Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Buildings on the shore of the Sognefjord Buildings on the shore of the Sognefjord
Credits
Fjærland.
Photo: Øyvind Heen/Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

En helt naturlig kick

Sognefjorden är Norges längsta och djupaste fjord. En av dess armar, Nærøyfjorden, är med på UNESCO:s världsarvslista. De omgivande bergen är bland de mest majestätiska i Norge.

Sognefjorden sträcker sig från kusten norr om Bergen till de mäktiga bergen i nationalparken Jotunheimen och den blå isen i nationalpark Jostedalsbreen.

Den djupaste delen av fjorden går mer än 1 300 meter under ytan, och de omgivande bergen reser sig mer än 1 700 meter. Den smalaste delen av den berömda fjordarmen Nærøyfjorden är å andra sidan bara 250 meter bred. Nærøyfjorden har varit med på UNESCO:s världsarvslista sedan 2005, och National Geographic Society har utnämnt Nærøyfjorden och Geirangerfjorden till världens främsta naturarv.

Andra pittoreska fjordarmar är Lusterfjord, Fjærlandsfjord och Finnafjord. De har ofta en vacker smaragdgrön färg, tack vare smältvatten från glaciärerna.

Sognefjord har starka mattraditioner. Ett gott klimat, frisk luft och gröna ängar innebär att områdets färska råvaror är av högsta klass. Området är särskilt känt för fantastisk frukt, bär, lamm, vilt, fjällöring och getost.

Några av Norges populäraste vandringsleder går genom bergen som omger den innersta delen av Sognefjorden. De mest kända bergsområdena är Jotunheimen nationalpark, Jostedalsbreen nationalpark, Breheimen, Aurlandsdalen och Utladalen. Förutom vandring kan man prova på forsränning, bergsklättring, sommarskidåkning och mountainbike.

Runt 30 000 invånare bor i små, idylliska byar längs fjordarna och i dalarna. Byn som ligger längst in heter Skjolden och är hem till cirka 200 personer.

Vetlabui
Vetlabuis lokala slow food, Sognefjorden
Espen Mills/ Tasteofnationaltouristroutes.com/Visitnorway.com
Urnes Stavkirke
Urnes Stavkirke, Luster
Øyvind Heen/fjords.com
Nigardsbreen, Sognefjorden
Glaciären Nigardsbreen, Sognefjorden
Øyvind Heen/fjords.com
Balestrand
Kviknes Hotel, Balestrand
CH/Visitnorway.com
Ad

Aktiviteter


Boende


Mat och dryck

Reseinformation

Med buss:

  • Den kortaste bilvägen till Sognefjord tar 2-3 timmar från Bergen, 4-5 timmar från Oslo, och 5-6 timmar från Trondheim.
  • Det går bekväma expressbussar året runt, varje dag, mellan Sognefjord och Oslo, Bergen, Trondheim, Voss, Gol, Hemsedal, Fagernes och Lillehammer.
  • På sommaren går det buss till och från Oslo och från Trondheim via Otta / Lom över Sognefjellsvägen genom Jotunheimen, norra Europas högsta bergspass.

Med tåg:

  • Den enda järnvägsstationen längs Sognefjorden är Flåm, och resan dit är ett äventyr i sin egen rätt. Flåmsbanan avgår från Myrdal flera gånger om dagen, året runt. Man kan ta sig till Myrdal med Bergenbanan, som går mellan Bergen och Oslo.

Med flyg:

  • Sogndal flygplats har dagliga förbindelser till både Bergen och Oslo, med en flygtid på 30 till 45 minuter.

Annons: Flyg med Widerøe till Sogndal

Med färja:

  • Dagliga expressbåtar förbinder Bergen hela året med de små byarna som ligger längs Sognefjorden, däribland Vik, Balestrand, Sogndal och Leikanger.
  • På sommaren går det även dagliga expressbåtar mellan Bergen och Flåm.
  • Om du kommer med bil är det bra att veta att det går bilfärjor till många av fjordarmarna längs Sognefjorden, liksom längs Sognefjorden själv.
  • På sommaren erbjuds sightseeingkryssningar till ställen som Flåm, Gudvangen, Kaupanger och Lærdal.

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här!

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad