Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gaustatoppen
Hiking at Gaustatoppen.
Photo: Håkon Nordby
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Familjevänlig vandring i södra Norge

Destinationer som Telemark och Setesdal har ett varierat landskap med vandringsmöjligheter för både stora och små. Från kustleder till fjällvandringar på bara ett par timmar – på Sørlandet kan du uppleva soldränkta klippor vid det öppna havet och idylliska fjällbyar på en och samma resa.

Vandring i Telemark

Telemarks varierade terräng består av kustvägar, mjuka dalgångar, skogar och berg.

Den högsta toppen är Gaustatoppen, 1 883 meter över havet. En klar dag kan man se en sjättedel av Norge från toppen – inte undra på att det är en av landets mest fotograferade vyer. Vandringen upp tar två och en halv timme och bjuder på en del uppförsbackar, men den passar ändå för hela familjen. Du kan också ta linbanan Gaustabanen som går inuti berget upp till toppen.

Läs mer: Topp 5 vandringsleder i Telemark.

Några populära vandringar i Telemark är Gaustatoppen, Lårdalstigen, Falkeriset, Solstien, Venelifjell och Hægefjell i Vrådal, Rui i Dalen, Lifjell, Gygrestolen i Bø och kustleden i södra Telemark. Områdena Seljord och Morgedal har också fina vandringsleder.

Vandringserbjudanden i Telemark

Vandring till Gaustatoppen

Vid klart väder kan du se en sjättedel av Norge från Gaustatoppen, som är Sørlandets högsta berg med sina 1 883 meter över havet. Vandringen tar runt två timmar. 

Ett alternativ är att ta Gaustabanen – en linbana som går inuti berget hela vägen upp till utsiktsplattformen på toppen. Boende ordnas på Gaustablikk Høyfjellshotell, som ligger vackert till på 960 meters höjd, med utsikt över Gaustatoppen.

Pris från NOK 4 450, för två vuxna och två barn, inklusive frukost och biljetter till Gaustabanen.

Sabotørstien

Under andra världskriget blev den norska motståndsrörelsen berömd efter att ha sprängt vattenkraftverket vid Vemork. Nu kan du gå i de hyllade sabotörernas fotspår och kombinera vandring med historia.

Från Rjukan Fjellstue går turen genom varierad skogs- och fjällterräng, med strålande utsikt över Rjukan. Längs vägen finns informationstavlor som berättar om de historiska händelserna, och om du vill kan du boka en guidad tur.

Pris från  NOK 6 350, inklusive inträde och filmvisning på Norsk Industriarbeidermuseum, guidebok och två nätter i lägenhet eller på hotell (två vuxna och två barn).

Vandring på Lifjell

Med ungefär 200 km2 vandringsområden, magnifik utsikt åt alla håll och mer än 20 toppar över 1 000 meter är det inte konstigt att Lifjell ibland kallas "Jotunheimen i miniatyr".

Här finns vandringsleder av alla slag, både för erfarna vandrare och barnfamiljer. Många passar också på att fiska öring i någon av de många fjällsjöarna. Högsäsongen varar mellan maj/juni och slutet av oktober.

Övernattning från  NOK 1 400 per dag i enkel stuga med badrum, fullt utrustat kök och TV.

Följ Kyststien i Bamble

Utforska de gamla stigarna som kustbefolkningen i Bamble brukade använda.

Turen går förbi Gamle Stathelle och Lange med sina karakteristiska gamla trähus, och vidare genom lätt skogsterräng, över berghällar och vackra stränder, genom lövskog och förbi ett gammalt fort. Terrängen är familjevänlig, även om vissa delar är lite brantare.

Vandring med utsikt över Venelifjellet

Prova en trevlig tur på 2,5 timmar längs den välmarkerade leden till Venelifjellet (som har det passande namnet "det vackra berget"). Under turens gång får du uppleva hur vegetationszonerna förändras från boreal barrskog till arktisk växtlighet.

Turen startar vid en gångbro, korsar en mosse och följer en stenig stig till sjön Veneli. Mellan sjön och toppen krävs lite lätt klättring, men det är absolut värt det – en klar dag kan du se hela vägen till havet och ön Kragerø, Hardangervidda och berget Gaustatoppen.

Oförglömlig vandring till Lårdalstigen

Följ bergsryggen mellan Lårdal och Dalen upp på 800 meters höjd över Telemarkskanalen.

Det är en krävande vandring, men väl värt mödan – det är en oförglömlig upplevelse, som lockar folk från världens alla hörn. Från Lårdal återvänder du längs Telemarkskanalen med ett av de gamla linjefartygen, och vandringen kombineras med övernattning på det historiska Dalen Hotel.

Hiking trip at Hovden
Hovden.
Photo: Anders Martinsen

Vandring i Setesdal

Setesdal är en glest befolkad region med enorma friluftsområden – från behagligt lågland i söder till hög fjällterräng i norr. Det finns markerade vandringsleder i hela området, många av vilka är perfekta för hela familjen.

Du kan få gratis kartor och vandringsbrochyrer på turistkontoren och på många hotell.

Regionen omfattar Setesdalheiene, det näst största skyddade området i Norge, där det bland annat finns vildrenar.

Tack vare DNT:s (Den Norske Turistforenings) omfattande nätverk av stugor kan du vandra i vildmarken flera dagar i sträck. Två rekommenderade utgångspunkter för vandringsemestern är Hovden och Valle/Rysstad. Se bara till att du tar med all utrustning du behöver.

Vandringserbjudanden i Setesdal

Dagstur till vattenfallet Gloppefoss

Den här tvåtimmarsturen i Valle går genom ett magnifikt landskap omgivet av höga berg. Du följer en markerad stig genom dalen Veiåjuvet och utmed älven Veiåne. Vandrare får gå över älven flera gånger, men så länge det inte har regnat mycket under en längre tid är det inte svårt. Turen rekommenderas för hela familjen.

Gloppefoss har ett starkt vattenflöde hela sommaren, även om det inte regnar så mycket.

Fyratimmars vandring till byn Homme

Ta fram vandringskängorna och kom med på på en 8,5 kilometer lång vandring över Homfjellet (950 meter över havet).

Bergets fot ligger 10 minuter med bil från centrala Valle, och vandringsleden mjukstartar med en bred grusväg. När du kommer in i skogen blir terrängen gradvis brantare och vildare. Det här är en röd (utmanande) vandringsled, så om du behöver hämta andan ett par gånger på vägen upp är det inget att skämmas över. Efter en välförtjänt paus på toppen tar du dig ner till byn Homme via den blåmarkerade leden.

Nå toppen av Hovden

I fjällen runt Hovden finns vandringsturer som passar hela familjen. Fyra av toppturerna är särskilt lämpliga för barn: Otrosåsen (858 meter över havet), Hartevassnuten (1 068 meter),  Hovdenuten (1 119 meter) och Nos 1 209 meter).

På varje bergstopp hittar du en gästbok, så kom ihåg att skriva en hälsning. Efteråt kan du be om ett diplom på turistkontoret. Alla fyra leder är blå vandringar (medelsvåra) och skyltarna börjar i centrala Hovden.

Orientera dig

Har du spanat in en utflykt du vill göra? Kartan nedan ger en uppfattning om vart du ska bege dig.

Vandringserbjudanden i Telemark
Telemarks varierade terräng består av kustvägar, mjuka dalgångar, skogar och berg.
Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen er enkel å bestige og byr på… Read more
Gaustatoppen
Sabotørstien er veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig når de skulle sprenge tungtvannsfabrikken. Read more
Sabotørstien
Lifjellplatået i Telemark er et svært fjellområde på nærmere 200 km2, med mer enn 20 topper på over 1000 moh. Read more
Lifjell toppturområde
Kyststien i Bamble er totalt 68 km. Den dekker hele kyststrekningen mellom Stathelle og grensen til Fossing i Kragerø. Den henger direkte sammen med… Read more
Kyststien i Bamble
Dette er en fantastisk fin topptur som passer for hele familien! Du kommer fort opp i høyfjellsterreng og kan nyte utsikten om lag hele veien til… Read more
Venelifjell Turområde i Vrådal
Lådalstigen is a fantastic hike between Lårdal and Dalen. A large part of the walk follows the mountain ridge 800 metres above the Telemark Canal. Read more
Lårdalstigen "Tøffare enn Besseggen"
Vandringserbjudanden i Setesdal
Setesdal är en glest befolkad region med enorma friluftsområden – från behagligt lågland i söder till hög fjällterräng i norr.
Gloppefoss er ein av dei høgste fossane i Setesdal. Frå Rv9 går det turveg heilt inn til fossen. Read more
Gloppefoss - tur-retur 6 km
Turen over Homfjellet til Laugardalen og ned til Homme er en fantastisk tur som gir en nydelig utsikt ut over hele Setesdal. Read more
Homfjellet - rundtur 8,5 km
Dette er en familievennlig tur som gir deg smaken av høyfjellet. Utgangspunktet er Hovden sentrum, og toppen når du på en time. Read more
Hartevassnuten - rundtur 4 eller 7 km
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Reseinformation

  • Setesdal/Telemark train

   Tåg

   Det går tåg till många orter i Telemark. Biljetter och tidtabeller finns hos NSB (Norges motsvarighet till SJ).

  • Bil/buss

   Bil/buss

   Det är 250 kilometer från Oslo till Kristiansand, och den snabbaste vägen är att följa E18. Har du gott om tid kan du köra längs den vackra kusten istället.

   Bussbolaget NOR-WAY Bussekspress kör till Telemark och Setesdal från Oslo, Bergen, Stavanger och andra norska städer.

  • Setesdal/Telemark boat

   Båt

   Color Line går Strömstad till Sandefjord, från Danmark till Kristiansand och Larvik och från Tyskland till Oslo. Fjord Line åker mellan Danmark och Langesund.

  • Setesdal/Telemark plane

   Flyg

   Det finns internationella flygplatser i Kristiansand och Sandefjord (Torp), med regelbundna flyg till många storstäder i Europa.

  De norska fjellvettreglena

  Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Förbered dig inför resan till bergen, och ha respekt för naturen – även om du är van vid fjällvandringar. Här är några enkla råd.

  1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
  2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
  3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
  4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
  5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
  6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinterräng och riskerna med isiga områden.
  7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
  8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
  9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

  Läs de norska fjellvettreglene i sin helhet.

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen