Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Blomstølen, Haugesund Blomstølen, Haugesund
Blomstølen, Haugesund.
Photo: Espen Mills
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vandring och vikingar

I Haugesund är du mitt i naturen – gå på vandringstur i landskap som för tankarna till både Game of Thrones och Vikings.

Haugesund ligger på västkusten, halvvägs mellan Bergen och Stavanger, och är på flera sätt en perfekt utgångspunkt för en vandringssemester i Norge. Du omges av fjordar, fjäll, hedar och vattenfall, bland annat det 612 meter höga Langefossen. Friluftslivet är alltid inom räckhåll, och naturattraktioner som Preikestolen och Trolltunga ligger tillräckligt nära för att besökas på en dagstur.

Landskapet i Haugesund har jämförts med de man ser i tv-serier som Game of Thrones och Vikings. Det finns fler kopplingar till just Vikings – Haugesund anses vara Norges födelseplats, med ett rikt arv från vikingatiden. Vikingakungen Harald Hårfager bodde faktiskt i Haugesund när han enade Norge till ett rike.

Men Haugesund är inte bara historia – det är idag en ung och livlig stad med festivaler och evenemang året runt.

Haugesund top ten 2016

Video: Välkommen till Haugesund


Vandringserbjudanden i Haugesund

Guidad dagstur till Langfoss

Kring Åkrafjorden ligger några av Norges mest underskattade attraktioner, som det enorma vattenfallet Langfossen. CNN har kallat det ett av världens vackraste vattenfall, och det finns inte många ställen på jorden du kommer så nära riktigt stora vattenfall. Ändå är det många som missar att stanna till vid fallet.

Bäst upplevelse får du om du tar dig hit till fots. Stigningen på 600 meter känns i lår och ben, men väl uppe är det snarare utsikten som får dig att tappa andan.


Aakrafjord Adventures

Väck dina sinnen till liv på en tur genom Åkrafjordens vackra landskap. Aakrafjord Adventures erbjuder skräddarsydda turer till sevärda platser, både för enskilda personer och grupper.

Turen till Langefoss är deras populäraste, och att se det 612 meter höga fallet nedifrån är en otrolig upplevelse. Traktorsafarin till gården Eikemo går inte heller av för hackor. Här färdas du med båt eller traktor i lite mer svåråtkomlig terräng, och passerar ett antal gårdar på vägen. Aakrafjord Adventures erbjuder även turer i samarbete med andra lokala aktörer.


Vandra vid Etnefjella och bo på Blomstølen Turisthytte

Etnefjella har kallats "en av Norges bortglömda fjällskatter". Här finns gott om familjevänlig terräng och omväxlande landskap med höga fjäll, gröna dalar, små sjöar och älvar.

Den moderna turiststugan vid Blomstølen ligger två till tre timmars vandring från civilisationen, och har en helt fantastisk fjällatmosfär.


Jättegrytor från istiden

Häng med på tur till de gigantiska jättegrytorna i Rullestadsjuvet, en kort men ganska krävande vandring. De runda jättegrytorna formades under istiden och består av vatten, is och stenar. De är flera meter i diameter, och hör till norra Europas största i sitt slag.

Börja vandringen vid Rullestad, i Skromme eller på den plats där landsvägen korsar Dalelva vid Rullestadjuvet. Följ den markerade leden till Jettegrytenuten, där du kan klättra vidare ner mot jättegrytorna. Vandringen tar omkring två timmar.


Vägledning

Ta hjälp av kartan nedan för att se var vandringsförslagen ligger.

Vandring vid Haugesund
Nominated by CNN as one of the worlds 10 most beautiful waterfalls! Lagfoss has a drop of 612 meters and is Norways fifth highest waterfall. Quoted… Read more
Langfoss Waterfall
Awaken the senses with a visit to Åkrafjorden! Aakrafjord Adventures provides fixed tours for individuals and tailor made tours for groups to… Read more
Aakrafjord Adventures
An hour's drive from Haugesund brings you to the Etnefjellet MountainswhereHaugesundTuristforeninghasseveralcabins. The area consists of varied,… Read more
Etnefjella
Altitude difference: 300–370 metres Estimated time: 1–2 hours Walking map: Etne – Saudafjella 1:100 000 Starting point and parking:… Read more
The Potholes at Rullestad
Click to activate
Select
  Click to activate

  Reseinformation

  • Flyg

   Flyg

   Det går flyg dagligen från Oslo till Haugesund med Norwegian och SAS. Haugesunds flygplats ligger 20 kilometer från centrum.

  • Bil

   Bil

   Följ E134 från Oslo till Haugesund. Om du kör från Bergen eller Stavanger tar du E39.

  • Buss

   Buss

   Det går dagliga expressbussar till Haugesund från Oslo, Bergen, Stavanger och andra städer.


  Läs också

  Your Recently Viewed Pages