Skip to main content

Att resa med buss i Norge är ett underskattat sätt att se landet. Norges långfärdsbussar och expressbussar förbinder många av landets största städer. Södra Norge har ett särskilt välutvecklat bussystem som kan ta dig direkt till några av de mest kända fjordarna. Här är några natursköna bussresor att kolla upp.

Hitta din favorittur

Norge är känt för några av världens vackraste tågresor. Men du kan få samma fantastiska utsikt från bekväma, moderna bussar.

En god anledning att åka med buss är att de ofta stannar i mindre byar och städer, som kan vara svåra att nå på annat sätt. De tar sig fram på fjällvägar, rakt till nästa fjordäventyr.

Kartorna nedan visar var Vy Buss och NOR-WAY Bussekspress åker. Rulla ner för fler natursköna turförslag.

Illustration of bus routes from VY Express in Norway.

Illustration of the bus routes from NOR-WAY Bussekspress.

Från Oslo till Fjord Norge

Oslo – Haugesund/Bergen

Haukeliekspressen

Restid: Cirka 8 timmar och 30 minuter från Oslo till Bergen, och cirka 8 timmar och 15 minuter från Oslo till Haugesund.

Haukeliekspressen går mellan Oslo och Seljestad. I Seljestad kan du fortsätta till Odda och Bergen i Fjord Norge.

Om du hoppar av bussen i Odda kan du ta en shuttlebuss till Skjeggedal, där vandringen till Trolltunga börjar.

Boka en resa på Haukeliekspressen med NOR-WAY Bussekspress.

Oslo – Kristiansand – Stavanger – Haugesund – Bergen

Vys busslinje VY190

Restid: Cirka 13,5 timmar

Vys dubbeldäckare mellan Oslo och Bergen är en av Norges längsta busslinjer. Resan täcker cirka 850 kilometer och inkluderar två färjor mellan Stavanger och Bergen.

Boka sittplats på översta våningen om du behöver extra benutrymme eller bara vill ha bästa möjliga panoramautsikt.

Bussen går flera gånger om dagen mellan Oslo och Kristiansand, Oslo och Stavanger, Bergen och Stavanger, och Oslo och Bergen. Semestertid sätts extra bussar in. Vys expressbussar rekommenderas till alla som ska resa längs den norska kusten.

Boka en resa på busslinjen VY190 med Vy Buss.

Oslo – Arendal – Kristiansand – Flekkefjord – Stavanger

Konkurrenten

Restid: Cirka 9,5 timmar

Konkurrenten är en expressbuss mellan södra Norge och Oslo. Den går västerut så långt som till Flekkefjord och Stavanger, där man kan byta till Kystbussen. Konkurrenten avgår 95 gånger i veckan. Av dessa är 14 avgångar direktlinjer.

Om du reser med familjen är det en bra idé att stanna några dagar i Kristiansand, Norges "glada huvudstad i söder", innan du åker vidare till Stavanger. Här finns flera nöjesparker, långa stränder och trevliga attraktioner.

För att snabba upp resan stannar bussen bara på hållplatser som har bokats i förväg. Se till att köpa biljett i god tid för att säkra din plats.

Observera att det går flera andra bussar mellan Oslo och Kristiansand och Oslo och Stavanger som inte nämns här.

Boka en resa med Konkurrenten hos NOR-WAY Bussekspress.

Oslo – Stryn – Ulsteinvik/Måløy

Vys busslinje VY146

Restid: Cirka 10 timmar

Den här turen tar dig från Oslo till Lillehammer och Øyer, vid den populära skidorten Hafjell i östra Norge, och vidare upp till Gudbrandsdalen. Därefter fortsätter den till fjällorten Lom och över Strynefjellet till Stryn i Nordfjord. Turen avslutas i Måløy, Fjordkysten.

Lom är en bra utgångspunkt om du ska åka till Jotunheimen. Om du hoppar av bussen i Stryn är du precis vid Loen där det finns många spännande aktiviteter, bland annat en linbana, via ferrata-klättring och ziplines.

Från Måløy kan du se mer av Fjordkysten med båt. Hornelen, Europas högsta havsklippa, ligger i närheten.

Boka en resa med Vys busslinje VY146 hos Vy Buss.

Oslo – Sogndal – Førde

Vys busslinje VY170

Restid: Cirka 8,5 timmar

På resan mellan Oslo och Førde i Sunnfjord får du uppleva kontrasterna i landskapet mellan östra Norge och Fjord Norge.

Bussen passerar fjällorterna Gol och Hemsedal som båda är väl värda ett besök om du planerar en aktiv semester. Du kan också stanna till i fjordbyarna Lærdal och Sogndal vid Sognefjorden, Norges längsta fjord. Det finns bra bussförbindelser både från de innersta delarna av Sognefjorden och andra populära attraktioner.

Boka en resa på busslinje VY170 hos Vy Buss.

Oslo – Fagernes – Årdalstangen,
Oslo – Fagernes – Beitostølen/Gjendesheim,
Oslo Airport – Dokka – Fagernes – Beitostølen

Valdresekspressen

Restid: Oslo-Årdal tar cirka 5 timmar, Oslo till Beitostølen tar 3 timmar och 47 minuter, och från Oslo flygplats till Beitostølen är det cirka 3 timmar och 40 minuter.

Valdresekspressen går direkt mellan Oslo och tre orter i den vackra dalen Valdres, sju dagar i veckan året runt. Du kan stanna här ett par dagar och sedan åka vidare till byn Årdalstangen, som ligger vid en av Sognefjordens förgreningar.

Under sommaren kan du ta bussen till Gjendesheim fjällstuga i Jotunheimen, där den spektakulära vandringen till Besseggen börjar. Det går också buss från Oslo flygplats direkt till Beitostølen.

Boka en resa på Valdresekspressen med NOR-WAY Bussekspress.

Från Bergen til fjordarna

Bergen – Voss – Flåm – Lærdal – Sogndal

Sognefjordekspressen

Restid: Cirka 5 timmar

Sognefjordekspressen tar dig längs de storslagna landskapen mellan Bergen och Sogn i Fjord Norge. Busslinjen stannar i Voss, "adrenalinhuvudstaden" med otaliga utomhusaktiviteter, samt i den idylliska byn Flåm och fjordbyn Lærdal.

Bussen avgår två gånger om dagen i varje riktning, förutom på lördagar då den bara går en gång. Ombord har du toaletter, eluttag och bekväma sittplatser.

Om du tar morgonbussen från Bergen går det utmärkt att kombinera resan med en tur på Flåmsbanan. Den här berömda tåglinjen går från fjordarna i Flåm till bergen i Myrdal. Det går också dagliga expressbåtar mellan Flåm och Bergen, så du kan göra en rundtur om du vill.

Boka en resa på Sognefjordekspressen medNOR-WAY Bussekspress.

Bergen – Førde – Ålesund

Vys busslinje VY430

Restid: Cika 9 timmar och 45 minuter

Vys expresslinje VY430 går dagligen mellan Bergen och Ålesund. Det är en resa med oslagbar fjordutsikt och tre färjor. En av färjorna tar dig över Norges längsta fjord, Sognefjorden, som brukar kallas "kungen av fjordarna". Med andra ord är den här busslinjen perfekt om du vill uppleva fjordarna!

Bussen stannar även i Nordfjord, en utmärkt utgångspunkt för utflykter längs den norska kusten.

Boka en resa på busslinje VY430 med Vy Buss.

Bergen – Førde

Fjordekspressen

Restid: Cirka 3 timmar och 25 minuter

Med den här busslinjen kan du resa från stad till stad eller stanna till vid idylliska kustorter och byar längre in i landet. Längs vägen har du fantastisk utsikt över berg och fjordar. En färja ingår i biljettpriset.

Boka en resa på Fjordekspressen med NOR-WAY Bussekspress.

Bergen – Stord – Haugesund – Stavanger

Kystbussen

Restid: Cirka 4,5 timmar

Kystbussen gör en vacker resa längs norska västkusten. Åk mellan kuststäderna Bergen, "vikingastaden" Haugesund och Stavanger. På vägen kan du njuta av utsikten över glittrande fjordar och små fina gårdar.

Två färjor ingår i biljettpriset.

Restiden inkluderar bussresan och färjorna.

Obs! Det går flera andra bussar mellan Bergen och Stavanger som inte nämns här.

Boka en resa på Kystbussen med NOR-WAY Bussekspress.

Ta del av våra topperbjudanden

Långfärdsbussar tar dig till Norges alla hörn.

Planera resan

Filtrera din sökning och planera nästa resa i Norge.

Nyligen besökta sidor