Skip to main content

Fakta om norrskenet

Många drömmer om att få se aurora borealis, men vad ligger bakom det förtrollande polarskenet?

När fysiker som specialiserar sig på magnetohydrodynamik pratar om norrskenet kan det vara svårt att hänga med. Men det går att förklara fenomenet utan att komplicera det alltför mycket: Vid större solexplosioner slungas enorma mängder partiklar ut i rymden.

Vad exakt är det som händer? När partiklarna möter jordens magnetiska sköld leds de mot en sfär som omger den magnetiska nordpolen. Där interagerar de med atmosfärens övre skikt. Energin som frigörs är just norrskenet.

Allt detta händer ungefär 100 kilometer ovanför våra huvuden.

Vetenskapen bakom norrskenet

Det är solens aktivitet som påverkar norrskenets färger och intensitet, medan jordens magnetfält kontrollerar var skenet uppstår. Tack vare kraften i energins atomer och molekyler ser vi det så tydligt från jorden. Men man kan aldrig ta norrskenet för givet. Det är trots allt ett naturfenomen som alla andra.

Den så kallade norrskensovalen (även polarskensovalen), där aurora borealis förekommer extra mycket, ligger ovanför jorden i en fast position i förhållande till solen. Norrskenet syns ofta från det norska fastlandet på nätterna, och i Svalbard på dagarna. Vid mycket solaktivitet kan man även se norrskenet längre söderut.

Aurora borealis är långt ifrån ett nytt fenomen. Det mäktiga ljusspelet har get upphov till många legender och historier som går långt tillbaka tiden. Trummorna som samernas shamaner använder bepryds ofta med norrskenssymboler. Fenomenet har flera namn på samiska; bland annat Guovssahas, som betyder "ljuset som hörs".

Under vikingatiden sade man att norrskenet var Valkyriornas vapen som gav ifrån sig ett mystiskt, blinkande ljussken. Idag kallar lokalbefolkningen ofta norrskenet "den gröna damen". Du har säkert sett foton och filmer på norrskenet i sociala medier. I verkligheten kan du få se många fler nyanser.

När och var är den bästa platsen? Det finns inget exakt svar, men …

Nordnorge erbjuder definitivt de bästa och mest konsekventa möjligheterna att se norrskenet, eftersom denna del av landet ligger i norrskenszoonen. En plats i detta område är ofta lika bra som en annan – du kan observera samma norrsken i Lofoten som i Tromsø, 500 kilometer längre norrut, bara från en annan vinkel.

Norrskenen dyker dock upp i andra delar av landet också från tid till annan, inklusive i Trøndelag och södra delar av Norge, särskilt under perioder med ökad solaktivitet.

Det är viktigt att komma ihåg att norrskenet är lite av en diva som bara startar showen när hon så behagar. Tålamod är en dygd, även på norrskensjakt. Kom bara ihåg att du har störst chans under hösten, vintern och tidiga våren (från september till slutet av mars), mellan klockan 18.00 och 01.00.

Fånga fenomenet på bild

När ljusshowen lyser upp himlen är ögonblicket definitivt värt att fånga på film. Fotografen Christian Hoiberg har gott om erfarenhet när det gäller att fånga norrskenens flyktiga skönhet i bilder.

Kläder efter väder

Många som har varit i Nord-Norge säger att det faktiskt inte var så kallt som de hade föreställt sig. Stugor och lávvutält värms upp med kaminer, och det är ofta runt 25 grader inomhus. Ska man vara aktiv utomhus gäller det dock att vara förberedd för att undvika att man blir för varm eller för kall.

Ull är gull
Norrmännen är beroende av ullkläder – de bara älskar den genialiskt värmereglerande fårullen. Ett alternativ till ull är kläder av syntetfibrer som leder ut värme när man håller igång. Undvik bomull eftersom det lätt gör att man blir kall och obekväm när kroppsvärmen stiger.

Lager på lager
Börja med en tunn t-shirt och långkalsonger i ull närmast kroppen, och bär ett lager av ull eller fleece över understället. Är det fortfarande kallt? Ta på en lite tjockare tröja (ull är fortfarande bäst), halsduk och yllesockor. Det yttersta lagret bör vara vind- och vattentätt; fodrade byxor, varm täckjacka, mössa som täcker öronen, handskar och rejäla vinterskor. Se till att skorna inte sitter åt för hårt, eftersom det kan bidra till förfrusna tår.

På tunn is
Kustklimatet är relativt milt, men nedkylt regn kan leda till ishala vägar. Skorna bör därför ha gummisulor, som har bättre grepp än plast. I branta backar bör du ha stegjärn. Det finns att köpa i de flesta sportaffärer.

I farten
För aktiviteter i hög hastighet, till exempel om du ska ut på snöskotertur, behöver du ännu mer kläder. På guidade snöskoterturer får du låna lämpliga termokläder och stövlar, handskar och mössa.

Insidertips
Lokalbefolkningen i Nord-Norge tar alltid av sig flera lager inomhus. Annars börjar man lätt frysa med en gång när man går ut igen. Det kan också vara bra att veta att liksom i Sverige tar man av sig skorna innan man går in – det anses mycket oartigt att gå omkring med utomhusskorna inomhus.

Källa: NordNorsk Reiseliv

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor