There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Den ena sekunden simmar fisken omkring i vattnet – den andra serveras den på din tallrik. I Nord-Norge är det många som nappar på idén att smaka havets riktiga läckerheter.
Originaltext (på engelska): Julie Nordby Egeland
Det är en hektisk dag på Anitas lilla fiskebod Sjømat på Sakrisøy, Lofoten. Hennes son Carl Fredrik har just fått upp dagens fångst ur fjorden och skyndar tillbaka för att fylla fiskdisken med färsk hälleflundra och lyrtorsk. Fångsten rensas och förbereds raskt av Anita och hennes man.
"Vägen från havet till vår fiskebod är mycket kort", säger Anita. "Vi är ett familjeföretag, och är mycket noggranna med att ha färsk, lokalt fångad fisk varje dag".
På sommaren fylls fiskdisken till bredden av färska läckerheter från havet.
Hemrökt lax, färska räkor, piggvar och måsägg är bara några av specialiteterna man hittar här. "Vi säljer det som havet har att erbjuda, så enkelt är det", säger hon.
Ditt lokala hak kanske kan erbjuda bra sushi, men fisken i det arktiska köket är i en klass för sig. Längs den norska kusten möts kalla och varma havsströmmar, vilket ger upphov till världens fisk-rikaste hav. Det kalla vattnet innebär bättre kvalitet och smak på fisken än någon annanstans i världen eftersom allt levande – fisk, musslor och skaldjur – växer långsamt. Lokalbefolkningen vårdar dessutom ömt det arv och den historia som fisket och fiskarna har givit dem. De, om några, vet vad de sysslar med. Livet här har formats av fisket i generationer.
"Mina barn kommer att bli den femte generationen fiskare", säger Anita. "Jag tycker att det är viktigt att ta hand om vår tradition och lokala matkultur, och vi gör vårt bästa för att dela den med våra besökare."
"Vi säljer det som havet har att erbjuda."
Anitas Sjømat
I den gula lilla fiskeboden på Sakrisøya kan du köpa alla möjliga sorters färska delikatesser som Lofoten har att erbjuda.
Fjällplatån Finnmarksvidda
Grunda insjöar och forsande små älvar – en dröm för semesterfiskare. Fiska öring, grilla den över öppen eld och garnera med vilda örter – eller låt en expert fixa den biten åt dig.
Kungskrabbssafari
Kungskrabban lever i Finnmarks iskalla vatten. Ta en båt ut på Barents hav, känn sältan i luften och fånga en krabba. Väl i land serveras krabban med vitlöksmajonnäs, nybakat bröd och vitt vin.
Arctandria Sjømatrestaurant i Tromsø
På Tromsø-restaurangen serveras klassiska norska rätter men också rätter med en mer modern touch.
Lofoten Tørrfiskmuseum
Torrfisk är Norges äldsta exportvara. På Lofoten Tørrfiskmuseum i Å kan du följa torskens resa från havet till middagsbordet i Italien.
På dessa breddgrader finns dock mer än musslor och räkor. Ute i det iskalla vattnet i Barents hav, strax utanför staden Kirkenes, lurar den gigantiska kungskrabban.
Väl ute på öppet hav har du möjligheten att fånga din egen krabba – och din middag. Ta det försiktigt bara: En röd kungskrabba kan mäta upp till två meter från klo till klo, så håll fingrarna i styr. Det är fullt förståeligt om du föredrar att låta erfarna fiskare hantera detta havsdjur.
Den som vill kan helt enkelt luta sig tillbaka och lyssna på fiskarnas gamla skrönor, medan krabban dras upp ur djupet. På båten är allt förberett för tillagningen av krabban. Det behöver säkert inte förklaras att måltiden som lagas rätt framför dig är något alldeles extra. Ett riktigt skrovmål, kort och gott.
"Vi kokar egentligen inte kungskrabban. Det är onödigt, framför allt om vi vill behålla köttets konsistens och fyllighet, förklarar Hans Hatle, som är van att laga kungskrabba. "Det räcker att ånga köttet i 8 minuter – sen är maten klar. Färskare än så blir det inte".
Krabbornas kung må vara ett monster på utsidan, men det är ju som bekant insidan som räknas. "Efter att ha provat nylagad kungskrabba blir vanlig krabba aldrig riktigt detsamma igen", säger Hatle och drömmer sig bort: "Det vita köttet i ben och klor är verkligen exceptionellt saftigt".
Hatle, ägare av Barents-Safari – tillika krabbkock – avråder dig från att sträcka dig mot kryddstället när kungskrabban ligger på tallriken. "Det behövs inget salt", säger han och skrattar. "Kungskrabban är så färsk att den behåller havets sälta. Du vet, här uppe tar naturen hand om det".
Anitas Sjømat
I den gula lilla fiskeboden på Sakrisøya kan du köpa alla möjliga sorters färska delikatesser som Lofoten har att erbjuda.
Fjällplatån Finnmarksvidda
Grunda insjöar och forsande små älvar – en dröm för semesterfiskare. Fiska öring, grilla den över öppen eld och garnera med vilda örter – eller låt en expert fixa den biten åt dig.
Kungskrabbssafari
Kungskrabban lever i Finnmarks iskalla vatten. Ta en båt ut på Barents hav, känn sältan i luften och fånga en krabba. Väl i land serveras krabban med vitlöksmajonnäs, nybakat bröd och vitt vin.
Arctandria Sjømatrestaurant i Tromsø
På Tromsø-restaurangen serveras klassiska norska rätter men också rätter med en mer modern touch.
Lofoten Tørrfiskmuseum
Torrfisk är Norges äldsta exportvara. På Lofoten Tørrfiskmuseum i Å kan du följa torskens resa från havet till middagsbordet i Italien.
Funderar du på ett arktiskt äventyr? Då ska du ställa in radarn på Nord-Norge. Här får du inblick i vad man kan uppleva i arktiska Norge.
Långt ifrån ett soligt Kalifornien fann en Grammy-nominerad musikproducent sin inspiration - under det nordnorska norrskenet, i den tysta arktiska natten. Detta är hans musik.
Ta för dig av Nord-Norges spännande matkultur. Här är ett smakprov på vad du kan förvänta dig när du besöker regionen.
Glid fram i Nord-Norges fridfulla vatten under midnattssolen – närmare ett dopp i rent guld kommer du nog aldrig.
Unga samiska konstnärer ger nytt liv till en av Europas äldsta sångtraditioner. När de traditionella melodierna kombineras med mer moderna genrer möts vi av en ny våg internationellt hyllade och prisbelönta musiker.
Ta med solglasögonen om du ska spela midnattsgolf i Nord-Norge – är det klart ute får du solen i ögonen långt in på småtimmarna.
Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.
I Norges nordligaste delar väntar spektakulära upplevelser. Från aktiviteter som fiske, vandring och bergsklättring, till naturfenomen som norrsken och midnattssol.
Fisk och skaldjur från Norge konsumeras av miljoner människor världen över. Men inget slår smaken av en fisk som just har dragits upp ur vattnet.
En till synes oändlig kuststräcka och otaliga sjöar och älvar – i Norge har man alla möjligheter att dra upp en riktig baddare.
I Norge har man sällan anledning att stanna inomhus. Här är några förslag på vad man kan göra vid kusten, i fjällen eller någonstans däremellan.
Tillbaka till toppen