Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Barcode, Oslo Barcode, Norway
Credits
Barcode, Oslo.
Photo: Jørn Eriksson/Flickr (CC BY 2.0)
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Oslos hamnområde har förnyats radikalt, med en exklusiv blandning av ny arkitektur, museer och restauranger.

Konstmuseet Astrup Fearnley

Oslo är "på väg att blomma ut" skrev The New York Times när man inkluderade staden bland 2013 års toppresmål, bland annat tack vare ön Tjuvholmen och det spektakulära Astrup Fearnley-museet. Sedan byggnaden invigdes i september 2012 har lovorden haglat:

"Tjuvholmen i Oslo har förvandlats från ett smutsigt och ogästvänligt industriområde till det perfekta resmålet på en kulturell stadssemester"
Financial Times, april 2013

Galleriet med samtidskonst flyttades år 2012 från Kvadraturen till en 7 000 kvadratmeter stor byggnad på Tjuvholmen, alldeles intill Aker Brygge. Det skeppsformade museet, som är ritat av Renzo Piano och kostade 700 miljoner norska kronor att bygga, består av tre fristående byggnader som sträcker sig över en liten kanal och täcks av ett välvt, segelformat glastak. Just glastaket gör att en stor del av museets interiör har naturlig belysning.

"... en av världens allra viktigaste samlingar av modern och samtida konst"
The Independent, oktober 2012

Med rena, enkla linjer och material som glas, stål och trä kan byggnaden sägas vara typisk för skandinavisk design. Året runt kan du här besöka såväl temporära utställningar som konstverkstäder för barn.

På Astrup Fearnley visas också framstående verk av Jeff Koons, Takashi Murakami, Damien Hirst, Cindy Sherman, Richard Prince och många fler. I området kring museet ligger konstgallerier, butiker och bostadshus. Närmsta granne är The Thief, ett designerhotell som också satsar på samtida konst.

A sunny day at the Astrup Fearnley Museum
Photo: Nic Lehoux / Astrup Fearnley

Restips i den norska huvudstaden

Oslos mindre kända pärlor

Oslo
Credits
Oslo.
Photo: CH / visitnorway.com

Credits
Oslo.
Photo: CH / visitnorway.com

Konst och kultur vid vattnet

Till området Bjørvika räknas bland annat hamndistriktet runt operahuset. Det som var ett industriområde med järnvägsspår, containrar och stökig motorväg ska nu bli Oslos kulturella centrum och har anpassats helt för fotgängare. Operahusets sluttande tak, som ger besökaren en känsla av att sitta på en vit marmorstrand i Oslofjorden, har blivit en populär mötesplats.

Bjørvika utvecklas i rasande fart – det beräknas vara helt färdigt år 2025, och ska då även omfatta lägenheter, kontor och parker. 

Under tiden kan man besöka Herligheten; ett projekt som försett Osloborna med ett hundratal kolonilotter som utgör ett av stadens sju allmänna grönområden. Dessa anlades i april 2012 på en 5 000 kvadratmeter stor byggplats intill de enorma kyltornen.

Barcode – för moderna företag

Statsutvecklingen är inte begränsad till Bjørvika – även de så kallade Barcode-byggnaderna på Dronning Eufemias gata är exempel på stadens nyskapande arkitektur.

Dessa svartvita kontorsbyggnader är runt 22 våningar höga och står med 12 meters mellanrum. Byggnaderna ser alla olika ut, men har gemensamt det 'pixlade' utseende som gett dem namnet Barcode (streckkod). På marknivå mellan byggnaderna finns en skyddad passage där allmänheten kan röra sig, och på de mer öppna platserna har skulpturer placerats ut.

Precis som med modern konst, råder delade meningar kring Barcode-byggnaderna. Beroende på var man står och vilken tid på dagen det är ger byggnaderna lite olika intryck. Prova gärna att kolla in dem från olika platser, som tågstationen, Bjørvika och Sørenga.

Annorlunda boende vid vattnet

Sørengahalvön ligger i hamnområdet, och är en av del av Bjørvikadistriktet. Det här nya området ligger centralt till, och har förutom en park också en flytande pir i Oslofjorden. Tanken är att fjorden ska nyttjas till fullo, så här kommer bland annat Norges första havsbadsanläggning att upprättas vid Sørengas strandpromenad.  

För närvarande tar man sig till Sørenga via operans gångbro, från centralstationen. Den planerade avenyn Dronning Eufemias gata ska sammanlänka Sørenga med Barcode, vilket är tänkt att skapa ett stort promenadvänligt område.


Mathallen - ett centrum för norsk matkultur

Mathallen utstrålar äkta europeisk saluhallskänsla, med restauranger, caféer, grönsakshandlare, pubar och bagerier. Här frestas det med närproducerade varor som kött, ostar, skaldjur och mycket annat ät- och drickbart. Matproducenter från regionen har sina marknadsstånd i mitten av hallen, och erbjuder norska delikatesser som får det att vattnas i munnen.

Maten är den gemensamma nämnare som sammanlänkar samhälle och kultur, och ger Mathallen en del av sin speciella dragningskraft.


Ekebergparken

I skulpturparken Ekebergparken kan du koppla av, äta gott och uppleva samtidskonst på samma gång.

I parken finns 25 hektar skog och en mängd skulpturer som skapats av internationellt erkända konstnärer.

Mer konst och kultur i Oslo

Utforska alla möjligheter i Oslo vidare.

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad