Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Alpina fjällorter

  Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt

  Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

 • Offers

Search
or search all of Norway

Norska krigsminnen från andra världskriget

Oscarsborg Fortress .
Photo: NLE / Visit Greater Oslo
Oscarsborg Fortress .
Photo: NLE / Visit Greater Oslo

Dramatiska slag och viktiga händelser som haft inverkan på världshistorien. Läs vår guide till nyckelplatser och händelser i Norge under andra världskriget, som slaget om Narvik, sänkningen av stridsfartyget Blücher vid Oscarsborg och tungvattenssabotaget vid Rjukan.

”Det blir allt mer populärt att besöka historiska krigsminnesplatser. Vi får många frågor från människor som upptäckt att en familjemedlem har varit inblandad i andra världskriget, eller direkt påverkats av det. Ämnet är inte alltid så lätt att ta sig an, men de unga som växer upp idag är ofta nyfikna, vill diskutera och få svar,” säger Ann Kristin Kristensen på Narviksenteret.

Narviksenteret är det nordligaste av Norges sju centrum för freds- och människorättsfrågor. Centret driver Narvik Krigsmuseum, där du kan utforska slaget om Narvik under andra världskriget.

”Det finns många sorters krigsminnen från andra världskriget. Det kan handla om platser det stridits på eller ställen med till exempel minnesmonument. I Narvik har vi många minnesmärken som belyser olika aspekter av kriget, och det är många som besöker de här platserna. Kyrkogården och Beisfjord fångläger är viktiga platser för många som söker sig hit” säger Ann Kristin.

Slaget om Narvik

På våren 1940 skickade både tyskarna och de allierade skepp, flyg och soldater upp till Narvik. Den lilla staden längst in i Ofotfjorden, och området runtomkring, blev så platsen för det största slaget på norsk mark under kriget, där norska soldater var inblandade i striderna.

Kontrollen över Narvik var viktigt för både tyskarna och de allierade. Det gav nämligen tillgång till den svenska järnmalmen, som kunde användas för att framställa vapen och utrustning.

I 62 dagar stred soldater från Norge, Storbritannien, Frankrike och Polen mot tyskarna, i både dramatiska sjöslag och i bergen runt Narvik. De norska och allierade trupperna lyckades till slut återta staden och driva ut tyskarna. Det var Hitlers första strategiska nederlag.

Efter att Narvik återtagits jämnades staden med marken av tyska bombplan. Det var både som hämnd för nederlaget och för att förstöra viktig infrastruktur för de allierade. När de allierade lämnade staden återvände tyskarna. Norrmännen tvingades kapitulera, och Narvik förblev under tysk kontroll fram till krigsslutet 1945.

Narvik är ett viktigt kapitel i historien för alla inblandade länder. I både Polen, Storbritannien och Frankrike finns gator och skolor uppkallade efter staden.

Ships in Narvik Harbor during the battles of Narvik
The Battles of Narvik.
Photo: Narvik Krigsmuseum

Narvik på vita duken

Det finns otaliga filmer som utspelar sig under andra världskriget. Under 2022 släpps också en spelfilm om slaget om Narvik.

Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag får vi följa den unga korpralen Gunnar Tofte som spelas av Carl Martin Eggesbø, och hans fru, hushållerskan Ingrid Tofte som spelas av Kristine Hartgen.

Filmen är inspelad i Narvik, Rjukan och Oslo, med bland annat en scen från Norddalsbrua utanför Narvik:

Andra världskriget i Norge

Andra världskriget bröt ut 1939.

Den 9 April 1940 invaderade Tyskland Norge. Två månader senare hade tyskarna tagit kontroll över landet, och både kungen och regeringen flydde till London för att fortsätta kampen därifrån.

Under ockupationen styrdes Norge av den tyske nazisten Josef Terboven. Alla politiska partier förbjöds, förutom Nasjonal Samling som leddes av Vidkun Quisling.

Så många som 44.000 norrmän tillfångatogs under andra världskriget. 9.000 av dessa skickades till fångläger i nazistockuperade områden, och 1.400 av dem dödades.

773 judar i Norge skickades till koncentrationsläger i Tyskland, och bara 38 av dem överlevde. Norge var ockuperat av tyskarna fram till befrielsen 1945.

Källa: Store Norske Leksikon

From the Movie The Battles of Narvik.
Photo: Nordisk Film

Krigsminnen kring Narvik

Det finns många krigsminnen och spår från andra världskriget i Narvik med omnejd.

På Narvik Krigsmuseum kan du lära dig om händelserna under de dramatiska vårdagarna 1940. Museet har också ett utbud som är speciellt anpassat för barn.

Krigshistorisk Landskap består av en rad monument på sträckan mellan Narvik och Bardufoss, till minne av de dramatiska krigshändelserna.

På Bjørnfjell kan du gå med på en guidad krigsvandring till flera viktiga platser från kriget. Lär dig mer om hur järnvägen Ofotbanen spelade en viktig roll i att frakta järnmalm, ströva omkring på Rallarveien och se den spektakulära bron Norddalsbrua, där en del scener till filmen Kampen om Narvik spelades in.

Här finns fler intressanta vandringar, krigsminnen och museer i området.

Besök fler historiska platser!

Över hela Norge finns platser där dramatiska händelser utspelades under andra världskriget, som Vemork i Rjukan (bilden).

Här är några du inte får missa:

Vemork .
Photo: Norsk industriarbeidermuseum
Vemork .
Photo: Norsk industriarbeidermuseum

1. Tungvattenskällaren i Rjukan

Under andra världskriget utspelade sig striden om tungvattnet på Vemork i Rjukan, där Norges då största kraftverk låg. Tyskarna ville åt det tunga vattnet, i ett försök att bygga en atombomb. Men tack vare fyra dramatiska sabotageaktioner gick deras planer i stöpet.

I det ombyggda kraftverket finns idag Norsk Industriarbeidermuseum. Utställningen Helter i Telemark har bland annat en dramatisering av de fyra sabotageaktionerna.

På hösten 2017 påbörjades ett spännande projekt med att gräva ut tungvattenskällaren på Vemork, som visade sig vara intakt. Idag kan du gå en tur genom källaren, och ett nytt museum har öppnats under 2022. 

Gå med på tur i sabotörernas fotspår och läs mer om Vemork:

2. Oscarsborg fästning

Mitt i Drøbaksundet ligger Oscarsborg fästning. Den 9 april 1940 bromsade fortet upp tyskarnas framfart genom att sänka Blücher, tyskarnas näst största krigsfartyg. Sänkningen av Blücher var helt avgörande i evakueringen av kungen, parlamentet och regeringen.

Oscarsborg Museum får du lära dig mer om fästningens historia genom utställningar och guidade turer.

Fästningen når du med färja från Drøbak. Den går året runt och resan tar ungefär 10 minuter.

3. Slaget om Gudbrandsdalen

I april 1940 blev Kvam i Gudbrandsdalen platsen för de allra hårdaste stridigheterna i södra Norge. Norska och brittiska trupper stred mot tyskarna i det lilla samhället, och runt 70 hus och byggnader förstördes i lågorna – däribland Kvams kyrka.

Striderna i Kvam ligger till grund för Gudbrandsdal krigsminnessamling som öppnade 1995. I anslutning till museet ligger Kvam Fredspark, där det finns ett monument över de som stupade under andra världskriget.

4. Altmark i Jøssingfjorden

Jøssingfjord i Rogaland är känt för Altmark-incidenten som utspelade sig där i februari 1940.

Den tyska fartyget Altmark passerade genom norska vatten på sin väg tillbaka till Tyskland, med flera hundra brittiska krigsfångar ombord. Fartyget eskorterades av en norsk torpedbåt, men upptäcktes av britterna, vilket ledde till en strid där flera tyskar dödades och de brittiska fångarna kunde fritas.

5. Kustfort

Längs kusten finns ett antal fort som byggdes under andra världskriget. Många har guidade turer på sommaren, och på flera håll kan du också besöka forten på egen hand.

Utforska fort från andra världskriget:

6. Norska fångläger

Det fanns ett flertal fångläger i Norge under andra världskriget. Grini var det allra största, och totalt fängslades över 20.000 människor där. De flesta var norrmän, men bland fångarna fanns också polacker, ryssar och fransmän.

Grinimuseet ligger idag i en av lägrets baracker. Här kan du utforska ämnen som arresteringar, vakter och illegal kommunikation genom text, foton och föremål.

Falstad fångläger låg i norra Nord-Trøndelag, och där hölls mer än 4.200 människor fängslade under kriget. Utöver norrmän fanns här också folk från Sovjetunionen, Jugoslavien, Danmark och Polen.

Idag finns Falstadsenteret i de gamla fängelsebyggnaderna – det är ett av sju centrum för freds- och människorättsfrågor i Norge. Platsen är både ett minnesmärke och ett nationellt centrum för alla fängslade under andra världskriget, och för mänskliga rättigheter. I Falstadskogen, två minuter med bil från centret, ligger minnesmärket Arkibusering av den norske skulptören Odd Hilt, som själv satt fängslad på Falstad.

Läs mer om Falstads historia:

7. Minnesmärken – Snublesteinene

I 26 Europeiska länder finns så kallade snublesteiner, stötestenar. Det är minnesmärken som gjutits in marken på platser där judar och andra offer för nazisterna arbetade när de blev deporterade och avrättade. Projektet startades 1993 av den tyske konstnären Gunter Demnig, och Jødisk Museum i Oslo tog senare konceptet till Norge.

Du hittar flera snublesteiner över hela landet, från Berlevåg och Hammerfest i norr till Ogna utanför Egersund i söder. Varje enskilt minnesmärke är prytt av en mässingplatta med personens namn, födelsedag, deporteringsår, dödsdatum och plats för avrättning.

Här hittar du snublesteiner i Norge:

Fler krigsminnen och museer

Hitta museer, fort och minnesmärken

Museer och centra om andra världskriget
Museum på Akershus festning som gir et bilde av de viktigste begivenhetene som fant sted i Norge under den tyske okkupasjonen 1940-45.… Read more
Norges Hjemmefrontmuseum
Museum som ønsker å ivareta den jødiske minoritets nasjonale kulturarv og formidle jødisk tradisjon og historie fra tidlig… Read more
Jødisk Museum i Oslo
Museet er stengt på grunn av reparasjoner. Arquebus krigshistorisk museum i Tysvær har mange og varierte utstillinger som forteller om okkupasjonen av… Read more
Arquebus krigshistorisk museum - Haugalandmuseet
Bud Kystmuseum består av to deler. Ergan Kystfort, som er et krigshistorisk museum bygget rundt tyskernes kystfort fra andre verdenskrig, og… Read more
Bud Kystmuseum og Ergan Kystfort
Jødisk museum Trondheim ligger i Arkitekt Christies gate 1B, en bygning som huset Trondheims første jernbanestasjon fra 1864. Read more
Jødisk museum Trondheim
Grini var den største tyske fangeleiren i Norge under 2. verdenskrig. Her satt nesten 20 000 fanger i løpet av de fire årene leiren eksisterte. Her… Read more
Grinimuseet
Måløyraid senteret er eit krigshistorisk kunnskapssenter som tar for seg den dramatiske forteljinga om krigshistoria sin første allierte fullskala… Read more
Måløyraid Senteret
Norges største utstilling av uniformer og mindre gjenstander fra 2. verdenskrig. Museet gir et balansert bilde av denne dramatiske tidsperioden 1940 -… Read more
Lofoten Krigsminnemuseum
På Gjefsjøen Fjellgård i Snåsa vil du finne et historisk bygg som kalles for Gammelstua. Under andre verdenskrig… Read more
Gammelstua på Gjefsjøen fjellgård - Hovedkvarteret til Operasjon Rype
Krigsminnesamlingen på Kvam er en unik minnesamling fra andre verdenskrig med okkupasjon og forsvar i Gudbrandsdalen. Read more
Gudbrandsdal Krigsminnesamling
Er du klar over hvilken historie Falstad på Ekne rommer?  Falstadsenteret i Levanger er et minnested og nasjonalt senter for andre… Read more
Falstadsenteret - Museum og Minnested
Minnesmärken för andra världskriget
Falstadskogen - rettersted og minnesmerke Inne blant trærne i den frodige Falstadskogen titter det frem små steinpyramider mellom gress og… Read more
Falstadskogen - et minnested etter 2. verdenskrig
Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig, støpt ned i fortauet på steder der jøder og andre… Read more
Snublesteiner
Krigshistorisk Landskap er en serie monumenter som er reist på strekningen mellom Narvik og Bardufoss til minne om de dramatiske kampene som ble… Read more
Krigshistorisk Landskap
På tampen av andre verdenskrig fant Operasjon Rype sted og operasjonen opprettet base på Gjefsjøen Fjellgård ved… Read more
Plukkutjønnfjellet Minnepyramide
Midtskogen gård - her stod natten til 10. april 1940 en heftig ildkamp mellom tyskere og nordmenn. Read more
Midtskogen i Elverum
Trandumskogen har status som nasjonalt minnesmerke. Selve minnesmerket er laget i lys Iddefjordgranitt og utført av Per Palle Storm. På… Read more
Trandumskogen
Fra parkeringen ved Litle Ismenningen tar du turen over brua ved Stor Ismenningen, og går på stien forbi Kolvseteren. Så er det vel… Read more
Krigshistorisk fjelltur til Plukkutjønnfjellet
Snublesteinene i Gjøvik - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig,… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Gjøvik
Snublesteinene i Hønefoss - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Hønefoss
Snublesteinene i Jevnaker - Krigsminner fra 2. verdenskrig Snublesteinene er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig,… Read more
Krigsminne fra 2. verdenskrig - Snublesteinene i Jevnaker
Du kan se rester etter en dramatisk hendelse i skogen ved Vierli. Read more
Krigsminnet på Vierli
Fort
Festningen er et av de viktigste landemerker i Trondheim, med Donjonen synlig fra store deler av byen. Byen vitner om en sterkt tilknytning til… Read more
Kristiansten Festning
Stabben Fort is a war memorial and a solid edifice at Titran on Freya. The building was erected during the war of 150 Russian and Serbian prisoners of… Read more
Stabben fort
Nordberg Fort, nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig viser deg Listas flotte natur, kultur og historie. Read more
Nordberg Fort
Fjøløy er nytt og spennende friluftsområde med turstier og minner fra andre verdenskrig. Read more
Fjøløy fort og Fjøløy fyr
Høytorp Fort er Norges største innlandsfestning og er bygget i perioden 1912-1918. Read more
Høytorp Fort, Mysen
Kvalvik Fort is situated on Kvalvik, Frei. It is one of Norway's best preserved coastal fortifications from the Second World War. There was also a… Read more
Kvalvik Fort - kystfort fra 2. verdenskrig
Tangen Fort ligger ytterst på Langesundstangen, sør for Langesund sentrum, Stedet har mange geologiske verdier og ligger i et naturreservat. Read more
Tangen Fort
Tysk fort fra 2. Verdenskrig på Sør-Karmøy. Her hadde okkupasjonsstyrkene utsikt og kontroll med all skipstrafikk. I dag fremstår HKB Syre som et av… Read more
Syreneset Fort
Torås fort tilbyr kortreist verdenshistorie i Færder kommune, og er Vestfolds største intakte krigsminne fra 2. verdenskrig. Read more
Torås fort
Festningsanlegg fra andre verdenskrig med kanonstillinger, fangehytte, tunnellganger og skyttergraver. Også fint turområde og muligheter for fiske fra… Read more
Hausvikodden Fort
Grønsvik Kystfort ligger rett ved trafikk-knutepunktet Stokkvågen i Lurøy kommune, ca. en times kjøring nord for Nesna og 2,5 time nord for… Read more
Grønsvik Kystfort
Austrått fort med kanontårnet  i det tidligere tyske festningsanlegget er i fem etasjer. En guide tar deg med under jorda og viser… Read more
Festningsanlegget Austrått Fort
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Ta del av våra topperbjudanden

  Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen