There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Trøndelags kök kännetecknas av den rena smaken från naturens resurser. Om du känner dig äventyrlig ska du besöka en av områdets gourmetrestauranger, där man gärna experimenterar med lokala råvaror i överraskande kombinationer.
Originaltext (på engelska): Morten Andre Samdal
"Tidigare användes små sepia-bläckfiskar bara som bete, men vi ser det som en spännande ingrediens med en något söt skaldjurssmak", säger Mette Beate Evensen, kock på restaurang Røst Teaterbistro i Trondheim.
Djupt koncentrerad är hon i färd med att konstruera en förrätt gjord på nyss nämnda bläckfisk från köket på Trøndelag Teater, en av norra Europas äldsta teatrar.
Sepia-bläckfiskar blir ungefär en meter långa. De lever inte länge. Fiskhandlaren i Trondheim fångar några ibland, och då är Evensen alltid snabbt på plats.
"Det kan vara svårt att få till det, för köttet är lite segt. Det gäller att förbereda det ordentligt. Vi skär huvudet i strimlor och steker dem. Armarna får ligga en dag i en behållare som håller en stabil temperatur på 65 grader, och från bläcket gör vi pasta."
Det händer mycket inom Trøndelags matkultur. Bondemarknaden som kommer till stan varje lördag har hundratusentals besökare om året. Exklusiva restauranger som NordØst, Folk & Fe och Nyfiken har fått mycket positiva omdömen senaste tiden. Dessutom har Trondheims-restaurangerna Fagn och Credo tilldelats varsin Michelinstjärna.
"Branschen präglas av stor optimism just nu. Vi hjälper varandra, och det gör staden gott att vi gör så många olika saker", förklarar Evensen.
Efter framgångarna med Nordic noir verkar Norden gå mot ett internationellt erkännande också inom matlagningskonst.
Evensen har tidigare jobbat på Michelin-restaurangerna Maaemo och Ylajali i Oslo. Nu tillbringar hon mycket tid på sin egen gård, strax utanför Trondheim.
"Om man ligger på knä och rensar ogräs en hel sommar får man mer respekt för maten. Grönsakerna som kommer direkt från marken har en helt annan smak än de som legat i livsmedelsbutiken i flera veckor."
"Grönsakerna som kommer direkt från marken har en helt annan smak."
Det finns mycket att se och göra i Trondheim, bland annat den välkända Nidarosdomen. I Trøndelag finns också sju nationalparker, bergskedjan Dovrefjell och ett stort område är helt dedikerat till lokal mat.
Det är inte bara i städerna som lokal mat har fått ett riktigt uppsving den senaste tiden. Halvön Inderøya i Trondheimsfjorden har en lång tradition av lokalproducerad mat. Längs Den Gyldne Omvei (den gyllene omvägen) finns bryggerier, slaktare, fiskhandlare, ostfabriker och restauranger med bara några minuters mellanrum. På sommaren kan du hyra cykel och åka till mer än 20 idylliska platser som erbjuder lokal mat av hög kvalitet.
Stanna gärna till vid vackra Gangstad gård, som går tillbaka mer än 100 år i tiden. Här möts man av en genuin, välbevarad och i högsta grad levande gårdsmiljö. Allt – från ost till glass – framställs för hand.
"Alla hus runt gården är öppna och vi låter folk gå rätt in i vår vardag. Det var min farfar som byggde gården i början på 1900-talet. Både verktyg och andra föremål runtomkring kan dateras till den tiden", säger gårdens ägare Astrid Aasen.
De prisbelönta ostarna vänds tre gånger om dagen innan de behandlas individuellt och packas för hand. Gangstad var den första gården som fick tillstånd att producera ost på detta sätt, år 1998.
Förutom den traditionella osttillverkningen gör bönderna på Gangstad något mer innovativt. De producerar glass i 15 olika smaker.
Förutom klassiska sorter som vanilj, choklad och jordgubb kan man prova på glass gjord med brännvin och lakrits – liksom den speciella gran- och lingonglassen. "Det smakar som skogen! Allt görs med mjölk från korna som betar i gräset runt gården", säger Aasen.
Glassen har till och med blivit uppmärksammad utomlands. Den kan köpas på ett begränsat urval livsmedelsbutiker i centrala Norge och på Hurtigruten, båtrederiet som transporterar tusentals passagerare längs den norska kusten.
"Det smakar som skogen!"
Inte långt från E6 i Norge kan man ta en avstickare till Den Gyldne Omvei, där ett gäng lokala företag erbjuder miljövänliga aktiviteter och intressant mat.
Røros, den gamla koppargruvstaden vid svenska gränsen, är ett viktigt inslag i Norges kulturarv. Det är en av Europas äldsta bevarade trästäder, och finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Idag är den lika känd för sitt fantastiska kök: Det är en av Norges ledande matregioner med ett varierat urval av lokalproducerade ingredienser av högsta kvalitet.
Røros karakteristiska, karga landskap med höga temperaturförändringar och berg, slätter, skog och hav, gör att lokala produkter får en rik och ren naturlig smak.
Rørosmat är en sammanslutning av mer än 30 lokala livsmedelsproducenter av vitt skilda slag: till exempel öl från Atna, exklusiv ost från Galåvolden gård och färska bakverk från Kalsa Gårdsbakeri.
Destination Røros har utbildat 25 lokala matguider och erbjuder tre olika typer av matsafari till tre olika lokala restauranger och tillverkare. Safari-turerna har visat sig vara mycket populära och lär fortsätta den här säsongen.
Sommeren 2020 har vi åpent alle dager f.o.m 22 juni mellom 10-23. Del en god historie og et godt…
Go to: Kaffestuggu - der historier skapesSommeren 2020 har vi åpent alle dager f.o.m 22 juni mellom 10-23. Del en god historie og et godt…
Skanckebua er et innholdsrikt utested med sjel og atmosfære, beliggende midt i kjerkgata i Røros…
Go to: Skanckebua Bar & RestaurantSkanckebua er et innholdsrikt utested med sjel og atmosfære, beliggende midt i kjerkgata i Røros…
Gjetbergsvollen er dessverre stengt ut 2020. Gjetbergsvollen er en restauranten på…
Go to: Gjetbergsvollen servering av tradisjonskostGjetbergsvollen er dessverre stengt ut 2020. Gjetbergsvollen er en restauranten på…
Brasseriet har vi skapt for å gi deg sjansen til å smake det beste vi har i en rolig…
Go to: Brasseriet - Røros HotellBrasseriet har vi skapt for å gi deg sjansen til å smake det beste vi har i en rolig…
Røros beste Nattklubb med stort dansegulv og DJ «hver lørdag» En intim, moderne og…
Go to: Nilsenhjørnet NattklubbRøros beste Nattklubb med stort dansegulv og DJ «hver lørdag» En intim, moderne og…
Ved siden av restauranten Peder Hiort Mathus, finner du den engelske puben, Hiort Puben. Oppkalt etter…
Go to: Hiort PubenVed siden av restauranten Peder Hiort Mathus, finner du den engelske puben, Hiort Puben. Oppkalt etter…
Bergstadens Restaurant finner du på Bergstadens Hotel. Hotellets restaurant serverer både frokost,…
Go to: Bergstadens RestaurantBergstadens Restaurant finner du på Bergstadens Hotel. Hotellets restaurant serverer både frokost,…
I vår hovedrestaurant, Bergrosa, er det hver dag dekket til frokost, lunsj og middag. Det som ikke…
Go to: Bergrosa Restaurant - Røros HotellI vår hovedrestaurant, Bergrosa, er det hver dag dekket til frokost, lunsj og middag. Det som ikke…
High class à la carte restaurant offering freshly prepared food from the Røros region. Gastropub from 11.30…
Go to: Vertshuset Røros RestaurantHigh class à la carte restaurant offering freshly prepared food from the Røros region. Gastropub from 11.30…
På Galåvolden Gård tar vi imot grupper for servering og omvisning. Vi serverer lunsj av egenproduserte varer,…
Go to: Gammelhønseriet på Galåvolden GårdPå Galåvolden Gård tar vi imot grupper for servering og omvisning. Vi serverer lunsj av egenproduserte varer,…
Pleasant summer cafe with the sale of food based on local ingredients. Open every day in summer, partly…
Go to: Bunåva KaféPleasant summer cafe with the sale of food based on local ingredients. Open every day in summer, partly…
Peder Hiort Mathus finner du på Bergstadens Hotel. A la carte restauranten Hiort`n byr på intim…
Go to: Peder Hiort MathusPeder Hiort Mathus finner du på Bergstadens Hotel. A la carte restauranten Hiort`n byr på intim…
Velkommen til Røros Hotells egen lobbybar. Har kan du sitte ned og slappe av med god mat i rolige…
Go to: Lobbybar- Røros HotellVelkommen til Røros Hotells egen lobbybar. Har kan du sitte ned og slappe av med god mat i rolige…
Gastropub lokalisert på Vertshuset Røros. Serviceinnstilte ølkelnere og et stort utvalgt…
Go to: Berkel og BarGastropub lokalisert på Vertshuset Røros. Serviceinnstilte ølkelnere og et stort utvalgt…
Velkommen til årets høydepunkt, Norges beste julebord på Røros Hotell. Julebord er…
Go to: Julebord - Røros HotellVelkommen til årets høydepunkt, Norges beste julebord på Røros Hotell. Julebord er…
I gangavstand til Røros sentrum ligger Rørosrein AS, en sør-samisk bedrift som foredler…
Go to: Koia til RørosreinI gangavstand til Røros sentrum ligger Rørosrein AS, en sør-samisk bedrift som foredler…
Hotellets lobbybar. Meget trivelig og behagelig atmosfære. Stort utvalg av cognac og whiskysorter. Prøv en av…
Go to: Nilsenhjørnet Bar&MøteplassHotellets lobbybar. Meget trivelig og behagelig atmosfære. Stort utvalg av cognac og whiskysorter. Prøv en av…
Ljøsnåvollen er ei gammel seter fra slutten av 1600-tallet, som fremdeles drives på den…
Go to: Ljøsnåvollen Seter - ServeringLjøsnåvollen er ei gammel seter fra slutten av 1600-tallet, som fremdeles drives på den…
Barny Dansebar finner du på Bergstadens Hotel. Danserestaurant hvor det ofte spilles opp til dans. Meget…
Go to: Barny DansebarBarny Dansebar finner du på Bergstadens Hotel. Danserestaurant hvor det ofte spilles opp til dans. Meget…
Elgsjømoen seter ligger idyllisk til ved Elgsjøen i Hessdalen. Setra har aktiv drift med…
Go to: Elgsjømoen SeterElgsjømoen seter ligger idyllisk til ved Elgsjøen i Hessdalen. Setra har aktiv drift med…
Sommeren 2020. Stengt. Mulig åpner i løpet av juli/ august. Alt etter øvrige…
Go to: Fjellkirka på RørosSommeren 2020. Stengt. Mulig åpner i løpet av juli/ august. Alt etter øvrige…
Caltexkaffeen har blitt et yndet stoppested for veifarende, lokalbefolkning og tilfeldige besøkende…
Go to: YX Tolga CaltexCaltexkaffeen har blitt et yndet stoppested for veifarende, lokalbefolkning og tilfeldige besøkende…
Det arrangeres jevnlig med konserter og andre aktiviteter høst, vinter og vår. Se…
Go to: Solheim Pensjonat og møtestedDet arrangeres jevnlig med konserter og andre aktiviteter høst, vinter og vår. Se…
Sommeren 2020 har vi åpent alle dager f.o.m 28 juni og 16 august kl 11-16. Mandag til…
Go to: Sommerkafe i "Såmmårstuggu" på Kalsa Gårdsbakeri.Sommeren 2020 har vi åpent alle dager f.o.m 28 juni og 16 august kl 11-16. Mandag til…
Vi har en bred meny og alle rettigheter. På menyen finnes blant annet pizza, kebab, a la Carte, fisk, salater,…
Go to: Trollkroa RestaurantVi har en bred meny og alle rettigheter. På menyen finnes blant annet pizza, kebab, a la Carte, fisk, salater,…
Torsvoll gård nära Røros är en av tre tillverkare i Trøndelag som specialiserar sig på hjortkött. På sommaren strövar ungefär 150 djur runt här. I detta avskilda och storslagna landskap kan man mata de tama rådjuren från handen.
"Det är en häftig upplevelse för stadsmänniskor att se dessa vackra djur på nära håll. Våra gäster får också en inblick i vår gårdshistoria och hur vi fick den vilda idén att föda upp rådjur här på Rørosvidda. Det kalla klimatet är naturligtvis en utmaning", säger Helge Torsvoll, som driver gården tillsammans med sin fru Signe, vid sidan av sina heltidsjobb.
Vad är då så speciellt med hjortkött? "Det anses vara en delikatess med många hälsofördelar. Det innehåller lite fett och kolesterol men har ett högt järnvärde. Dessutom innehåller hjortkött en hel del B-vitamin", förklarar Torsvoll.
På Vertshuset Røros kan man beställa en första klassens rådjurfilet från Torsvoll. Men hur smakar det?
"Hjortkött är som en blandning av älg och ren. Det har en sötaktig smak och är härligt mört. Om det tillagas på rätt sätt finns det inget bättre!"
Hjortuppfödaren förklarar att organisationen Rørosmat spelar en viktig roll för småproducenter och är anledningen till att regionen är så populär. "Det har blivit ett känt varumärke som har börjat väcka intresse utomlands. Nyckeln till framgången är att vi håller ihop och påverkar varandra positivt."
Mysiga lilla Røros, ett stenkast från svenska gränsen, är en av Norges så kallade hållbarhetsmärkta destinationer. Staden har en av Europas äldsta träbebyggelser och finns med på UNESCO:s lista över världsarv.
Namdalskusten utmärker sig med fin natur och idylliska gamla fiskebyar. Läs om en mycket speciell skärgård och få tips om sommarens aktiviteter.
Först grundat av en vikingakonung. Sedan omstritt i Norges mest berömda slag. Och därefter accepterat som religionens säte.
Ta en aktiv semester i historiska Trøndelag, mitt i Norge. Här är en rad rekommendationer som du kan utgå ifrån när du planerar ditt besök.
Hitta fler restauranger i Trøndelag.
Trøndelag erbjuder en oemotståndlig blandning av stadsliv och historia, med sevärdheter som den gamla gruvstaden Røros och den gamla fiskebyn Stokkøya. Regionens största stad är Trondheim, som är känd som Norges mathuvudstad.
Trondheims restauranger hittar hela tiden nya sätt att använda närproducerade delikatesser från hav och inland.
Arne Carlsen är den siste mannen som ännu verkar i världsarvsstaden Røros historiska Olavsgruva.
Besök domkyrkan Nidarosdomen, paddla kajak på Nidelva eller lär dig något nytt på ett av Trondheims många museer.
Tillbaka till toppen