Lonely Planet:

Norge – Bästa resmålet 2022

Spektakulär natur, fascinerande kultur och ett världsledande fokus på hållbart resande.

Lonely Planets Bästa resmål

Varje höst publicerar världens ledande reseguide Lonely Planet sin årliga lista över nästa års bästa resmål.

Engagemang för hållbarhet, gemenskap och mångfald var bland huvudkriterierna för årets resmål.

Topp 10 

1. Cooköarna
2. Norge
3. Mauritius
4. Belize
5. Slovenien
6. Anguilla
7. Oman
8. Nepal
9. Malawi
10. Egypten

Se vinnarna av Hållbarhet 2022 här.

Hållbara destinationer

Om du väljer att resa till en hållbar destination bidrar du till bevarandet av det historiska och kulturella arvet samtidigt som du stödjer samhällena, traditionerna, naturen och miljön. Gästvänliga värdar kommer att servera mat som skördas, produceras och lagas i området.

Sustainable Destination är Nordens enda nationella märkning av resmål. Det är ett verktyg för en hållbar utveckling av företag och resmål när det gäller miljö, lokalsamhälle, kulturarv och ekonomi.

Märkningen betyder inte att destinationerna är 100 procent hållbara, men att de har påbörjat en långsiktig process. Destinationerna evalueras vart tredje år.

Norge i toppen

Lonely Planet har precis listat Norge som ett av de bästa resmålen 2022. Rangeringen baseras på en frågeundersökning med över 400 svarande, allt från reseskribenter, bloggare, förläggare och Lonely Planets egna medarbetare, där de tillfrågade får spå vilka reseupplevelser och resmål som kommer vara hetast i 2022.

Lonely Planet skriver "Norge är nästan orättvist välsignat med naturlig skönhet i tillägg till att stå i spetsen för hållbarhet, grön teknologi och kultur i översta divisionen – det helt nya museet MUNCH och snart även det nya Nasjonalmuseet som kommer hålla öppet hela 2022 för första gången."

Bästa resmålen 2022 är Lonely Planets sjuttonde årliga lista över världens hetaste destinationer och måste-upplevelser. Årets utgåva har lagt extra fokus på de bästa hållbara reseupplevelserna – som en försäkran om att resenärer har en positiv inverkan oavsett vilken destination de väljer.

Se videon med den norska kronprinsen H.K.H. Haakon som reagerar när Norge nämns på listan över de bästa resmålen 2022.

Hårdsatsning på hållbarhet

– Vi är så stolta! Lonely Planet är kända som en av världens främsta ambassadörer för hållbara aktiviteter. När de säger "åk till Norge" är det många resenärer i hela världen som lyssnar, säger Bente Bratland Holm, turistchef i Innovation Norge.

Hela resebranschen i Norge har satsat hårt och jobbar väldigt målmedvetet för en mer hållbar framtid.

– Det är tack vare den gemensamma insatsen som vi nu får Lonely Planets uppskattning och erkännande, säger Bratland Holm.

Modig ny strategi

I maj 2021 presenterade den norska resebranschen en ny och ambitiös nationell turism strategi. Ett av de viktigaste initiativen är branschens åtagande att halvera klimatutsläppen till år 2030 (baserat på nivån från 2019) och att reducera utsläppen från årlig transport med 10 procent.

– Hållbar växt i turistindustrin måste kombineras med ett mindre klimatavtryck och resebranschen kan inte bara stå och se på i kampen mot klimatförändringarna. Vi måste ta vårt ansvar och gemensamt göra vad vi kan för att rädda själva levebrödet i vår bransch, säger Bratland Holm.

Enligt Lonely Planets upplevelsechef Tom Hall kunde den årliga "heta listan" över destinationer och upplevelser inte ha kommit mer lämpligt. – Efter en påtvingad dvala är det dags att damma av alla resplaner och förverkliga dem, sa Hall när listan tillkännagavs.

Bevara lokala samhällen

Insatser för hållbarhet, samhällsgemenskap och mångfald var nyckelord i urvalsprocessen. Lonely Planet önskar att lyfta destinationer som förvaltar naturresurserna och utvecklar en långsiktigt hållbar turism som inte skadar vare sig natur eller kultur.

Fler och fler platser i Norge får märkningen hållbar destination. Reser du hit får du mer än bara en fantastisk upplevelse, du hjälper även till att bevara lokala samhällen och det kulturella arvet samtidigt som du bidrar till att hålla liv i spännande resmål med minimal klimatpåverkan.

Bättre sätt att resa dyker upp hela tiden. Res med eldrivna tåg, båtar, bussar och bilar genom ett av världens vackraste, mest hisnande landskap. De flesta norska hotell är miljömärkta och det finns massor av miljövänliga aktiviteter som vandring, cykling, skidåkning och paddling nästan överallt.

Du kan själv välja att vara en medveten resenär. Alla val du tar påverkar.

Hur blir jag en hållbar turist?

Stanna längre
...mindre stress och mer tid till att verkligen uppleva en ny plats.

Upptäck hela regionen
…vi garanterar att det finns massor av coola och spännande saker att göra.

Res miljövänligt
…ibland är det själva resan som är upplevelsen.

Njut av lokalt producerad mat
…känn smaken av naturen, traditionerna och kärleken.

Behandla naturen, djuren och människorna med respekt
…det skapar minnen för livet.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor