Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Two people in the St. Olav’s Mine
The St. Olav’s Mine, Røros.
Photo: CH / Visitnorway.com

Arne Carlsen är den siste mannen som ännu arbetar i den historiska Olavsgruvan i världsarvsstaden Røros. "Det är en ytterst vacker plats att begrunda livet på", säger den 57-åriga vaktmästaren.

Originaltext (på engelska): Morten Andre Samdal

Gruvarbetarnas insatser

Mineralerna på stenväggarna lyser i nyanser av blått och grönt. Här leder smala, branta trappor långt tillbaka i tiden. I de underjordiska gångarna, mer än 60 meter under marken, ligger fortfarande gammal gruvutrustning.

"Miljön är verkligen unik, och det är inspirerande att jobba här nere. Mitt jobb är att se till att det är säkert för besökare att uppleva hur det var att arbeta här nere", säger Arne Carlsen.

Som gruvans vaktmästare ansvarar han för grottor som täcker ett område lika stort som 21 fotbollsplaner.

Olavsgruvan ligger 13 kilometer utanför Røros centrum. Den stängdes 1972, men man kan gå ner för att uppleva lugnet och lyssna på historier om det traditionella gruvarbetet.

En puls som slår

"Jag har sju vattenpumpar att ta hand om. De är jätteviktiga för att få ut de enorma vattenmängderna. Annars skulle det ha svämmat över för länge sedan".

Varje timme rinner 25 000 liter vatten genom pumparna. Den äldsta pumpen är över 50 år gammal, men den fungerar fortfarande fint. "Ibland måste jag olja maskineriet", säger Carlsen, som själv jobbade i gruvorna på sommarloven när han gick i skolan.

På den tiden arbetade så gott som alla män i gruvorna.

Man brukar säga att Røros byggdes av koppar, och den stämningsfulla Olavsgruvan är verkligen en unik plats. Under nästan 400 års tid har stadens över 40 gruvor producerat ungefär 110 000 ton ren koppar. Upptäckten av koppar gjorde det ekonomiskt möjligt att utveckla ett rikt kulturliv i regionen.

Det historiska arvet

År 2015 utnämndes Røros till Norges bästa kulturlän (eller fylke, som det heter på norska). "Det är platser som Olavsgruvan som gör detta till ett av Trøndelags viktigaste områden", säger Solfrid Augensen på Røros Museum.

Gruvarbete och jordbruk inom stadens gränser gav Røros en alldeles egen karaktär. Det som gör staden speciell än idag är att invånarna fortfarande lever och arbetar i de gamla byggnaderna från 1700-talet och 1800-talet.

Liksom de flesta gruvstäder från den tiden består Røros centrum av två raka parallella gator, vilket gör staden kompakt och lättnavigerad.

"Idag är Røros mer känd för sin utmärkta mat, den vackra kyrkan och den fantastiska arkitekturen. Men vi får inte glömma de som gjorde det möjligt: gruvarbetarna", säger Augensen.

Røros
Røros.
Photo: CH / Visitnorway.com

Røros grundades år 1646 och är en av sju platser i Norge som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det är också en stad som norrmännen själva gärna åker till som turister.

Staden är byggd helt i trä och har ett kulturlandskap som visar – på ett enastående och nästan fullständigt sätt – hur gruvdrift, transport och livsstil var beroende av den naturliga miljön. Man fick alltså anpassa sig till klimatet och jordbrukets begränsade odlingsmöjligheter, den omgivande terrängen med berg och slätter och det geografiska läget utan vägar.

Den lokala kulturen som utvecklades har naturligtvis förändrats, men ett unikt kulturarv som vittnar om dess existens har bevarats. I den här fascinerande staden kan du se gamla historiska byggnader och gårdar, men också höga kullar som erbjuder en fantastisk utsikt över landskapet.

"Den största attraktionen i Røros är den lilla staden själv, där man är helt omgiven av historia och traditioner. Om du släpper lös fantasin när du besöker staden och gruvorna kommer du att förflyttas långt tillbaka i tiden".

Berättelser från Trøndelag

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Røros erbjuder även

Börja semesterplaneringen här!  Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen