Skip to main content

Hadeland – Norges nya konstparadis

Hadeland strax norr om Oslo har blivit Norges nya konstparadis. Kolla in den japanska konstnären Yayoi Kusamas konstutställning, se den imponerande byggnaden The Twist på Kistefos-Museet eller gör ett besök på populära Hadeland Glassverk.

Hadeland har fått smeknamnet ”Skandinaviens Toscana”. Det är inte konstigt när man tänker på det böljande landskapet och den läckra maten. Lite oväntat håller nu regionen på att utvecklas till ett nav för konstentusiaster. Konstnärer och utställningar som oftast förknippas med större städer har tagit plats i den norska staden. Yayoi Kusama, Tony Cragg, Marc Quinn, Fernando Botero, och Bjarne Melgaard är några konstnärer som haft utställningar i Hadeland..

Det helt nya utställningsområdet på Kistefos-Museet, The Twist, blev en internationell sensation redan innan öppningen hösten 2019.

”The Daily Telegraph, Bloomberg, Wallpaper och andra medier har utnämnt museet till en av årets vackraste byggnader. Ambitionen är att ”The Twist” ska locka konstentusiaster från hela världen till Hadeland och Kistefos-Museet", säger Christen Sveaas till Visit Norway. Investeraren, konstsamlaren och den drivande kraften bakom Kistefos-Museet säger att ”han blir mer berusad av konst än av vin”.

Den innovativa danska arkitekturfirman BIG (Bjarke Ingels Group) har designat byggnaden som bokstavligt talat har en "twist" i mitten. Det broformade museet är60 meter och sträcker sig över en av Norges bästa älv för öringfiske. Genom det stora glaspartiet får du en panoramavy över Randselva.

”Det som är spännande är att du bara kan se glimtar av byggnaden genom skogen. När du sedan kommer nära får du en riktig aha-upplevelse. Byggnaden fungerar också som en bro. Du kan gå in på ena sidan av bron och kolla in utställningarna för att sedan promenera ut på andra sidan bron”, säger Egil Eide, chef på Kistefos-Museet.

Kistefos-Museet har också en stor skulpturpark som fick sitt första konstverk redan 1948. I maj 2019 presenterade Christen Sveeas utställningen ”Shine of Life” av Yayoi Kusama. Hon är en av världens främsta avantgarde-konstnärer och kanske mest känd för användningen av prickar i sina konstverk. Konstverket designades specifikt för Kistefos och är inspirerat av naturen, älven och platsens industrihistoria. Skulpturen är den japanska konstnärens största installation i Norden.

Folk fick upp ögonen för skulpturparken 2016 när den danske konstnären Jeppe Heins ställde ut "Veien til stillhet". Den enorma, labyrintiska vattenskulpturen består av en myriad av speglar och vattenstrålar som väcker intresse hos både stora och små. Kistefos-Museet är en häftig upplevelse för hela familjen.

Hadeland Glassverk

Några kilometer från Kistefos ligger det historiska glasbruket Hadeland Glassverk. Glasbruket är Norges äldsta hantverksföretag som fortfarande är i drift. Det är en levande plats för konst, kultur och glasproduktion. ”Kombinationen tilltalar den internationella turist- och designmarknaden”, säger Kate Smith, chef på glasbruket. Hon har tidigare jobbat på stora konstinstitutioner som Tate Modern och Natural History Museum i London.

Se när de passionerade glasblåsarna visar upp sin expertis eller testa på att blåsa glas själv. Dessutom anordnas många andra aktiviteter som konstutställningar, konserter, teatrar och workshops.

Matkonst på hög nivå

För konstentusiaster som också är ute efter kulinariska upplevelser rekommenderas ett besök på Thorbjørnrud restaurang och hotell,som drivs av ekobonden Olav Lie-Nilsen. Merparten av köttet, den prisvinnande osten, mejeriprodukterna och grönsakerna kommer från hans egen gård som ligger i närheten. ”När den danske Michelin-restaurangen Noma lanserade sitt självförsörjande gårdskoncept var det minst tio år efter oss på Thorbjørnrud”, säger Olav som rekommenderar den hemlagade panna cottan med rabarberyoghurt. 

Mat- och dryckfestivalen Høy på landet anordnas i slutet av juni och har blivit ett populärt evenemang för lokalbefolkningen. Du får heller inte missa Operafest Røykenvik i mitten av juni. Artisterna spelar på en flytande scen ute på Randsfjorden. Operafesten regisseras av Cynthia Kai.

Du bör också ta en tur till den östra delen av Randsfjorden. Här kan du gå på konstbrunch på Lokstallen i Røykenvik som ligger vid Rachel Whitereads utställning ”The Gran Bathhouse”. I Søsterkirkene kan du uppleva lugnet i de två kyrkorna från 1100-talet. Du kan också besöka Hadeland Folkemuseum på Granavollen eller göra ett besök hos hantverkarna på Glasslåven Kunstsenter.

I Hadeland finns också norra Europas största astronomiska anläggning. I solobservatoriet på Harestua kan du och familjen blicka ut i yttre rymden och delta i lärorika aktiviteter. 2022 öppnar det nya planetariet som designas av arkitektfirman Snøhetta.

"Hadeland ligger bara en timme från Oslo, och ännu närmare Oslos flygplats", säger Mette Stenersen på Visit Innlandet.

Konst har en lång tradition i regionen. "Det är många konstnärer som hittat inspiration här. Beviset hänger på väggarna på hotellen runtom i Hadeland. Alla konstnärer kunde inte betala för sina vistelser utan fick istället betala med sina konstverk."

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor