VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
An architectural drawing of the Munch Museum in Bjørvika in Oslo, Norway
An architectural drawing of the Munch Museum in Bjørvika in Oslo, Norway
The Munch Museum, Bjørvika in Oslo.
Photo: Estudio Herreros / Kultur- og idrettsbygg
The Munch Museum, Bjørvika in Oslo.
Photo: Estudio Herreros / Kultur- og idrettsbygg
Ett maxat år i Norges huvudstad

8 goda skäl att besöka Oslo 2020

Det är mycket på gång i Oslo. I höst kan du besöka det sprillans nya Edward Munch-museet och vad som kan bli världens häftigaste bibliotek. Och redan i januari öppnade SNØ, där du kan åka skidor inomhus, året runt.

2020 blir ett år med pompa, ståt och mycket bubbel i Oslo. Flera projekt som pågått en längre tid börjar nu bli klara, så ett besök till huvudstaden ligger helt rätt i tiden. Här är åtta anledningar att boka den där Osloresan på studs.

 1. 1. Det nya Munchmuseet

  Arkitekt: Estudio Herreros​

  Det nya Munchmuseet mitt i centrala Oslo är ett av världens största som fokuserar på en enda konstnär. Här samlas en stor del av Edvard Munchs 28 000 (!) verk, så ta god tid på dig för att ta in hans starka och minnesvärda konst. Byggnaden har hela elva utställningssalar fördelade på sju våningar, så du behöver verkligen inte ha bråttom. I de tillfälliga utställningarna samsas erkända norska och utländska konstnärer med nyskapande samtidskonst. 

  Utöver alla utställningar ordnas konserter, läsningar och andra kulturevenemang. Det finns också roliga konstverkstäder där hela familjen kan skapa sina egna konstverk. Kika in i restaurangen på trettonde våningen när det är dags för paus och få i dig något gott medan du beundrar den fantastiska utsikten. Museet ligger mitt i centrala Oslo, bara några minuter från operahuset.

  Museet öppnar 2021.

 2. 2. Biblioteket Deichman Bjørvika

  Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter och Atelier Oslo

  Norrmännen är riktiga bokmalar, och det kan man nog tacka landets alla bibliotek för. Det nya biblioteket i Bjørvika kvalar definitivt in på listan över Norges häftigaste bibliotek. Den moderna byggnaden ligger mitt i centrala Oslo vid operahuset, och ska bjuda på allt från öppna diskussioner och workshops till filmvisning och studiesalar. Och så obegränsat med böcker såklart.

  Öppnade 18 juni 2020.

 3. 3. Inomhusskidor på SNØ

  Arkitekt: Halvorsen & Reine

  Vad gör man om man befinner sig i Oslo på sommaren och får ett plötsligt sug efter skidåkning? Inga problem! 20 minuter från centrum ligger SNØ, en nybyggd arena med inomhusskidåkning. Här finns backar för både proffs och nybörjare, en terrängpark och längdspår av alla slag.

  Arenan öppnade i januari 2020 och kan besökas året runt.

 4. 4. Ramme kulturcentrum

  Arkitekt: Enerhaugen Arkitekter

  Ramme är ett helt nytt kulturcentrum söder om Oslo. Stället ägdes tidigare av Edvard Munch, som målade några av sina mest kända verk här. "Platsen jag har är kanske den vackraste längs hela kusten", skrev han till sin släkting Karen 1910. Men Ramme är mer än bara Munch – här ordnas utställningar, föreställningar, konserter och andra kulturella event. Bo på Ramme Fjordhotell, ät god ekologisk mat från Ramme Gaard och promenera i skogar och parker.

  Öppnade 21 juni 2020.

 5. 5. Klimathuset i Botanisk hage

  Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter och Atelier Oslo

  Gör ett lärorikt besök på Klimathuset i Oslos botaniska trädgård. Målgruppen är först och främst yngre, men här finns något för hela familjen. Lär dig mer om planetens klimatförändringar, men också om vilka lösningar som finns på problemen.  Förhoppningsvis blir du inspirerad till handling!

  Öppnade som en del av Naturhistorisk Museum 17 juni 2020.

 6. 6. Oslofilharmonikernas nye dirigent

  Förväntningarna är höga på Oslos nye chefsdirigent, den 23-årige Klaus Mäkelä. "Hans musikalitet och djupt konstnärliga tolkningar har redan satt honom på kartan internationellt", säger Ingrid Røynesdal, chef för Oslo filharmoniska orkester.

  Klaus Mäkelä tillträdde som dirigent i augusti 2020.

 7. 7. Roseslottet

  Konstnär: Vebjørn Sand

  Roseslottet är en konstinstallation av Vebjørn Sand om Tysklands ockupation 1940. Konstverket belyser grundläggande principer som demokrati, konstitutionellt styre och humanism, som alla krossades under ockupationen.

  Roseslottet öppnade i Holmenkollen 13 juni 2020.

 8. 8. Det nya Nasjonalmuseet…

  Arkitekt: Kleihues + Schuwerk

  ... öppnar 2022. Äntligen samlas verk från Nasjonalmuseet, Museet for samtidskunst och Kunstindustrimuseet under ett och samma tak. I väntan på invigning kan du på Mellomstasjonen ta del av hur Nordens största konstmuseum ska se ut när det är färdigt. Kanske hänger du med på guidad tur eller tar del av ett konstnärligt panelsamtal?

Först Oslo, sedan resten av Norge

Det är så mycket på gång i andra delar av landet att vi bara måste rekommendera ett par till nyheter, en i Hardanger och en i Lofoten.

Trappbron vid vattenfallet Vøringsfossen i Hardanger

Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk AS arkitektkontor

I Hardangerfjord finns en ny 42 meter lång bro med 99 trappsteg som ger en oslagbar utsikt över vattenfallet Vøringsfossen – från ovan! Tack vare bron kan man ny gå runt hela vattenfallet – det är bara en kilometer totalt, men vi vågar lova att det är en promenad som ger gåshud.

Bron öppnades 21 augusti 2020.

The Vøringsfossen staircase bridge in the Hardangerfjord region, Norway
Vøringsfossen staircase bridge.
Photo: Harald Christian Eiken Architect: Carl Viggo Holmebakk AS arkitektkontor

Hurtigrutenmuseet i Vesterålen

Arkitekt: LINK arkitektur AS

Snart kommer Hurtigrutens museifartyg MS Finnmarken i Stokmarknes, Lofoten, att omges av en helt ny museumsbyggnad gjord av glas och stål. Den 3 600 kvadratmeter stora byggnaden kommer inte bara att skydda fartyget, som byggdes 1956 – den kommer också användas till spännande utställningar om Hurtigrutens historia. Ta en rundtur genom skeppet och stanna gärna till i den trevliga cafeterian.

Museet beräknas nu öppna sommaren 2021.

Hurtigrutenmuseet i Stokmarknes, Vesterålen, är en arkitektonisk avbildning av fartyget MS Finnamarken
Hurtigrutenmuseet i Vesterålen.
Photo: LINK arkitektur AS

Res till Norge med DFDS Seaways
Missa inte heller Nordic Choice Hotel Amerikalinjen, som utsågs till bästa hotell vid Condé Nast Travellers Readers' Choice Awards 2019.

Oslo

Norges största stad har blivit en riktig metropol med ny intressant arkitektur, museer och restauranger.

Staden växer så det knakar, och det myllrar av liv och energi. Nya stadsdelar ger utrymme åt nyskapande mat-, mode- och konstscener.

Ändå har staden bevarat sin charm och närhet till naturen.

Läs mer om Oslo.

Fortsätt konstresan
i Osloregionen

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera en resa till Oslo

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen