Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Stiklestad
Stiklestad.
Photo: Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I hjärtat av det förflutna

Först grundat av en vikingakonung. Sedan omstritt i Norges mest berömda slag. Och därefter accepterat som religionens säte. I Trøndelag har den norska historien satt sig i väggarna.

Av: Morten Andre Samdal (originaltext på engelska)

"Utan Trøndelag i de norska historie­böckerna återstår bara tomma pärmar. Detta område har varit i centrum för norsk historia ända sedan vikingatiden", säger den norske historikern och författaren, Terje Bratberg.

Uttalandet är djärvt, men visst har Bratberg en poäng.

År 997 marscherade kung Olav Tryggvasson och hans armé in i vad som idag är Trondheim. Staden är Norges tredje största, tillika obestridd huvudstad i regionen Trøndelag. Denna före detta vikingakonung valde att bygga sin hamn och sitt slott här. Närliggande mark skänktes till bosättare, vilket blev början på Trondheim som vi känner den idag.

Terje Bratberg

Terje Bratberg.
Photo: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Terje Bratberg framhåller Trøndelags roll i norsk historia

"Detta område har stått i centrum för norsk historia ända sedan vikingatiden"

Pittoreskt

"Tog du med brödet?" ropar en liten flicka till en annan. Vi hinner bara få en skymt av deras långa hår innan de försvinner bort in i en trång liten gränd mellan trähusen. Kåkarna står tryggt kvar här, i det historiska Bakklandet i Trondheim, sådär tusen år sedan vikingen Tryggvassons intåg.

Den lilla kullerstensvägen är nu en portal till en av de mest pittoreska platser längs Nidelven. Vid detta möte mellan färskvatten från floden och de salta strömmarna från fjorden, söker ungdomar från trakten sin fiskelycka.

De står under Gamle bybroen - byggd efter den stora "Hornemansbranden" 1681 - och skrävlar om de många laxar och torskar de dragit upp.

En bit bort sitter ett äldre par på en bänk, försjunkna i dagens korsord. Småbarnsfamiljerna har slutit upp kring en lekplats. Och de två långhåriga flickorna har precis stannat upp vid ån. En liten familj av änder tar notis och låter sig gladeligen skämmas bort med gårdagens bröd.

Bakklandet, Trondheim

Bakklandet, Trondheim.
Photo: CH - visitnorway.com

En av många pittoreska kullerstensgator i Trondheim.

Nidarosdomen

Nidarosdomen.
Photo: CH - visitnorway.com

Här i Nidarosdomen invigs de norska regenterna

Redan under sina första 200 ungdomsår växer Trondheim till ett viktigt handelscentrum. "Trøndelag var bland annat ett centrum för framställningen av koppar. Och staden Trondheim blev extra viktig genom att förbinda norr med söder. Det har alltid krävts av Norges regenter att kunna behärska Trøndelags komplexitet ", säger Terje Bratberg.

Faktum är att Trondheims framgångar och ekonomiska tillväxt lade grunden för mer än bara norska ekonomi. Under större delen av de senaste 1000 åren har det också varit i centrum för norsk kultur, religion och historia. I Nidarosdomen kröns de norska regenterna sedan länge.

Kyrkan är regionens mest berömda landmärke och världens nordligast belägna medeltida katedral.

Trøndelag bär influenser från kustkulturen i norr och jordbruks- och mattraditionerna från inlandet, men även från de mer urbana tendenserna från söder.

"Landets viktigaste kulturarv finns här. Såsom Nidarosdomen och Erkebispegården. Även om lokalbefolkningen i Trøndelag inte tog till sig kristendomen i första taget, byggde de ändå några av de vackraste kyrkorna", säger Bratberg.

"I slaget vid Stiklestad år 1030 föll den kristna kungen Olav Haraldsson i strid mot lokala hövdingar."
Olav Tryggvasson

Olav Tryggvasson.
Photo: Drawing by Peter Nicolai Arbo/Public Domain

Kung Olav anländer till Norge

Norges mest berömda slag

En annan viktig historisk plats är Stiklestad. Efter bara två timmars bilfärd norrut från Trondheim når du skådeplatsen för norsk historias mest berömda slag.

"I slaget vid Stiklestad år 1030 föll den kristna kungen Olav Haraldsson i strid mot lokala stamledare. Han begravdes i Trondheim och helgonförklarades. Nu finns hans kvarlevor någonstans under Nidarosdomen", säger Bratberg. Denna helt avgörande historiska händelse framförs och upplevs ofta i Stiklestad - mest nämnvärt i form av friluftsteatern "Spelet om Heilag Olav". Pjäsen berättar om händelserna som omgav slaget.

Trondheim, Stiklestad och Nidarosdomen, men även själva kulturen i Trøndelag, är exempel på arvet från vikingakungarna. Det må vara en överdrift att det enda som skulle återstå i boken om Norges historia utan dessa är "tomma pärmar", som Bratberg uttryckte det. Men nog skulle den bli mindre intressant - och betydligt tunnare.

Aktuella aktiviteter i Trondheim

Fler berättelser från Trøndelag

Läs också