Skip to main content

Lokalbornas guide till Den Gyldne Omvei

Sträckan som kallas Den gyllene omvägen satsar på hållbara aktiviteter och ekologisk mat, från prisbelönta ostar till mikrobryggd öl.

Den gyllene omvägen, eller Den Gyldne Omvei som vägen heter på norska, ligger vid E6:an. Det började som en idé om en spännande avstickare på 1990-talet. Nu är sträckan ett välkänt varumärke med över 20 platser man kan stanna till på, varav flera har certifierats som miljövänliga.

Den unge politikern Knut Øye Brandsås är född och uppvuxen här. Han sätter alltid miljön först i arbetet som ledare i Inderøy Venstre.

Här presenterar Knut Øye några av höjdpunkterna i Inderøy och längs Den Gyldne Omvei.

1. Konst i det fria

Muustrøparken skulpturpark ligger mitt i Straumen, den största byn på Inderøy. Strosa längs älven bland väldoftande blommor, fascinerande statyer och över den fina gamla Muusbrua-bron.

Parken har flera skulpturer av Nils Aas, en av Norges mest kända skulptörer. Du kan också ta en kort promenad till Nils Aas konstverkstad, som har en anmärkningsvärd konstsamling.

2. Ett rum med utsikt

När boendet är den bästa delen av resan. Rym från vardagsstressen och checka in på Øyna hotell - mitt i kulturlandskapet. På toppen av Inderøy ligger 18 rum, perfekt sammansmälta i det vackra landskapet. Varje rum erbjuder en storslagen utsikt över Trondheimsfjorden, Fosenalpene och Den Gyldne Omvei.

3. Lokala smaker

Doften av god, lokal mat från Inderøys topprestauranger följer dig längs Den Gyldne Omvei. På restaurangen Øyna serveras du både underbar mat och en oslagbar utsikt – den ligger nämligen vid en utsiktspunkt där du kan skåda ut över Inderøy och Trondheimsfjorden.

4. Cykla genom Inderøy

Upptäck Den Gyldne Omvei på cykel. Längs den 32 kilometer långa vägen runt Borgenfjorden hittar du små gårdar, kulturlandskap och historiska byggnader som Mærekyrkan från tidig medeltid. Längs vägen finns flera ställen där du kan sätta tänderna i färsk, lokal mat. Välj mellan ett paket som inkluderar boende eller en dagsutflykt.

5. Prova Inderøys egna öl

Engelsk pale ale, tysk dunkel och amerikansk IPA – du lär hitta din favorit bland de 20 ölsorterna på Inderøy gårdsbryggeri. Var med på ölprovning, ta en av deras ölbryggarkurser eller nöj dig med ett besök i butiken.

Inderøy gårdsbryggeri arbetar hela tiden på att minimera sin inverkan på naturen och har certifierats av Stiftelsen Miljøfyrtårn (Eco-lighthouse).

6. Vandra

Snör på vandringskängorna och upplev naturen runt Inderøy med en tur till Vangshylla.

Vandringsleden har allt från grässtigar genom kulturlandskap till branta kullar som leder till små bukter där du kan ta ett dopp. Vad mer kan man önska sig?

7. Smaka prisbelönt ost

Den mysiga ostgården Gangstad Gårdsysteri producerar ost och glass på sin egen färska komjölk. Med andra ord, produkterna kan inte bli mer “kortreista” (som man brukar säga i Norge om närproducerad mat) än så. Gårdsbutiken må vara liten men osten och glassen är i världsklass.

Gangstad Gårdsysteri har vunnit flera priser och medaljer de senaste åren tack vare sin goda ost.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag

Hitta hållbara produkter genom att klicka på ”Filtrera din sökning” nedan och välja ”Gröna resor – Miljöcertifierade leverantörer”.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor