Skip to main content

Museer i världsklass, ikonisk arkitektur, Michelinkrogar, klassiska hotell och skulpturparker. Kolla in våra bästa tips för alla som sätter kultur och gourmetmat främst på resan till Norge.

 

1. De vackraste parkerna

I Norges skulpturparker möts natur och kultur i skön förening och många är värda mer än bara ett snabbesök. Missa absolut inte Vigelandsparken och Ekebergparken i Oslo, kulturdestinationen Ramme i Vestby och Kistefos museum i Hadeland. Den senare fick omfattande internationell uppmärksamhet 2019 vid öppnandet av den spektakulära museibyggnaden The Twist.

På en liten ö precis utanför Stavanger ligger det vackra trädgårdsmuseet Flor og Fjære, med sina vita stränder, palmer, vattenfall, bonsaiträd och mer än 50 000 blommor är det som att kliva in i en helt annan värld. I Sunnhordaland finner du herrgården Baroniet Rosendal från 1665 omgärdat av en makalös rosenträdgård. Denna labyrint av blomsterprakt är lika spännande för barnen!

2. Gatukonst på toppnivå

De senaste åren har flera ställen i Norge förvandlats till spännande friluftsgallerier som inte kräver någon speciell inbjudan. Visste du att gatukonstälskare från hela världen vallfärdar till Bergen och Stavanger? Och åker du till Haugesund bör du hålla ögonen öppna för en väggmålning av den norska popkonstnären Pushwagner.

Den här urbana konstformen finns över hela landet, från övergivna byggnader i Lofoten i norr till de vita trähusväggarna i Flekkefjord i söder.

3. Norges kulturarv

Åtta norska platser har fått plats på UNESCOs världsarvslista. Listan innehåller platser som anses vara områden av enastående universellt värde och omistliga för mänskligheten, och den är minst sagt varierad. Den innehåller allt från stavkyrkor och gamla herrgårdar till små fiskebyar och fjorder. Bryggen, den medeltida kajen i Bergen, var den första som hamnade på listan 1979. Den senaste är Rjukan-Notodden industriarv 2015.

Bortsett från UNESCO-platserna finns det också många andra välbevarade kulturella landmärken som förtjänar att nämnas. Planerar du en resa till Telemark kan du besöka kyrkan i Sauherad, berömd för sina demonmålningar. På ön Leka, känd som "den röda ön" på grund av sin ovanliga geologi, kan du utforska mystiska grottmålningar. Leka ligger i Trøndelag mitt i Norge. 

Boka en guidad tur för att få det mesta av din resa.

4. Smaken av lantliv

En skön semester på landet är den bästa medicinen för stressade stadsråttor. Checka in på någon av Norges herrgårdar eller renoverade bondgårdar. Njut av lokalt producerad mat och unika boenden, oavsett om du väljer något rustikt och jordnära eller lyxar till det med ett trendigt boutiquehotell.

5. Närodlade delikatesser

Gör den norska matkulturen en del av resan. Tack vare många nya lokala matproducenter över hela landet har det aldrig smakat så gott att resa till Norge! Mumsa hela vägen genom prisvinnande ostar och delikata charkuterier, heta skaldjur, bubblig cider, söt eller syrlig äppeljuice och hantverksöl - allt i ett vackert kulturlandskap. Följ skyltarna som visar försäljning av färsk frukt, äppeljuice och andra läckerbitar i gårdsbutikerna längs vägen.

6. Mat i världsklass

Det är ingen överdrift att Norges restaurangliv har revolutionerats den senaste tiden. Norska kockar har vunnit fler medaljer än deltagare från något annat land i Bocuse d'Or. Nu finns det michelinkrogar i Stavanger, Bergen, Trondheim, Oslo och Lindesnes. Kom ihåg att boka i tid för en oförglömlig kväll.

7. Museer och utställningar

Få lite extra stimulans! Ett bra museum är ofta som en vitamininjektion för hjärnan. Det spännande Munchmuseet öppnade i oktober 2021, och det nya Nationalmuseet i juni 2022.

Norge är fullt av fascinerande utställningar och museer som föder nya insikter och perspektiv. Kolla in några av de främsta för konst och historia, antingen inomhus eller ute i friluft, som hela familjen kan ha glädje av.

På den unika konstscenen KaviarFactory i Lofoten kan du just nu uppleva den mycket speciella utställningen av superstjärnan Ai Weiwei fram till 10 oktober 2022. Hitta fler intressanta utställningar i vår eventkalender.

8. Boendet är halva resan

För det lilla extra på resan, välj ett unikt boende. Res tillbaka i tiden på ett ärevördigt hotell och lev ut alla dina rojala drömmar. Dina värdar kommer göra sitt yttersta för att du ska få en minnesvärd semester och arkitekturen, maten och naturomgivningarna kommer också bidra till ett minne för livet.

9. Hitta din inre viking

Många tänker på vikingar när de tänker på Norge och Norden. Men hur mycket vet vi om dem egentligen? Tack vare museer, äventyrsparker och till och med riktiga vikingabyar är det lätt att få reda på mer om dessa legendariska hedningar när du reser genom Norge. Med vikingaskepp, rekonstruerade långhus och historiska samlingar slungas du över 1000 år tillbaka i tiden.

På Viking Planet, ett toppmodernt interaktivt museum i Oslo kan du grotta ner dig i vikingarnas historia genom banbrytande virtuell teknologi, högklassiga filmproduktioner och en 270 graders biograf.

10. Arkitektonisk rundtur

De senaste åren har många norska byggnader fått internationell uppmärksamhet och beundran. Några av de mest kända är Operahuset och Munchmuseet i Oslo, The Twist i Hadeland, biblioteket i Vennesla och Deichmanske i Oslo.

Med Norges nationella turistvägar kan du enkelt planera en rundresa mellan spännande arkitektoniska höjdpunkter. De 18 natursköna rutterna är fyllda av spektakulära utsiktspunkter och rastplatser utöver det vanliga. Här finns även världens mest makalösa toaletter.

11. City break – på norska

Norska städer är kompakta och gångvänliga. Fullpackade med spännande upplevelser, museer, gallerier och butiker, och du är alltid i närheten av storslagen natur och roliga aktiviteter.

Få berömda lokalbors bästa insidertips för en härlig långhelg i Norges största städer, där storstadspuls möter småstadscharm. Ta reda på hur du kan fylla fredagen med kultur, lördagen med mysigt häng och söndagen med en tur i skog, mark eller fjäll!

Inspiration

Kulinariska city breaks

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor