turen till en hel semester.

Förutom att du kan passa på att uppleva några av Norges absolut största naturattraktioner som Preikestolen, Lysefjorden och Kjerag så hittar du mängder av fantastiska utsiktsplatser och rastplatser med intressant arkitektur längs vägen. Häng med på årets häftigaste roadtrip!

Läs mer om Ryfylke.

En roadtrip i Ryfylke

Vägen börjar i Oanes som ligger precis vid Lysefjorden, lite drygt en timme från Stavanger på norska västkusten.

Är du äventyrligt lagd lär du börja med att tillbringa några dagar i omgivningarna kring Lysefjorden. Längs fjorden ligger nämligen flera norska naturattraktioner i tungviktarklass: Den häftiga klippformationen Preikestolen, Kjerag med den stora stenbumlingen som kilats fasts mellan två bergssidor, och den 4 444 steg långa trätrappan till Flørli.

Se till att packa ner vandringskängorna bara, och var beredd på att de omtalade vyerna kostar i form av mjölksyra i benmusklerna. Den som hellre tar det lugnt kanske nöjer sig med en fjordkryssning och beundrar de hisnande höjderna från vattnet. Lysefjord är för övrigt en av orterna i Norge som har belönats med den prestigefyllda certifieringen Sustainable destination (hållbart resmål).

Oanes – Preikestolen: Bil cirka 19 minuter
Oanes – Kjerag: Bil Oanes-Forsand (cirka 7 minuter), färja på Lysefjorden från Forsand till Lysebotn (cirka 2 timmar och 3 minuter), bil Lysebotn-Kjerag (cirka 14 minuter)
Oanes – Flørli: Bil Oanes-Forsand (cirka 7 minuter), färja på Lysefjorden från Forsand till Flørli (cirka 1 timme och 45 minuter)

Ungefär halvvägs igenom Ryfylkes turistväg kan man stanna till vid utsiktplasten Lovra. Den ligger lite undangömd i skogen, men det är bara att följa den lilla stigen vid vägen en bit så får du snart beundra en äkta norsk fjordvy.

Oanes – Lovra: Bil cirka 2 timmar

Efter Lovra delar sig turistvägen i två delar. Här kan du antingen ta väg 13 mot Sand och den väldesignade bron Høse bru, som har ritats av arkitekterna Rintala Eggertsson Architects. Denna prisbelönta bro lyses upp när det är mörkt ute och är alltså särskilt sevärd på kvällarna. Den 29 meter långa bron leder över älven till ett friluftsområde.

Besök Høse bru som en avstickare, eller fortsätt på väg 13 mot Energihotellet, som passar in helt i omgivningens vackra landskap. Nästan alla rum har panoramautsikt över sjön Suldalsvatnet och du har åtskilliga vandringsleder inom nära räckhåll att välja på.

Lovra – Høse bru: Bil cirka 18 minuter
Høse bru-Energihotellet: Bil cirka 47 minuter

Alternativt tar du efter Lovra väg 520 mot Sauda och utsiktsplatsen Ropeid, en inglasad kaj som gör att man kommer nära inpå fjorden och de omgivande fjällen. Arkitektfirman bakom kajen är Jensen & Skodvin.

Lova – Ropeid: Bil cirka 25 minuter

Efter Ropeid kan du se fram emot det magnifika vattenfallet Svandalsfossen. Tack vare den 540 steg långa trappan kan du känna kraften från vattenmassorna på nära håll.

Ropeid – Svandalsfossen: Bil cirka 23 minuter

Från Svandalsfossen kör du vidare mot de före detta zinkgruvorna Allmannajuvet. Gruvorna var i drift från 1881 till 1899 och inhyser idag museum, galleri och café. Den schweiziske arkitektfirman Zumthor & Partner står bakom byggnadens design, som smälter in i det omgivande landskapet.

Svandalsfossen – Allmannajuvet: Bil cirka 20 minuter

Från Allmannajuvet har du ungefär 45 minuter till Håra, där nationella turistvägen i Ryfylke slutar. Men om du inte har lust att vända hemåt är du nu bara knappt 25 minuter från Låtefossen, där den nationella turistvägen i Hardanger tar vid med nya äventyr som Folgefonna nationalpark, klippan Trolltunga och massor av vattenfall – men det är en helt annan historia!

Flyg till Stavanger med SAS

SAS aircraft landed.
Photo: SAS

Flyg direkt från Stockholm till Stavanger

SAS flyger direkt från Stockholm till Stavanger. Flera avgångar varje dag från SEK 659. Boka i god tid för bästa pris.

Ryfylkes nationella turistväg ligger ungefär en timme från Stavanger – hyr bil på flygplatsen och ge dig ut på äventyr!

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad