Skip to main content

Norska krigsminnen från andra världskriget

Dramatiska slag och viktiga händelser som haft inverkan på världshistorien. Läs vår guide till nyckelplatser och händelser i Norge under andra världskriget, som slaget om Narvik, sänkningen av stridsfartyget Blücher vid Oscarsborg och tungvattenssabotaget vid Rjukan.

”Det blir allt mer populärt att besöka historiska krigsminnesplatser. Vi får många frågor från människor som upptäckt att en familjemedlem har varit inblandad i andra världskriget, eller direkt påverkats av det. Ämnet är inte alltid så lätt att ta sig an, men de unga som växer upp idag är ofta nyfikna, vill diskutera och få svar,” säger Ann Kristin Kristensen på Narviksenteret.

Narviksenteret är det nordligaste av Norges sju centrum för freds- och människorättsfrågor. Centret driver Narvik Krigsmuseum, där du kan utforska slaget om Narvik under andra världskriget.

”Det finns många sorters krigsminnen från andra världskriget. Det kan handla om platser det stridits på eller ställen med till exempel minnesmonument. I Narvik har vi många minnesmärken som belyser olika aspekter av kriget, och det är många som besöker de här platserna. Kyrkogården och Beisfjord fångläger är viktiga platser för många som söker sig hit” säger Ann Kristin.

Slaget om Narvik

På våren 1940 skickade både tyskarna och de allierade skepp, flyg och soldater upp till Narvik. Den lilla staden längst in i Ofotfjorden, och området runtomkring, blev så platsen för det största slaget på norsk mark under kriget, där norska soldater var inblandade i striderna.

Kontrollen över Narvik var viktigt för både tyskarna och de allierade. Det gav nämligen tillgång till den svenska järnmalmen, som kunde användas för att framställa vapen och utrustning.

I 62 dagar stred soldater från Norge, Storbritannien, Frankrike och Polen mot tyskarna, i både dramatiska sjöslag och i bergen runt Narvik. De norska och allierade trupperna lyckades till slut återta staden och driva ut tyskarna. Det var Hitlers första strategiska nederlag.

Efter att Narvik återtagits jämnades staden med marken av tyska bombplan. Det var både som hämnd för nederlaget och för att förstöra viktig infrastruktur för de allierade. När de allierade lämnade staden återvände tyskarna. Norrmännen tvingades kapitulera, och Narvik förblev under tysk kontroll fram till krigsslutet 1945.

Narvik är ett viktigt kapitel i historien för alla inblandade länder. I både Polen, Storbritannien och Frankrike finns gator och skolor uppkallade efter staden.

Ny film om Slaget om Narvik

Genom åren har det gjorts otaliga filmer om andra världskriget, och nu har det också kommit en film som utspelar sig under Slaget om Narvik i Norge.

Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag hade biopremiär den 25 december 2022. Sedan den släpptes på Netflix har den blivit en av de mest sedda filmerna på streamingtjänsten!

Filmens huvudpersoner är korpral Gunnar Tofte, spelad av Carl Martin Eggesbø, och hans fru, tjänsteflickan Ingrid Tofte, spelad av Kristine Hartgen.

Filmen är inspelad i Narvik, Rjukan och Oslo, med bland annat en scen från Norddalsbrua utanför Narvik:

Krigsminnen kring Narvik

Det finns många krigsminnen och spår från andra världskriget i Narvik med omnejd.

På Narvik Krigsmuseum kan du lära dig om händelserna under de dramatiska vårdagarna 1940. Museet har också ett utbud som är speciellt anpassat för barn.

Krigshistorisk Landskap består av en rad monument på sträckan mellan Narvik och Bardufoss, till minne av de dramatiska krigshändelserna.

På Bjørnfjell kan du gå med på en guidad krigsvandring till flera viktiga platser från kriget. Lär dig mer om hur järnvägen Ofotbanen spelade en viktig roll i att frakta järnmalm, ströva omkring på Rallarveien och se den spektakulära bron Norddalsbrua, där en del scener till filmen Kampen om Narvik spelades in.

Här finns fler intressanta vandringar, krigsminnen och museer i området.

Besök fler historiska platser!

Över hela Norge finns platser där dramatiska händelser utspelades under andra världskriget, som Vemork i Rjukan (bilden).

Här är några du inte får missa:

1. Tungvattenskällaren i Rjukan

Under andra världskriget utspelade sig striden om tungvattnet på Vemork i Rjukan, där Norges då största kraftverk låg. Tyskarna ville åt det tunga vattnet, i ett försök att bygga en atombomb. Men tack vare fyra dramatiska sabotageaktioner gick deras planer i stöpet.

I det ombyggda kraftverket finns idag Norsk Industriarbeidermuseum. Utställningen Helter i Telemark har bland annat en dramatisering av de fyra sabotageaktionerna.

På hösten 2017 påbörjades ett spännande projekt med att gräva ut tungvattenskällaren på Vemork, som visade sig vara intakt. Idag kan du gå en tur genom källaren, och ett nytt museum har öppnats under 2022. 

Gå med på tur i sabotörernas fotspår och läs mer om Vemork:

2. Oscarsborg fästning

Mitt i Drøbaksundet ligger Oscarsborg fästning. Den 9 april 1940 bromsade fortet upp tyskarnas framfart genom att sänka Blücher, tyskarnas näst största krigsfartyg. Sänkningen av Blücher var helt avgörande i evakueringen av kungen, parlamentet och regeringen.

Oscarsborg Museum får du lära dig mer om fästningens historia genom utställningar och guidade turer.

Fästningen når du med färja från Drøbak. Den går året runt och resan tar ungefär 10 minuter.

3. Slaget om Gudbrandsdalen

I april 1940 blev Kvam i Gudbrandsdalen platsen för de allra hårdaste stridigheterna i södra Norge. Norska och brittiska trupper stred mot tyskarna i det lilla samhället, och runt 70 hus och byggnader förstördes i lågorna – däribland Kvams kyrka.

Striderna i Kvam ligger till grund för Gudbrandsdal krigsminnessamling som öppnade 1995. I anslutning till museet ligger Kvam Fredspark, där det finns ett monument över de som stupade under andra världskriget.

4. Altmark i Jøssingfjorden

Jøssingfjord i Rogaland är känt för Altmark-incidenten som utspelade sig där i februari 1940.

Den tyska fartyget Altmark passerade genom norska vatten på sin väg tillbaka till Tyskland, med flera hundra brittiska krigsfångar ombord. Fartyget eskorterades av en norsk torpedbåt, men upptäcktes av britterna, vilket ledde till en strid där flera tyskar dödades och de brittiska fångarna kunde fritas.

5. Kustfort

Längs kusten finns ett antal fort som byggdes under andra världskriget. Många har guidade turer på sommaren, och på flera håll kan du också besöka forten på egen hand.

Utforska fort från andra världskriget:

6. Norska fångläger

Det fanns ett flertal fångläger i Norge under andra världskriget. Grini var det allra största, och totalt fängslades över 20.000 människor där. De flesta var norrmän, men bland fångarna fanns också polacker, ryssar och fransmän.

Grinimuseet ligger idag i en av lägrets baracker. Här kan du utforska ämnen som arresteringar, vakter och illegal kommunikation genom text, foton och föremål.

Falstad fångläger låg i norra Nord-Trøndelag, och där hölls mer än 4.200 människor fängslade under kriget. Utöver norrmän fanns här också folk från Sovjetunionen, Jugoslavien, Danmark och Polen.

Idag finns Falstadsenteret i de gamla fängelsebyggnaderna – det är ett av sju centrum för freds- och människorättsfrågor i Norge. Platsen är både ett minnesmärke och ett nationellt centrum för alla fängslade under andra världskriget, och för mänskliga rättigheter. I Falstadskogen, två minuter med bil från centret, ligger minnesmärket Arkibusering av den norske skulptören Odd Hilt, som själv satt fängslad på Falstad.

Läs mer om Falstads historia:

7. Minnesmärken – Snublesteinene

I 26 Europeiska länder finns så kallade snublesteiner, stötestenar. Det är minnesmärken som gjutits in marken på platser där judar och andra offer för nazisterna arbetade när de blev deporterade och avrättade. Projektet startades 1993 av den tyske konstnären Gunter Demnig, och Jødisk Museum i Oslo tog senare konceptet till Norge.

Du hittar flera snublesteiner över hela landet, från Berlevåg och Hammerfest i norr till Ogna utanför Egersund i söder. Varje enskilt minnesmärke är prytt av en mässingplatta med personens namn, födelsedag, deporteringsår, dödsdatum och plats för avrättning.

Här hittar du snublesteiner i Norge:

Hitta museer, fort och minnesmärken

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor