Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Seafood in Tromsø, Norway
Tromsø.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Färskare fisk finns inte

Den ena sekunden simmar fisken omkring i vattnet – den andra serveras den på din tallrik. I Nord-Norge är det många som nappar på idén att smaka havets riktiga läckerheter.

Originaltext (på engelska): Julie Nordby Egeland

Det är en hektisk dag på Anitas lilla fiskebod Sjømat på Sakrisøy, Lofoten. Hennes son Carl Fredrik har just fått upp dagens fångst ur fjorden och skyndar tillbaka för att fylla fiskdisken med färsk hälleflundra och lyrtorsk. Fångsten rensas och förbereds raskt av Anita och hennes man.

Allt lokalt

"Vägen från havet till vår fiskebod är mycket kort", säger Anita. "Vi är ett familjeföretag, och är mycket noggranna med ha färsk, lokalt fångad fisk varje dag".

På sommaren fylls fiskdisken till bredden av färska läckerheter från havet. Hemrökt lax, färska räkor, piggvar och måsägg är bara några av specialiteterna man hittar här. "Vi säljer det som havet erbjöd just idag, så enkelt är det", säger hon.

Sakrisøy, Lofoten

Sakrisøy, Lofoten.
Photo: Nelson Minar / Wikimedia Commons

Den arktiska menyn

Ditt lokala hak kanske kan erbjuda hyfsat bra sushi, men fisken i det arktiska köket är i en klass för sig. Längs den norska kusten möts kalla och varma havsströmmar, vilket ger upphov till världens fisk-rikaste hav. Det kalla vattnet innebär bättre kvalitet och smak på fisken än någon annanstans i världen eftersom allt levande – fisk, musslor och skaldjur – växer långsamt. Lokalbefolkningen vårdar dessutom ömt det arv och den historia som fisket och fiskarna har givit dem.

De, om några, vet vad de sysslar med. Livet här har formats av fisket i generationer.

"Mina barn kommer att bli den femte generationen fiskare", säger Anita. "Jag tycker att det är viktigt att ta hand om vår tradition och lokala matkultur, och vi gör vårt bästa för att dela den med våra besökare."

Lofoten

Lofoten.
Photo: CH / Visitnorway.com

Havets härskare

På dessa breddgrader finns dock mer än musslor och räkor. Ute i det iskalla vattnet i Barents hav, strax utanför staden Kirkenes, lurar den gigantiska kungskrabban.

Väl ute på öppet hav kan du fånga din egen krabba – och din middag. Se bara till att du får med dig alla kroppsdelar tillbaka in till land. En röd kungskrabba kan mäta upp till två meter från klo till klo, så håll fingrarna i styr. Det är därför förståeligt om du föredrar att låta erfarna dykare och fiskare hantera detta havsdjur.

Om du vill kan du bara luta dig tillbaka och lyssna på fiskarnas gamla skrönor, medan krabban dras upp ur djupet.

På båten är allt förberett för tillagningen av krabban. Det behöver säkert inte förklaras att måltiden som lagas rätt framför dig är något alldeles extra. Ett riktigt skrovmål, kort och gott.

Kirkenes

Kirkenes.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life / Visitnorway.com

Salt överflödigt!

"Vi kokar egentligen inte kungskrabban. Det är onödigt, framför allt om vi vill behålla köttets konsistens och fyllighet, förklarar Hans Hatle, som är van att laga kungskrabba. "Och blott 8 minuter i grytan räcker – sen är maten klar. Färskare än så blir det inte".

Krabbornas kung må vara ett monster på utsidan, men det är ju som bekant insidan som räknas. "Efter att ha provat nylagad kungskrabba blir vanlig krabba aldrig riktigt detsamma igen", säger Hatle och drömmer sig bort: "Det vita köttet i ben och klor är verkligen exceptionellt saftigt".

Hatle, ägare av Barents-Safari – tillika krabbkock – avråder dig från att sträcka dig mot kryddstället när kungskrabban ligger på tallriken. "Det behövs inget salt", säger han och skrattar. "Kungskrabban är så färsk att den behåller havets sälta. Du vet, här uppe tar naturen hand om det".

Tørrfisk
Lofoten.
Photo: CH / Visitnorway.com
Langfjordelva, Finnmark
Langfjordelva, Finnmark.
Photo: Yngve Ask / Visitnorway.com
Kirkenes
Kirkenes.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
Lofoten
Lofoten.
Photo: DXR / Wikimedia Commons

Topp 5 fiskeupplevelser

Sjømat - Denna gula lilla fiskbod på Sakrisøya innehåller de flesta färska delikatesser som finns på Lofotens öar. Här kan du också hitta norska specialtorkade fiskar och fin lutfisk.

Fjällplatån Finnmarksvidda - Grunda insjöar och forsande små älvar – en dröm för sötvattenfiskare. Fiska öring, grilla den över öppen eld och garnera med några vilda örter – eller låt en expert fixa den biten åt dig.

 

Kungskrabbssafari - Kungskrabban lever i de iskalla vattnen i Finnmark. Ta en båt ut i Barents hav, känn sältan i luften och fånga en krabba. Tillbaka på land, eller i båten, serveras krabban med vitlöksmajonnäs, bakat bröd och vitt vin.

Arctandria SjømatRestaurant i Tromsø - Här förenas tradition med en modern twist. Prova saltat och rökt sälkött eller rökt röding.

Lofoten Tørrfiskmuseum - Torrfisk är Norges äldsta exportvara. På Lofoten Tørrfiskmuseum i Å kan du följa torskens resa från havet till middagsbordet i Italien.

Your Recently Viewed Pages

Inspirerande berättelser från Nord-Norge

Fler semestertips