Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A fisherman at the fish reception facility at Vandsøy on the Namdalen coast, Norway
Fishing at the Namdalen coast.
Photo: Steinar Johansen

Torskfisket har utgjort stommen längs Namdalskusten i Nord-Trøndelag ända sedan 1200-talet, men det är också ett paradis för andra naturbaserade upplevelser. Läs om berättelserna från den omtyckta fiskebyn och få tips om sommarens aktiviteter i områdets nationalparker.

Originaltext (på engelska): Morten Andre Samdal

Varje år dyker massor med torsk upp vid Namdalskusten i Nord-Trøndelag för att leka, det är lika säkert som att grågåsen flyttar norrut på sommaren. I denna speciella skärgård uppstod flera idylliska fiskebyar som Sør-Gjæslingan, som ligger ute i skärgården bland 80 andra öar, holmar och skär.

”Sør-Gjæslingan är som en annan värld. Ljuset är häpnadsväckande och mobiltelefoner fungerar knappt. Det är en plats där du verkligen kan hitta dig själv”, säger Anne Grete Walaunet, koordinator på kustmuseet Norveg, som ansvarar för Sør-Gjæslingans underhåll.

År 2010 utsågs fiskebyn till ett nationellt kulturarv. De flesta byggnader och många traditioner från skärgårdens glansdagar har bevarats och vittnar om invånarnas riskfyllda arbete till sjöss genom århundradena.

"Det är en plats där du verkligen kan hitta dig själv."

6 000 fiskare

Det enda som påminner om dagens moderna samhälle är kylskåpen som brummar svagt i stugorna, som ofta har uppkallats fiskarnas hemorter.

Nere vid vattnet kan du hoppa i en roddbåt och kasta ut fiskelinan i det djupa, mörka havet.

“Det är en härlig känsla. Namdalskusten är unik, även i Trøndelag. Det finns många historier om Sør-Gjæslingan, som lockade 6 000 fiskare på vintrarna under 1800-talet – det var nästan en fjärdedel av Trondheims befolkning, som hade runt 25 000 invånare på den tiden. Det säger en hel del om hur viktig Namdalen var”, säger Walaunet.

Namdalen.
Photo: Kystmuseet i Nord-Trøndelag

Övergiven och mystisk

Namdalskusten kunde vara en farlig plats också. År 1906 drabbades öarna av en katastrof. Fisken var långt ute till havs det året, och 1 500 fiskare hamnade i en livsfarlig storm. Mer än 30 personer omkom utanför en by som kallades ”Lilla Lofoten”.

”Man kan faktiskt bo på öarna några dagar under sommaren”, säger Walaunet.” Besök den övergivna fiskebyn och ta del av dess historier på plats. Bo i en gammal fiskarstuga och upplev torskfisket i ett unikt, historiskt kustlandskap där vågorna och vinden piskar.”

”Men var inte rädd”, tillägger hon och skrattar: ”Det är inte farligt längre.”

Anne Grete Walaunet
Anne Grete Walaunet.
Photo: Anita Holmby

Ett sagoland

Den berömda norska författaren Olav Duun beskriver Sør-Gjæslingan som ett sagoland. På ön som ligger långt ute till havs sitter historien i väggarna, och ett besök blir ett minne för livet.

De flesta flyttade ifrån Sør-Gjæslingan på 1970-talet, och den sista fiskaren lämnade sin stuga någon gång på 80-talet. Men nu har de väderbitna öarna som vetter mot havet blivit en omtyckt mötesplats igen. Tidigare livnärde sig befolkningen på havet – idag kommer fiskare hit för att koppla av i en genuin, historisk kustmiljö.

”På Sør-Gjæslingan får du säkert höra historien om Sjø-Sara, en kvinna som levde runt sekelskiftet och var den skickligaste och mest orädda fiskaren”, säger Walaune. ”Legenden om hennes hjältedåd som fiskare, pilot och livräddare lever vidare än idag.”

Namdalen.
Photo: Steinar Johansen

Följ laxen

Att Namdalen är en plats för avkoppling och rekreation är dock inget nytt. Engelska lorder reste gärna hit för de fridfulla omgivningarna – och den färska laxen.

En annan välkänd resenär är naturligtvis laxen själv, som färdas genom älvar och sjöar i inlandet tillsammans med öringen.

Om du följer laxälven Namsenelva kommer du till slut till tre nationalparker som vimlar av vilda djur och intressanta landskap. På vägen dit stöter du förstås inte bara på djur och fiskar, men också människor. Ta gärna kontakt med de du möter på vägen – det finns inte många ställen i Norge som präglas av en så stark känsla av gemenskap som här.

Mer berättelser från Trøndelag

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Trøndelag erbjuder också...

Börja semesterplaneringen här!  Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen