Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Tim Wendelboe, Oslo Tim Wendelboe, Oslo
Credits
Tim Wendelboe, Oslo.
Photo: Benjamin A Ward/ Tim Wendelboe
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Butiker, barer och restauranger som bara finns i Oslo

Här får du hjälp att hitta lite mer annorlunda ställen och affärer i Norges huvudstad.

Håvard Schei är mannen bakom boken Mitt Oslo, en guide till stadens alternativa scen och samtidigt en hyllning till en stad som faktiskt är ganska udda. "Många av oss är trötta på butiker som finns i alla städer. Vi går hellre till små, oberoende ställen som drivs av eldsjälar. Det är ju de som formar stadens kultur", säger Schei.

"Målet med Mitt Oslo-projektet är att lyfta fram de som jobbar hårt på att göra det extra trevligt att bo här". Nurförtiden kan man hålla igång 24 timmar om dygnet i områden som Gamlebyen, Grønland, Markveien, Torshov och Torggata.

Håvard ScheiFoto: Håvard Schei

Håvard Schei rekommenderar följande hak till dig som är nyfiken på Oslos mindre kända sidor:

Udda butiker

Dapper

Dapper satsar på den ovanliga blandningen cyklar, herrkläder och barberartjänster. De samarbetar med cykelaffären Krankenhaus, som bland annat säljer den ikoniska, fällbara Brompton-cykeln.

Adress: Nordre gate 13, 0551 Oslo

Kollekted by

Noga utvalda möbler och designföremål av både nya och etablerade skandinaviska designers.

Adress: Rathkes gate 4, 0558 Oslo.

Embla Keramikk

Embla är en kombinerad verkstad och affär samt leverantör av keramiskt porslin till, bland andra, Oslos trestjärniga Michelinrestaurang Maaemo. Innan du går in kan du kika in på keramikernas arbete genom fönstret.

Adress: Hegdehaugsveien 14, 0167 Oslo.

Ruth 66

Namnet Ruth 66 är en sammanslagning av namnet Ruth, som förknippas med äldre generationer i Norge, och den legendariska amerikanska vägsträckan Route 66. Butiken som drivs av Hege Nylund specialiserar sig på Americana och annan kuriosa från 1950 till 1990.

Adress: Torshovgata 3, 0476 Oslo.

Ruth 66
Credits
Ruth 66.
Photo: Håvard Schei / Mitt Oslo

Credits
Ruth 66.
Photo: Håvard Schei / Mitt Oslo

Neseblod Records

Den här kultaffären för heavy metal fans är också ett museum. Många fans reser långt bara för att besöka butiken vars namn betyder precis vad du tror: näsblod.

Adress: Schweigaards gate 56, 0656 Oslo.

Råkk & Rålls

Råkk & Rålls Brukthandel är en annan intressant skivaffär och musikcafé. Här finns ett bredare utbud än hos Neseblod och dessutom landets största marknad med vintageaffischer.

Adress: Akersgata 39, 0158 Oslo.

Sinsen Bruktkhall

Norges största permanenta loppmarknad. Här kan du hitta det mesta från norskt vardagsliv från de senaste hundra åren. Ett billigt och roligt alternativ till vanliga souvenireraffärer.

Adress: Sinsenveien 11, 0572 Oslo.

Naturens mangfold

En butik som satsar på naturens äldsta beståndsdelar: Fossiler, mineraler, meteoriter och insekter, samt expeditionskläder och annat smått och gott. Mannen bakom detta universum är Rune Frøyland, som mer än gärna delar med sig av sin passion och sina kunskaper om natur, miljö och vetenskap. Passa gärna på att även besöka Naturhistorisk Museum och Oslos Botaniska trädgård, som båda ligger i närheten.

Adress: Hagegata 1 0577 Oslo.

Pentagon

En äkta kuriosaaffär som fungerar som en stormarknad med stridsrelaterade föremål. Här finns en oöverträffad blandning av uniformer, knivar, sablar, masker, rustningar, Vikingakläder samt objekt som känns igen från filmer som Harry Potter, Games of Thrones och Rambo. Samt högar med annat du inte visste att du behövde. En nöjespark för vuxna som gillar vintageprylar.

Adress: Storgata 37, 0182 Oslo.


Caféer, restauranger och andra underhållande ställen

Fiskarna på kajen vid Stadshuset

Köp nyfångade, kokta räkor som du mumsar i dig på en av bänkarna på det stora torget som vetter mot Stadshuset. Att handla från fiskarna när de kommer i hamn tidigt på morgonen är en gammal tradition i huvudstaden.

Adress: Rådhusbrygge 1, 0037 Oslo.

Laksen Fisk & Vilt

Stolta kockar som respekteras för sina enkla fisk- och skaldjursrätter. Billigt och bra i en stadsdel som blivit allt populärare både bland hipsters och oss andra.

Adress: Maridalsveien 188, 0469 Oslo.

Laksen Fisk og Vilt, Bjølsen
Credits
Laksen Fisk og Vilt, Bjølsen.
Photo: Håvard Schei / Mitt Oslo

Credits
Laksen Fisk og Vilt, Bjølsen.
Photo: Håvard Schei / Mitt Oslo

Orlando’s Pub

Mysigt ställe som drar folk från hela stan. Puben ligger i ett lugnt gatuhörn som passar utmärkt för spontana musikevenemang.

Adress: Rostedsgate 7, 0178 Oslo.

Lille Kampen

Denna högt uppskattade krog har blivit ett kulturellt nav med både planerade och spontana musiköverraskningar.

Adress: Bogata 25C, 0655 Oslo.

Retrolykke kaffebar

Vänligt café där så gott som alla retroprylar du ser eller sitter på är till salu.

Adress: Markveien 33, 0554 Oslo.

Bare Jazz

Kom och träffa konsert- och café-publiken som mer eller mindre verkar ha bosatt sig permenent på det här färgglada stället.

Adress: Grensen 8, 0159 Oslo.

Café Brasil

Upplev en bit av Brasilien, på ett torg med caféer och restauranger som blir alltmer populära mötesplatser på kvällarna.

Adress: Møllergata 12, 0179 Oslo.

Tim Wendelboe

Espressobar med nymalda kaffebönor och en entusiastisk publik. Ägaren Tim Wendelboe ses som en internationell kaffeguru som vet hur man pressar ut så mycket som möjligt ur varje böna.

Adress: Grüners gate 1, 0552 Oslo.

Syverkiosken

Små korvkiosker i trä är ett klassiskt inslag i norska städer, men idag finns det inte så många kvar i centrala Oslo – de har fått maka på sig i och med att nya mattrender tar upp allt mer plats.

Den rödmålade Syverkiosken är en av få som fortfarande går utmärkt med samma koncept. Korvmojjen är mycket uppskattad för sin kvalitet och de många stamkunderna varierar från vanliga knegare till kändisar. Förutom ett stort urval ketchup och senap (Jack Daniels-senap, någon?) bör specialiteten hagelgeväret nämnas – rätt och slätt två korvar insvepta i bröd.

Adress: Maridalsveien 45b, 0175 Oslo.

 

Lille Herber’n

Charmig restaurang på en liten ö. Här har man serverat mat sedan 1929, i en byggnad som tidigare betjänade sjömännen i Oslos hamnområde.

Menyn består huvudsakligen av färska skaldjur som brukar få mycket goda omdömen.

Adress: Herbernveien 1, 0286 Oslo.

Ostebutikken, Birkelunden
Credits
Ostebutikken, Birkelunden.
Photo: Håvard Schei / Mitt Oslo

Credits
Ostebutikken, Birkelunden.
Photo: Håvard Schei / Mitt Oslo

Ostebutikken

Denna lilla men naggande goda ostbutik och matställe sitter inklämd mellan två populära barer i Grünerløkka. Ett levande bevis på att norsk ost har mer att bjuda på än den traditionella brunosten.

Adress: Thorvald Meyers gate 27

Big Boy 

Denna välkända gay-frisör har också en kaffebar, samt en minst sagt vågad affär i källaren.

Adress: Schaeffers gate 1, 0558 Oslo.

Focacceria

Italiensk livsmedelsbutik och matsälle med barstolar. Focacceria är granne med pizzerian Villa Paradiso, ett av den kända entreprenören Jan Vardøens otaliga ställen. Bra läge nära huvudgatan i trendiga området Grünerløkka i östra Oslo.

Adress: Markveien 34, 0554 Oslo.

Blå 

Konsertlokal och bar med stark internationell prägel, tack vare många stora artistnamn som kommer hit. Idylliskt läge vid Akerselva, ån som skiljer västra och östra Oslo.

Adress: Brenneriveien 9, 0182 Oslo.

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad