Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo Oslo
Oslo.
Photo: Lucas Leung
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Mot alla odds har Oslo på senare år klivit fram som en av Europas bästa destinationer för livemusik – i nästan alla tänkbara genrer.

Originaltext (på engelska): Mikael Lunde

Så blev Oslo en av Europas största musikstäder

Det finns egentligen ingen midnattssol i Oslo, men runt midsommar har solen ändå svårt att riktigt gå ner. Den dröjer sig kvar vid horisonten tills barnen har gått och lagt sig och luften blir sval och frisk. Men inne i stan är det fortfarande liv och rörelse.

Under hela sommaren sjuder nätterna av musik, med allt från stora festivaler till hemliga små gårdsspelningar. Om man ska tro folk i branschen har Oslo med omnejd numera en av Europas livligaste musikscener.

Tord Krogtoft Tord Krogtoft
Tord Krogtoft.
Photo: Tord Krogtoft

Mäter sig med de stora

"Oslo är verkligen en av de mest spännande platserna i Europa för livemusik just nu" säger Tord Krogtoft. Han är chef för den populära Øyafestivalen, och därmed förvisso en smula partisk. Han hinner inte se många konserter på sin egen festival, men under hela året lockar livespelningar nästan varje dag. "De som startat upp nya klubbar och konsertlokaler har har verkligen varit drivna, intresserade och målmedvetna, och har velat skapa en levande livescen. Det finns proffs i varje del av kedjan", säger Krogtoft. "Folk håller säkert inte med när jag jämför Oslo med Paris och London, men jag tycker att vi nästan är i nivå med dem. Kvaliteten på Oslos musikscen är inte bara hög med tanke på vår storlek, men också om man jämför med Europa i allmänhet."

Oslo Oslo
Oslo.
Photo: Erik Berg

Starka strömmar

Men frågan kvarstår: Varför här, och varför just nu? "Att musikscenen vuxit beror delvis på att artisterna är mer beroende än någonsin av inkomsterna från livespelningar", säger Geir Ramnefjell, kulturredaktör på en av Norges ledande tidningar, Dagbladet. Han tror att norska artister påverkats mycket av att tjänster med strömmad musik har vuxit sig starka. "Det är inte lätt för medelstora artister att tjäna pengar på inspelad musik idag. Många får istället satsa på framträdanden och på att bli grymma liveband. På så vis är det en bra utveckling". Ramnefjells favoritställe för livemusik i Oslo är den intima rockklubben Rockefeller, men han har en mer överraskande tvåa: "Det är rätt häftigt att se pop- eller rockspelningar på operahuset. Publiken är blandad – en del har lite gråare hår – men det är riktigt skön stämning där. Det visar hur stor och mångsidig livepubliken har blivit", säger han.

Ad

Ett bra klimat

Världsartisterna avslutar inte längre sina turnéer nere i Europa som förut, och den norska publiken har både lust och råd att gå på livespelningar. Klimatet spelar nog också in – efter en lång vinter vaknar norrmännen till liv när träden börjar knoppas, och när sommarfestivalerna drar igång är dagsljuset den klarast lysande stjärnan. Stämningen under de milda och ljusa nätterna är något som bara måste upplevas.

Massor med folk vallfärdar till festivaler som Slottsfjell i Tønsberg, en kort bilresa från Oslo och ett av de populäraste musikevenemangen i området. Efter en kall vinter uppskattar man det mjuka gräset, grillad mat och musiken tillsammans med kompisarna extra mycket. Øyachefen Tord Krogtoft brukar gå på Norwegian Wood, en mer traditionell festival än den unga och hippa Øya. "Det har blivit lite av en långkörare, jag har varit där nästan varje år sedan början på 2000-talet" säger han.

Grefsenkollen Grefsenkollen
Grefsenkollen.
Photo: Over Oslo

Dagar som aldrig tar slut

Dynamic Variation:
Mer om Øya-festivalen
Fler evenemang i Oslo

Sök efter musikevent

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad