Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

7 miljövänliga aktiviteter vid Den Gyldne Omvei

En grön reseguide
Sträckan som kallas Den gyllene omvägen satsar på hållbara aktiviteter och ekologisk mat, från prisbelönta ostar till mikrobryggd öl.
Red fisherman’s cabins by the fjord at Straumen in Inderøy
Straumen at Inderøy.
Photo: Steinar Johansen

  På halvön Inderøy i Trøndelag har man gjort hållbarhet till en livsstil, så det är ett perfekt resmål om du vill semestra grönt.

  Den unge politikern Knut Øye Brandsås är född och uppvuxen här. Han sätter alltid miljön först i arbetet som ledare i Inderøy Venstre, och år 2016 kunde han stolt se sin hemstad bli utnämnd till en hållbar destination av Innovasjon Norge.

  Den gyllene omvägen, eller Den Gyldne Omvei som det heter på norska, kan ta till sig en stor del av äran bakom certifieringen. Den här vägsträckan vid sidan om E6 började på 1990-talet som en idé om en spännande avstickare. Nu är den ett välkänt varumärke med över 20 platser man kan stanna till på, varav flera har certifierats som miljövänliga.

  Här presenterar Knut Øye Brandsås några av höjdpunkterna i Inderøy och längs Den Gyldne Omvei.

 1. 1. Konst i det fria

 2. Muustrøparken skulpturpark ligger mitt i Straumen, den största byn på Inderøy. Strosa längs älven bland väldoftande blommor, fascinerande statyer och över den fina gamla Muusbrua-bron.

  Parken har flera skulpturer av Nils Aas, en av Norges mest kända skulptörer. Du kan också ta en kort promenad till Nils Aas-galleriet, som har en anmärkningsvärd konstsamling.

 3. 2. Oldefars gjestehus

 4. Vill du bo på ett ovanligt hotell? Fly vardagen och boka ett bekvämt rum i Strømnes på Oldefars gjestehus. Det lilla gårdshotellet är känt för sin lugna stämning och goda mat som tillagas med närproducerade ingredienser.

  Hotellet följer hållbara principer i sitt arbete och har certifierats för sitt miljöarbete.

 5. 3. Cykla genom Inderøy

 6. Upptäck Den Gyldne Omvei på cykel. Längs den 32 kilometer långa vägen runt Borgenfjorden hittar du små gårdar, kulturlandskap och historiska byggnader som Mærekyrkan från tidig medeltid.

  Längs vägen finns flera ställen där du kan sätta tänderna i färsk, lokal mat. Välj mellan ett paket som inkluderar boende eller en dagsutflykt.

 7. 4. Lokal mat med utsikt

 8. Doften av god, lokal mat från Inderøys topprestauranger följer dig längs Den Gyldne Omvei. På restaurangen Øyna serveras du både underbar mat och en oslagbar utsikt – den ligger nämligen vid en utsiktspunkt där du kan skåda ut över Inderøy och Trondheimsfjorden.

 9. 5. Prova Inderøys egna öl

 10. Engelsk pale ale, tysk dunkel och amerikansk IPA – du lär hitta din favorit bland de 20 ölsorterna på Inderøy gårdsbryggeri. Var med på ölprovning, ta en av deras ölbryggarkurser eller nöj dig med ett besök i butiken.

  Inderøy gårdsbryggeri arbetar hela tiden på att minimera sin inverkan på naturen och har certifierats av Stiftelsen Miljøfyrtårn (Eco-lighthouse).

 11. 6. Vandra

 12. Snör på vandringskängorna och upplev naturen runt Inderøy med en tur till Vangshylla.

  Vandringsleden har allt från grässtigar genom kulturlandskap till branta kullar som leder till små bukter där du kan ta ett dopp. Kan man önska sig mer?

 13. 7. Smaka prisbelönt ost

 14. Den mysiga ostgården Gangstad gårdsysteri producerar ost och glass på sin egen färska komjölk. Med andra ord, produkterna kan inte bli mer “kortreista” (som man brukar säga i Norge om närproducerad mat) än så. Gårdsbutiken må vara liten men osten och glassen är i världsklass.

  Gangstad gårdsysteri har vunnit flera priser och medaljer de senaste åren tack vare deras goda ost.

  Sustainable destination

  Genom att besöka ett miljöcertifierat resmål hjälper du till att bevara destinationens historiska och kulturella arv. Samtidigt stöder du lokalbefolkningen, traditionerna, naturen och miljön. Här kan du äta närproducerad mat som skördats, producerats och förberetts i området.

  I Norden är det bara Norge som har utvecklat ett system med miljöcertifierade resmål. Systemet uppmuntrar lokala destinationer och företag att utveckla och bevara miljön, samhället, kulturarvet och ekonomin på ett hållbart sätt.

  Miljöcertifierade resmål är inte 100 procent hållbara – det betyder snarare att de har påbörjat en långsiktig process. Destinationerna utvärderas var tredje år.

  Den gyllene omvägen

  En intressant omväg

  Den Gyldne Omvei är ett lokalt kooperativ som består av 21 matproducenter, konsthantverkare, gallerier, museer, skulpturparker och historiska minnesplatser.

  Målet är att erbjuda bästa möjliga kvalitet på upplevelserna som halvön erbjuder, och företag som vill vara med i föreningen måste följa strikta regler.

  Inderøy ligger nära huvudvägen mellan Verdal och Steinkjer i Trøndelag.

Grön inspiration

Fler förslag

Hitta hållbara produkter genom att klicka på ”Filtrera din sökning” nedan och välja ”Gröna resor – Miljöcertifierade leverantörer”.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen