Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Norges nationaldag

Hurra! Det är 17 maj
Orkestrar, parader, folkdräkter och glass i stora lass. Norges nationaldag firas den 17:e maj med buller och bång.
Children’s parade in front of the Royal Palace in Oslo
17 May in Oslo.
Photo: Tomasz Majewski / VisitOslo

Brasilien har sin karneval och Irland har Saint Patricks Day. Norges motsvarighet är såklart 17 maj, som firas till minne av att Norges konstitution undertecknades den dagen år 1814. Dagen uppmärksammas med ett enormt pådrag som saknar motstycke i Norges festkalender.

Till skillnad från länder som firar sin nationaldag med militärparader är 17 maj en riktig folkfest, särskilt för barnen. Dagen brukar börja med en speciell 17 maj-frukost, ofta i form av knytkalas med grannar och vänner. Det brukar bjudas på nybakat bröd, äggröra, rökt lax, och champagne för de vuxna.

Sedan är det dags för barnparaderna. De ordnas i hela landet och går genom stan ledda av en musikkår. De största paraderna lockar tiotusentals människor som viftar med norska flaggor och ropar hurra! I Oslo är kungafamiljen på plats och vinkar till folkmassorna.

Låter det nationalistiskt? Kanske, men den fredliga, glada stämningen och barnens speciella plats i firandet gör spektaklet till ett i stort sett okontroversiellt evenemang. Det handlar mest om varmkorv och glass, tal i stan och lekar på skolorna.

Dagen till ära är det många som passar på att visa upp sina "bunader", Norges traditionella folkdräkter. Det finns hundratals varianter i olika färger och stilar som talar om var personen i fråga härstammar från.

17 May breakfast
17 May breakfast.
Photo: Merethe Foap / Visitnorway.com

Betydligt mindre färgstarka är de röda eller blå overaller som bärs av de så kallade "russen", gymnasieeleverna som redan börjat fira att 13 år i skolan snart är över. Många av dem ser ganska slitna ut den 17 maj, och det beror antagligen inte på att de suttit uppe och studerat natten innan.

Russen ordnar sina egna parader i bussar och flakbilar med dyra och ganska högljudda ljudsystem. Be om deras "russekort", så får du se ett handgjort visitkort med mer eller mindre lustiga skämt.

Om du befinner dig i Norge i maj tycker vi absolut att du ska passa på att fira med lokalbefolkningen. De flesta butiker och kontor är stängda den 17 maj, och om du tänker gå på restaurang bör du boka bord i förväg.

Har du bilen med dig är det bra att veta att det kan vara svårt att ta sig fram i trafiken, särskilt i städerna.

17 maj i bilder

Ta del av våra bästa erbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Hitta en restaurang nära dig

Många norrmän firar 17 maj genom att gå ut och äta. Det är därför klokt att boka bord i förväg om du planerar ett restaurangbesök den dagen.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen