Skip to main content

Restips från A-Ö

Vad är Norges regler för tullar, vägtullar och husdjur på resan? Var kan man tälta och var får man använda drönare? Här hittar du praktisk information inför Norgeresan.

Alkohol


Åldersgränsen för att köpa vin eller öl i Norge är 18 år. För att köpa sprit måste man vara 20 år.

Man kan köpa öl i de flesta butiker, men bara fram till klockan 20.00 på vardagar och till klockan 18.00 på lördagar. Starköl, vin och sprit säljs bara i Vinmonopolets butiker (Norges motsvarighet till Systembolaget), som finns i de flesta större städer.

Bagageförvaring


Du kan hitta förvaringsskåp för ditt bagage på Oslo S / Oslo Central Station. Du kan förvara dina ägodelar i skåpen dygnet runt men du har inte tillgång till skåpet när stationen är stängd mellan 01:30 och 04:30. Du kan betala för förvaringsskåpet med kontanter, Visa eller Mastercard.

Betalvägar, AutoPASS och EPC


Norge har många vägtullar, men nästan alla är automatiserade så du behöver inte sakta ner för att betala.

Läs mer om fakturering och hur du registrerar din bil.

Bilkörning


Norge är Europas längst land och det tar ungefär 30 timmar att köra från Kristiansand i söder till Hammerfest i norr. Europavägarna binder samman Norges städer och regioner. Läs mer om bilkörning i Norge.

I Norge finns 18 nationella turistvägar där intressant konst, design och arkitektur ger naturattraktionerna och utsiktsplatserna nya perspektiv.

Broschyrer


Visitnorway gör inte längre broschyrer, utan har sammanställt all information på den här webbplatsen istället. Här hittar du praktiska tips och råd, karta och reseplanerare, och sist men inte minst information om hur du tar dig runt i Norge och fakta om Norges resmål, fjordar och fjäll.

Visit Norways app innehåller information om tusentals norska hotell, restauranger, aktiviteter och attraktioner – perfekt både när du är på plats i Norge och när du planerar resan.

Ladda ner appen:
Iphone: Visit Norway till iOS
Android: Visit Norway till Android

Drönare


Drönare och liknande fjärrstyrda flygande enheter måste i allmänhet hållas på minst 150 meter avstånd från människor, fordon och byggnader som inte tillhör drönarens operatör. Drönaren får bara köras högst 120 meter över marken eller vattenytan. Kör aldrig drönare inom en fem kilometers radie från flygplatser, om du inte har särskilt tillstånd att göra det. Operatören får inte vara alkoholpåverkad och får inte låta drönaren ur sikte.

Drönare måste köras försiktigt, med hänsyn till och respekt för omgivningens människor, fåglar och andra djur, privata fastigheter, offentliga utrymmen och turistattraktioner som utsiktsplatser. Ta alltid reda på om destinationen du ska till har undantag till dessa regler, eller om det finns särskilda avgränsade områden där drönare är förbjudna enligt lag, till exempel inom militärområden. Läs mer om drönare i Norge på Luftfartstilsynets webbplats.

Elektricitet


I Norge är 220 volt AC (50 Hz) standard.

Det är samma spänning i vägguttagen som i Sverige och någon adapter behövs därmed inte. Reser du däremot med icke-europeiska adaptrar behöver du en lämplig kontaktkonverterare.

Nästan all elektricitet i Norge kommer från vattenkraft och kan användas med gott samvete.

LGBTIQ+


De flesta norrmän har en öppen syn på sexualitet och könsidentitet, och landet var tidigt ute med lagar som förbjöd diskriminering av homosexuella. De flesta LGBTIQ+ barer, klubbar och evenemang finns i större städer som Oslo, Bergen, and Trondheim.

Helgdagar


Norges fasta helgdagar är nyårsdagen (1 januari), första maj, nationaldagen (17 maj), juldagen och annandag jul (25 och 26 december). Rörliga helgdagar är påsk, Kristi himmelsfärdsdag och pingst.

Många affärer håller stängt på helgdagar och kollektivtrafiken går ofta enligt en särskild tidtabell med begränsad kapacitet. Restauranger och barer brukar hålla öppet, med undantag för juldagen, annandag jul och nyårsdagen.

Många museer har öppet på söndagar och vissa helgdagar, men är ofta stängda på måndagar.

Husdjur på resan


Var medveten om vilka regler som gäller om du vill resa till Norge med husdjur. Hundar, katter och illrar från EU-länder behöver ha djurpass och identitetsmärke. Dessa djur måste också ha giltig rabiesvaccination, med undantag för djur från Sverige. Hundar måste ges godkänd bandmaskbehandling minst 24 timmar och högst 120 timmar före ankomst. Smågnagare, burfåglar och kaniner måste ha giltiga införseltillstånd som utfärdas av Mattilsynet (norska livsmedelsverket).

Observera att vissa hundraser är förbjudna i Norge. Detta gäller bland annat pitbull och amerikansk staffordshire terrier (amstaff).

I vissa fall finns undantag från reglerna ovan, och andra regler gäller för länder utanför EU. Därför rekommenderar vi att du tar del av informationen på Mattilsynets webbsida i god tid innan du ger dig av med ditt husdjur.

Pass och visum


Besökare från Schengenländerna behöver inte pass eller visum vid inresa till Norge, men du kan komma att behöva identifiera dig i andra sammanhang – så det är alltid en god idé att ta med pass eller nationellt ID-kort.

En del länder har infört tillfälliga gränskontroller vid gränserna inom Schengen.

Medborgare i somliga länder utanför EU/EES behöver ansöka om visum. Kolla om det gäller dig och vilka regler som gäller för ditt land.

Svalbard är inte med i Schengen, så där behöver alla in- och utresande kunna visa upp pass eller ID-handling, även norrmän. På sysselmannen.no kan du läsa mer om inresa till Svalbard.

Tänk på att det europeiska sjukförsäkringskortet inte gäller på Svalbard.Det är därför en god idé att köpa en reseförsäkring innan du reser dit.

Pengar


Den norska valutan är kroner, förkortat NOK. Så hur mycket ska man ge i dricks?

Ringa hem


Om du ska ringa utanför Norge slår du "00" följt av den två- eller tresiffriga landskoden, riktnumret och telefonnumret.

På de flesta mobiltelefoner funkar det med "+" istället för "00".

Om du ska ringa hem på mobiltelefonen kan det vara en bra ide att köpa ett lokalt, förbetalt kontantkort.

Rökning


Rökning är förbjudet inomhus på de flesta offentliga platser. Detta inkluderar hotell, barer, restauranger och andra lokaler där mat och dryck serveras.

Du måste vara över 18 år för att köpa tobak i Norge.

E-cigaretter som innehåller nikotin är förbjudna i Norge, men kan importeras för personligt medicinskt bruk. EU- och EES-medborgare kan ta med sig upp till ett års konsumtion av sådana e-cigaretter. Medborgare utanför EU / EES kan ta med sig upp till tre månaders konsumtion. Tar du med dig e-cigaretter med nikotin är det en bra idé att ta med dokument som visar att produkterna är lagliga och ska användas för personligt bruk – till exempel recept från läkare eller medicinskt intyg.

Norges Sosial- og helsedirektorat har meddelat att reglerna kan kommas att ändras under 2023, vilket skulle göra e-cigaretter med nikotin lagliga. Men tills vidare är det alltså förbjudet att producera, sälja och importera e-cigaretter och e-vätskor med nikotin i Norge.

Shopping


Här finns allt du behöver veta om shopping i Norge.

Sommartid


Liksom i Sverige har Norge sommartid från den sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober. Tiden flyttas fram en timme på sommaren för att ta vara på sommarens dagsljus.

Språk


De flesta norrmän talar bra engelska, särskilt yngre generationer. Men försök gärna på svenska/norska först – det brukar gå med lite god vilja. Du hittar en lista med vanliga ord längre ner på sidan.

Många har också lärt sig tyska, franska eller spanska i skolan, även om nivån varierarar rejält.

Säkerhet


Ta säkerheten på allvar och se våra tips om hur du skyddar dig i fjällen, till sjöss och på vägarna.

Telefonnummer i nödsituationer


  • 110 – Brandkåren
  • 112 – Polis
  • 113 – Ambulans
  • 120 – Sjöräddning
  • 22 59 13 00 – Förgiftningscentralen
  • 1412 TDD (texttelefon för döva och hörselskadade)

Tidszon


Liksom Sverige följer Norge Centraleuropeisk tid (CET), vilket är en timme före Koordinerad universell tid (UTC + 1).

Tillgänglighet


Lite planering gör det lättare för funktionshindrade att resa runt i Norge. De flesta leverantörer hjälper gärna funktionshindrade resenärer om de får information i god tid. Här kan du läsa mer om att resa i Norge med funktionshinder.

Transport


Ta reda på hur du bäst reser till Norge med flyg, bil, tåg, buss och båt.

Tull, avgifter och förordningar


Det är tillåtet att ta med sig följande varor till Norge, upp till ett värde av NOK 6 000, utan att behöva betala skatt eller tullavgift (observera att andra regler gäller när man reser inom EU):

  • En begränsad mängd alkohol och tobak
  • Upp till tio kilo kött, köttprodukter, ost och andra livsmedel – dock inte hund och kattmat – från EU- och EES-länder. Det är inte tillåtet att ta med kött, köttprodukter, mjölk och mejeriprodukter i bagaget från länder som inte är medlemmar i EU eller EES.
  • Norska och utländska sedlar och mynt till ett värde av NOK 25 000

Det är förbjudet att importera följande utan särskilt tillstånd:

  • Droger, mediciner och gifter (med undantag för mindre mängder medicin för privat bruk)
  • Alkohol med en alkoholhalt över 60 volymprocent
  • Vapen och ammunition
  • Fyrverkerier
  • Potatis
  • Däggdjur, fåglar och exotiska djur
  • Växter eller delar av växter för odling

Kontakta Norges tullmyndighet för mer information om tull och förordningar.

Väder och kläder


Vädret kan slå om fort från dag till dag, så packa kläder du kan ha på dig i lager. Det gör det lätt att reglera temperaturen genom att sätta på eller ta bort ett lager vid behov. Ta med åtminstone en varm tröja, vattentät jacka och / eller paraply. Dessutom kan du behöva bekväma promenadskor, stövlar eller gymnastikskor.

Åker du på vintern behöver du vinterjacka/kappa, halsduk, vantar och vinterskor/stövlar.

På hösten och våren är det en bra idé att ta med vattentäta byxor och gummistövlar.

På sommaren är det naturligtvis ofta varmt och soligt, men kom ihåg att det kan bli kyligt på kvällarna och nätterna, särskilt i fjällen.

Wifi / internet


Det brukar finnas bra internet-anslutning i de flesta städer, antingen genom mobildata eller via wifi på caféer och andra offentliga utrymmen. Däremot kan den mobila täckningen variera i glesbygd.

Många hotell har fri tillgång till internet på rummen, men om det är viktigt för dig kan det vara bäst att fråga innan du bokar.

Bussar, expressbussar och tåg brukar också erbjuda gratis wifi, med begränsad kapacitet. Ofta måste man registrera sig för att få åtkomst.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor