Skip to main content

Norges omfattande bussnätverk gör det enkelt att ta sig från ett äventyr till ett annat, både lokalt och över längre sträckor. Här är all praktisk information du behöver för att resa smidigt med buss i Norge!

Lokalbussar

I Norges större städer går lokalbussarna ofta, och de är ett bra sätt att ta sig mellan sevärdheterna.

I de största städerna finns busstationer med informationscenter, och turistinformationerna kan också hjälpa till om du ska resa med lokalbussarna.

Biljetter

I några av de största städerna kan du köpa endagsbiljetter och veckokort. Ofta lönar det sig att köpa den typen av biljetter, särskilt om du tänkt resa mycket under din vistelse. Oavsett biljettyp är det en god idé att köpa biljett innan du kliver på bussen, antingen i en kiosk eller via en app, eftersom de oftast inte kan köpas ombord. Kom ihåg att det finns vissa rabatter för studenter och pensionärer.

Hitta ruttförslag och köp biljetter med reseplaneraren Entur.

I Oslo ingår all kollektivtrafik i ett biljettsystem som kallas Ruter. Du kan köpa biljetter i Narvesen- och 7-Eleven-butiker runt om i staden, eller via en app. Oslo och de omgivande kommunerna är indelade i olika zoner, där hela Oslo utgör zon 1. Om du reser till Oslo flygplats Gardermoen behöver du en biljett för fyra zoner.

Express- och långfärdsbussar

Att resa med buss i Norge är ett underskattat sätt att resa på, och det är synd, för bussnätverket är väldigt omfattande och når ut även till mindre orter på landsbygden. Expressbussarna förbinder alla större städer, flygplatser och färjeterminaler, och många bussar ansluter till varandra och till lokala busslinjer

Biljetter

Att resa med buss är för det mesta billigare än att resa med flyg eller tåg. Många bussföretag erbjuder rabatt för studenter, barn, pensionärer och familjer. Om du bokar biljetter i förväg online kan du också få både rabatt och platsgaranti.

Reser du med en större grupp måste du normalt boka i mycket god tid. Det brukar gå bra att ta med cykel och skidutrustning mot en avgift.

På en del expressbussar kan du köpa biljetter av chauffören, men kolla alltid i förväg om möjligheten finns.

En bekväm resa

Vacker utsikt, sköna säten, eluttag och wi-fi. Det har aldrig varit bekvämare att resa genom Norge med buss!

När du har funnit dig till rätta i sätet märker du snabbt alla fördelar. Att sitta lite högre upp ger till exempel en perfekt position för att se ut över alla vackra landskap med fjäll och dalar. Många busslinjer går tätt inpå allt från mysiga små byar till vattenfall och mycket annat, och bland dina medpassagerare finns ofta folk från trakten som kan ge dig goda tips inför din fortsatta resa.

NOR-WAY Bussekspress kör flera linjer i Norge. Rutter i Nord-Norge kan du hitta med reseplaneraren Entur. På kartan nedanför kan du se de linjer som Vy Express trafikerar i Norge:

Illustration of bus routes from VY Express in Norway.

Ta del av våra topperbjudanden

Långfärdsbussar tar dig till Norges alla hörn.

Fler sätt att resa i Norge

Planera resan

Använd filterfunktionerna nedan och börja planeringen av resan idag.

Nyligen besökta sidor