Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
The coast of Namdalen The coast of Namdalen
The coast of Namdalen.
Photo: Steinar Johansen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Skärgårdsmystik och böljande vågor

Varje år dyker massor med torsk upp vid Namdalskusten för att leka, det är lika säkert som att grågåsen flyttar norrut på sommaren. I denna speciella skärgård uppstod idylliska fiskebyar. Bekanta dig med berättelserna från byn Sør-Gjæslingan och få tips om sommarens aktiviteter.

Originaltext (på engelska): Morten Andre Samdal

The Coastal Museum Norveg

The Coastal Museum Norveg.
Photo: Steinar Johansen

Torskfisket har utgjort stommen i flera fiskebyar längs Namdsalskusten i Nord-Trøndelag ända sedan 1200-talet. Det gäller inte minst Sør-Gjæslingan, som ligger ute i skärgården bland 80 andra öar, holmar och skär.

”Sør-Gjæslingan är som en annan värld. Ljuset är häpnadsväckande och mobiltelefoner fungerar knappt. Det är en plats där du verkligen kan hitta dig själv”, säger Anne Grete Walaunet, koordinator på kustmuseet Norveg, som ansvarar för Sør-Gjæslingans underhåll.

År 2010 utsågs fiskebyn till ett nationellt kulturarv. De flesta byggnader och många traditioner från skärgårdens glansdagar har bevarats och vittnar om invånarnas riskfyllda arbete till sjöss genom århundradena.


Topptips i Namdalen

Namdalen ligger mellan kusten och flera nationalparker, så det är ett riktigt paradis för friluftsmänniskor. Naturupplevelserna i Namdalen är lika stora vare sig du tar dig fram på cykel, i kajak eller till fots. Här är några förslag på aktiviteter. Fler tips hittar du på Namdalens officiella webbsida.


Fler berättelser från Trøndelag

Ta reda på varför Trøndelag har ett välförjänt rykte som en av Norges främsta matregioner och läs om områdets spännande historia.


Läs mer

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad