VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Trolltunga in Hardanger
Trolltunga.
Photo: ©Scott Sporleder_Matador Network_FjordNorway

Vandringslederna i den här listan erbjuder särskilt spektakulära och unika upplevelser. Välj ut några turer som passar dig, hoppa in i bilen och kör igenom det otroliga fjordlandskapet. Vi vågar påstå att det blir en resa du kommer minnas hela livet.

Vandringslederna nedan ligger mitt i Norges oförglömliga fjordlandskap och tar dig till vilda bergsområden och kustlandskap där de gamla vikingakungarna bodde en gång i tiden.

Att se dessa naturens underverk på TV eller på sociala medier kan knappast jämföras med att uppleva dem på plats. En bild på Langfossens vattenfall doftar inte av tall och gran, och även om Trolltunga och Preikestolen ser häftiga ut på Instagram är det svårt att föreställa sig hur det känns att stå vid avsatsen och blicka ut över vattnet.

Du kan köra från vandringsled till vandringsled längs de nationella turistvägarna i Ryfylke och Jæren. Stanna gärna till i de små byarna och prova några lokala delikatesser.

Säsong

Om du helst vill ha lugn och ro på vandringen är det bäst att åka under senvåren eller tidigt på hösten. Under högsäsongen från juni till augusti är det många som besöker de mest kända attraktionerna som Trolltunga, Preikestolen och Kjerag, och särskilt på helgerna.

Om du tänker vandra på vintern bör du boka en guide.

Trolltunga – en tuff utmaning

Svårighetsgrad: Svart (avancerad)

För några år sedan var det inte många som hade hört talas om Trolltunga. Bara några få och rutinerade fjällvandrare tog sig upp till den speciella granitklippan, som sticker ut från berget som en tunga ungefär 700 meter över sjön Ringedalsvatnet. Nu är det en av världens mest fotograferade platser.

Vandringen till Trolltunga är lång och krävande. Många drömmer om att ta sig dit, men betydligt färre är villiga att faktiskt göra slag i saken. Samtidigt är det kanske just det som är charmen med Trolltunga: Man behöver en stark vilja och drivkraft för att ta sig upp till toppen. Om du är en av dessa är det en bra idé att läsa de här säkerhetstipsen om Trolltunga innan du ger dig av.

Langfossen – ett spännande vattenfall

Svårighetsgrad: Röd (krävande)

Efter Trolltunga blir det perfekt att besöka vattenfallet Langfossen, som ligger precis vid E134. Passa på att prova regionens lokala rätter och gör en gärna en båttur på den vackra Åkrafjorden.

Det 612 meter höga vattenfallet Langfossen som störtar rakt ner i Åkrafjorden är en mäktig syn. Inte så konstigt att CNN har utsett vattenfallet till ett av de tio vackraste i världen.

Langfossen upplevs bäst til fots. Vandra upp på den släta granitleden, som omges av höga tallar och krökta björkar. Det är brant, men utsikten från toppen gör det värt varje steg. Blicka ut över trädtopparna och bergen runt fjorden medan vattenfallet brusar i bakgrunden. Dina ben återhämtar sig säkert inom kort, men minnena från turen varar livet ut.

Om du åker västerut efter Langfossen kommer du till idylliska Haugesund vid havet. Där kan du bland annat besöka Vikingagården vid Karmøy som ligger strax utanför staden.

Himakånå - Trolltungas lillasyster

Svårighetsgrad: Blå (medium)

Himakånå har fått smeknamnet "Lilla Trolltunga". Utsikten från toppen är nämligen minst lika imponerande, men Himakånå ligger bara 357 meter över havet och är mycket lättare att ta sig till.

Klippan var länge ganska okänd, men de senaste två åren har fler och fler börjat hitta hit.

Jämfört med Trolltunga är omgivningarna betydligt mer tillgängliga och familjevänliga. Himakånå ligger i ett hörn av Tysværs kommun och omges av grönskande ek, bok och björk. Vandringsleden går genom bergsmarker, små skogar och fält. Från toppen har du en panoramavy av Lysevatnet, Nedstrandsfjorden, gröna skogar och små bondgårdar.

Klätterparken Høyt og Lavt ligger bra till innan eller efter turen till Himakånå. Där kan stora och små utmana sin höjdskräck och testa sina färdigheter på ett säkert sätt. Man kan också ta färjan till Ryfylke och besöka de vackra öarna Ombo och Sjernerøy. Eller åk till Suldalområdet för att fiska lax och bo på Energihotellet som har prisats av tidningen Monocle.

Packningslista

Vandrarkängor

Vind- och vattentäta ytterkläder

Underkläder och tröja i ull

Extra kläder och strumpor

Mössa, halsduk och vantar

Mat och dryck som räcker hela turen

En fulladdad mobiltelefon (förvaras i plastpåse för att undvika vattenskador)

Pannlampa och extra batterier

Solglasögon och solskyddsmedel

Första hjälpen-kit och extra plåster

Karta och kompass

Fickkniv

Fler vandringstips

Preikestolen – Norges mest ikoniska klippa

Svårighetsgrad: Röd (krävande)

Om Norge hade ritats av en landskapsarkitekt så hade Preikestolen säkert fått pris för bästa design. Inget annat berg visar upp Norges natur från sin mest fascinerande sida bättre än Preikestolen.

Sådana uttalanden ger höga förväntningar. Är Preikestolen verkligen så fantastisk? Det kan vara soligt, regnigt, blåsigt eller dimmigt förstås, men det är en del av charmen. Preikestolen förändras ständigt med vädret, årstiden och tiden på dygnet. När du når slutet av den branta leden genom björkskogen öppnar landskapet upp sig och Preikestolens förvånansvärt lilla platå uppenbarar sig. 

Du kanske har hört att Tom Cruise nyligen var på plats för att filma den senaste Mission Impossible-filmen. Men det är inte så viktigt - det viktigaste är att du får uppleva din egen version av en av de vackraste utsiktsplatserna i världen. Läs gärna våra säkerhetsråd om vandringen till Preikestolen.

Kjerag – attraktionernas storebror

Svårighetsgrad: Röd (krävande)

Kjerag ligger inte bara högre än Preikestolen, utan avslutas dessutom med den spektakulära Kjeragbolten: En stor rund sten som sitter fastkilad mellan två bergssidor. Moder Jord måste ha haft extra roligt när hon klämde in bumlingen där.

Till Kjerag kommer många som gillar våghalsiga äventyr. Basehoppare och bergsklättrare brukar få något drömskt i blicken om man nämner Kjerag. Det kanske är för att den ligger så högt ovanför fjorden? 1 000 meter vertikal granit gör något med oss människor. Det är okej att ha fjärilar i magen på en sådan här vandring, och den som törs kan ta steget ut på stenblocket – eventuell dold höjdskräck avslöjas på stört.

Vandringen är alltså krävande, men bjuder på en otrolig utsikt som du kommer att minnas resten av livet – men se för all del till att förbereda dig så att du gör en säker vandring till Kjerag.

Efter Preikestolen och Kjerag kan benen behöva vila lite. Ta en resa till Stavanger, som brukar kallas för Fjord Norges kulinariska center. Det är en charmig stad med många restauranger, däribland två med Michelinstjärnor. Missa även inte de vackra sandstränderna i Jæren söder om staden.

Trollpikken - en potent stenformation

Svårighetsgrad: Blå (medium)

Glöm stora vattenfall och fjordar en stund och fnissa åt Trollpikken istället. Denna fallosformade stenformation har blivit den mest lättsamma symbolen för den norska naturens potens.

Dalaneområdets stolthet är med på den här listan med ikoniska vandringsleder tack vare volontärarbete och insamlingar från allmänheten. 2017 blev Trollpikken nämligen vandaliserad, när någon eller några skar av den med hjälp av tunga verktyg. Lokalbefolkningen i Trollpikkens hemkommun Egersund jobbade hårt för att laga den med hjälp av liftar, stålarmering och epoxi.

Landskapet runt Trollpikken karvades ut av glaciärerna under den senaste istiden för 10 000 år sedan. Med böljande ljungklädda kullar, gröna dalar och lagom stora berg påminner det en hel del om vissa platser i Tolkiens verk.

Trollpikken är en kul utflykt i sydvästra Norge. Kombinera gärna turen med ett besök på nöjesfältet Kongeparken i Ålgård.

Redo för vandring

Benövningar och aerobics

Att vandra i norska fjällen är ingen söndagspromenad direkt. Se till att du, och särskilt dina ben, är redo för sightseeing som kan ta på krafterna.

Om du känner dig ur form bör det räcka med ett åtta veckors träningsprogram för att se till att du kan njuta ordentligt av omgivningarna.

Satsa på att stärka ben och rumpa med benlyft, knäböj och utfallssteg.

Ta inte i så du spricker bara – om du inte kan hålla igång en konversation under träningen är det dags att varva ner en smula. Och kom ihåg att andas!

Långa och raska promenader är också ett utmärkt sätt att förbereda sig inför vandringssemestern.

Hitta rätt

Om du vill uppleva samtliga ikoniska vandringsleder får du räkna med att köra 460 kilometer (ungefär 11 timmar i bil). På kartan nedan ser du var vandringslederna ligger.

Ikoniska vandringsleder i Fjord Norge
Trolltunga er den mest spektakulære fjellformasjonen i Noreg. Den ligg 1180 moh, omlag 700 meter over Ringedalsvatnet. Her er det fantastisk og luftig… Read more
Trolltunga
  Den ultimate naturopplevelsen Kun en liten biltur unna Haugesund finner du fossen CNN har kåret til en av verdens vakreste fossefall. Med… Read more
Langfoss
Himakånå in the Haugesund area, Norway
Himakånå
Himakånå
Preikestolen er den mest kjente turistattraksjonen i Ryfylke og Rogaland. Den rager 604 meter over Lysefjorden. Read more
Preikestolen
Kjerag - majesteten i Ryfylke innerst i Lysefjorden! Med 1084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i Lysefjorden. NB! Ikke gå til Kjerag på… Read more
Kjerag
Trollpikken er en spesiell stein som ble verdenskjent da den ble kuttet ned en natt i juni 2017. Denne handlingen falt ikke i god jord.… Read more
Trollpikken
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Ta säkerheten på allvar

  De norska fjellvettreglena

  Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

  1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
  2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
  3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
  4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
  5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
  6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinterräng och riskerna med isiga områden.
  7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
  8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
  9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

  Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen