Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Skreifestival och världsmästerskap

Den norska mirakelfisken
Varje år simmar den norska skreien hela vägen från Barents hav till den norska kusten. Det är ett riktigt mirakel som firas med både med en stor festival i Trøndelag och världsmästerskap i Lofoten.
Skreifestivalen
Skreifestivalen.
Photo: Trondelag.com

Mellan januari och mars inträffar något mycket speciellt längs Norges kust. Det är då den norska skreien (arktisk torsk) simmar ner från Barents hav till den norska kusten för att leka. Skreiens långa resa ner till Namdalskusten gör att fisken ofta kallas för mirakelfisken, och det är en händelse som firas stort runt om i landet.

År 1998 anordnades vad som skulle komma att bli den första Skreifestivalen, i lagerhallen på Dampskibskaja i Rørvik. Evenemanget pågick då i en dag under namnet SKREI-dagen. När festivalen nu går av stapeln för 21:a gången i historien är det en fyra dagar lång festival med ett fullspäckat schema som passar hela familjen.

Mellan den 27 och 30 mars erbjuds aktiviteter och underhållning som sätter både skreien och kustbefolkningens historia i centrum. Besök Vandsøya-dagen och upplev atmosfären i en levande fiskeby, gör ett besök på fiskarbondens marknad eller ta med barnen på teater under ”Barnas Skreifestival”. Du kan också passa på att testa fiskelyckan och se om du har vad som krävs för att få en baddare på kroken. Dessutom utlovas såklart middagar med den utsökta mirakelfisken på tallriken.

I Lofoten längre norrut firas skreiens ankomst med en tävling i världsklass. Den 22 och 23 mars samlas över 600 deltagare för att göra upp i världsmästerskapet i skreifiske, som anordnas i Svolvær. Tävlingen hölls för första gången år 1991 och har sedan dess lockat hängivna sportfiskare och glada amatörer från hela världen. Varje år gör deltagare från fler än tio nationer upp om titeln som bäst i världen. 

Tävlingshelgen bjuder på två olika tävlingsmoment. Under fredagen avgörs Lofotcupen där det handlar om att få upp så många och så stora fiskar som möjligt, där alla arter är tillåtna. Under lördagen riktas allt fokus på den arktiska torsken. Den deltagare som lyckas håva upp det tyngsta exemplaret kan stolt titulera sig världens bästa skreifiskare. För närvarande innehar norrmannen Thor Magne rekordet efter att ha lyckats få en 32,2 (!) kilo tung skrei på kroken under VM år 2015.

Tävlingen har stor betydelse för Lofoten med omnejd och år 2011 tilldelades evenemanget Reiselivepriset från NHO Reiseliv.

VM i skreifiske
Torkad skrei.
Photo: Christine Baglo
Vandsøya
Vandsøya.
Photo: Steinar Johansen
Skrei
Skrei.
Photo: Linn Ofstad
VM i skreifiske
VM i skreifiske.
Photo: Christine Baglo
Rørvik, Trondelag
Skreifestivalen
Rørvik i norrskenet.
Photo: Karol Majtas
Skreifestivalen i Rørvik
VM i skreifiske
VM i Lofoten.
Photo: Christine Baglo
Skreifestivalen, Rørvik
VM i skreifiske
Skreifiske.
Photo: Christine Baglo

Erbjudande Skreifestivalen

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter vinterns bästa fiskeäventyr.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen