Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
SKAM
SKAM.
Photo: NRK
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norges tv-hit tar världen med storm

Det är inte bara Sverige som inte kan få nog av SKAM. Fans i världens alla hörn gör sina egna undertexter och reser till Norge för att uppleva seriens miljö.

Ad

Säsong 3 av SKAM körde loss i Sverige fredagen den 6 januari, och det är bara att konstatera att serien från NRK (Norges motsvarighet till SVT) är en enorm hit.

SKAM baseras på intervjuer med och forskning om gymnasieelever, vilket gör den både trovärdig och engagerande. Dessutom använder serien digitala medier på ett nytt och roligt sätt – delar av kommande avsnitt publiceras bitvis på skam.p3.no under veckan, och karaktärerna använder konton på sociala medier som Instagram flitigt.

❤️

Et bilde publisert av Noora Sætre (@loglady99)

 

Serien har visat sig populär bland både tonåringar, som känner igen sig i karaktärerna, och vuxna, som istället får en ovanlig inblick i hur det är att vara ung i dag, och kanske minns sina egna ungdomsår.

Efter att ha vuxit stadigt under det första året har serien fått ett enormt genombrott i Sverige, och inte bara i Sverige. Den norska tidningen Dagbladet meddelar att det kommer förfrågningar om engelska undertexter från så vitt skilda länder som Argentina, USA, Nya Zeeland, Storbritannien, Nederländerna, Schweiz, Polen, Litauen, Australien, Ungern, Mexiko, Ryssland, Frankrike, Tyskland, Italien och Kina.

En av seriens fans är "Glee"-stjärnan Kevin McHale, och The Guardian jämförde nyligen SKAM med skandinaviens andra stora tv-fenomen Nordic Noir i en lång artikel nyligen.

Glad kattehooker. Fredagjo

Et bilde publisert av @isakyaki

 

Det har dock varit svårt att exportera serien, enligt NRK på grund av dyra musiklicenser utanför Norge. Men även om det inte är många länder som officiellt får ta del av SKAM har fans i hela världen skapat sina egna undertexter, så att de också kan följa Isak, Noora, William, Vilde, Sana och de andra. Den senaste säsongen, där Isak tar itu med sin homosexualitet, har mottagits särskilt väl av HBTQ-tittare som har efterfrågat mer realism i tv-soffan.

"De flesta dramaserier underskattar ungdomar", säger Håkon Moslet, chef för ungdomsprogram på NRK. "Mellan 15 och 19 år går man igenom en hel del tunga frågor. Samtidigt kan magi uppstå. SKAM har slagit in alla dessa hemska och vackra saker i ett universum som många kan relatera till och engagera sig i. Och det är gjort på ett sätt som många inte har sett förut."

Et bilde publisert av @jonas9000

 

Kanske kommer Isak också locka SKAM-turister från andra länder. Zain Hussain från Storbritannien skriver på Twitter att han vill åka till Norge så att han har chansen att springa på Isak och hans pojkvän Even på stan.

De som inte har möjlighet att resa till Norge kan alltid glädja sig åt att NRK planerar en fjärde säsong av SKAM.

SKAM-spotting i Oslo

Ett förslag till SKAM-spotting i Oslo är att ta spårvagnen till Biermanns gate och sedan gå över till Beierbrua, där Noora och William kysstes för första gången. Caféet Hønse-Lovisa till höger nedför backen har också goda våfflor. Om du hellre går till en park kan du kolla in St Hanshaugen, där de grälade. En utförlig karta med viktiga ställen från SKAM samt en Spotify-lista med relevant musik hittar du på visitoslo.com.


Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad