Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fyra skrattande kvinnor står i fontänen som omges av speglar på Kistefos Museum i Hadeland
Four laughing women standing in the fountain surrounded by mirrors at Kistefos Museum in Hadeland
Fontänen vid Kistefos museum.
Photo: Nikolas Gogstad-Andersen
The fountain at the Kistefos Museum.
Photo: Nikolas Gogstad-Andersen
Arkitektur, museer och lokal mat

11 tips till kulturälskare

Museer i världsklass, ikonisk arkitektur, Michelinkrogar, klassiska hotell och skulpturparker. Kolla in våra bästa tips för alla som sätter kultur och gourmetmat främst på resan till Norge.

   
 1. 1. De vackraste parkerna

  I Norges skulpturparker möts natur och kultur i skön förening och många är värda mer än bara ett snabbesök. Missa absolut inte Vigelandsparken och Ekebergparken i Oslo, kulturdestinationen Ramme i Vestby och Kistefos museum i Hadeland. Den senare fick omfattande internationell uppmärksamhet 2019 vid öppnandet av den spektakulära museibyggnaden The Twist.

  På en liten ö precis utanför Stavanger ligger det vackra trädgårdsmuseet Flor og Fjære, med sina vita stränder, palmer, vattenfall, bonsaiträd och mer än 50 000 blommor är det som att kliva in i en helt annan värld. I Sunnhordaland finner du herrgården Baroniet Rosendal från 1665 omgärdat av en makalös rosenträdgård. Denna labyrint av blomsterprakt är lika spännande för barnen!

 2. 2. Gatukonst på toppnivå

  De senaste åren har flera ställen i Norge förvandlats till spännande friluftsgallerier som inte kräver någon speciell inbjudan. Visste du att gatukonstälskare från hela världen vallfärdar till Bergen och Stavanger? Och åker du till Haugesund bör du hålla ögonen öppna för en väggmålning av den norska popkonstnären Pushwagner.

  Den här urbana konstformen finns över hela landet, från övergivna byggnader i Lofoten i norr till de vita trähusväggarna i Flekkefjord i söder.

 3. 3. Norges kulturarv

  Åtta norska platser har fått plats på UNESCOs världsarvslista. Listan innehåller platser som anses vara områden av enastående universellt värde och omistliga för mänskligheten, och den är minst sagt varierad. Den innehåller allt från stavkyrkor och gamla herrgårdar till små fiskebyar och fjorder. Bryggen, den medeltida kajen i Bergen, var den första som hamnade på listan 1979. Den senaste är Rjukan-Notodden industriarv 2015.

  Bortsett från UNESCO-platserna finns det också många andra välbevarade kulturella landmärken som förtjänar att nämnas. Planerar du en resa till Telemark kan du besöka kyrkan i Sauherad, berömd för sina demonmålningar. På ön Leka, känd som "den röda ön" på grund av sin ovanliga geologi, kan du utforska mystiska grottmålningar. Leka ligger i Trøndelag mitt i Norge. 

  Boka en guidad tur för att få det mesta av din resa.

 4. 4. Smaken av lantliv

  En skön semester på landet är den bästa medicinen för stressade stadsråttor. Checka in på någon av Norges herrgårdar eller renoverade bondgårdar. Njut av lokalt producerad mat och unika boenden, oavsett om du väljer något rustikt och jordnära eller lyxar till det med ett trendigt boutiquehotell.

 5. 5. Närodlade delikatesser

  Gör den norska matkulturen en del av resan. Tack vare många nya lokala matproducenter över hela landet har det aldrig smakat så gott att resa till Norge! Mumsa hela vägen genom prisvinnande ostar och delikata charkuterier, heta skaldjur, bubblig cider, söt eller syrlig äppeljuice och hantverksöl - allt i ett vackert kulturlandskap. Följ skyltarna som visar försäljning av färsk frukt, äppeljuice och andra läckerbitar i gårdsbutikerna längs vägen.

 6. Ladda ner Visit Norway-appen

  Få experternas tips på tusentals boenden, restauranger, aktiviteter och sevärdheter i hela Norge.

  iPhone: Visit Norway för iOS
  Android: Visit Norway för Android

   

 7. 6. Mat i världsklass

  Det är ingen överdrift att Norges restaurangliv har revolutionerats den senaste tiden. Norska kockar har vunnit fler medaljer än deltagare från något annat land i Bocuse d'Or. Nu finns det michelinkrogar i Stavanger, Bergen, Trondheim, Oslo och Lindesnes. Kom ihåg att boka i tid för en oförglömlig kväll.

 8. 7. Museer och utställningar

  Inte bara kroppen behöver mättas! Ett bra museum är som ett vitaminpiller för hjärnan. Det spännande nya Munchmuseet öppnar i oktober och det nya Nationalmuseet är redan nu öppet för en "tjuvtitt" innan den stora öppningen i juni 2022.

  Norge är fullt av fascinerande utställningar och museer som föder nya insikter och perspektiv. Kolla in några av de främsta för konst och historia, antingen inomhus eller ute i friluft, som hela familjen kan ha glädje av.

  På den unika konstscenen KaviarFactory i Lofoten kan du just nu uppleva den mycket speciella utställningen av superstjärnan Ai Weiwei fram till 10 okober 2022. Hitta fler intressanta utställningar i vår eventkalender.

 9. 8. Boendet är halva resan

  För det lilla extra på resan, välj ett unikt boende. Res tillbaka i tiden på ett ärevördigt hotell och lev ut alla dina rojala drömmar. Dina värdar kommer göra sitt yttersta för att du ska få en minnesvärd semester och arkitekturen, maten och naturomgivningarna kommer också bidra till ett minne för livet.

 10. 9. Hitta din inre viking

  Många tänker på vikingar när de tänker på Norge och Norden. Men hur mycket vet vi om dem egentligen? Tack vare museer, äventyrsparker och till och med riktiga vikingabyar är det lätt att få reda på mer om dessa legendariska hedningar när du reser genom Norge. Med vikingaskepp, rekonstruerade långhus och historiska samlingar slungas du över 1000 år tillbaka i tiden.

  På Viking Planet, ett toppmodernt interaktivt museum i Oslo kan du grotta ner dig i vikingarnas historia genom banbrytande virtuell teknologi, högklassiga filmproduktioner och en 270 graders biograf.

 11. 10. Arkitektonisk rundtur

  De senaste åren har många norska byggnader fått internationell uppmärksamhet och beundran. Några av de mest kända är Operahuset och det nya Munchmuseet i Oslo, The Twist i Hadeland, biblioteket i Vennesla och Deichmanske i Oslo.

  Med Norges nationella turistvägar kan du enkelt planera en rundresa mellan spännande arkitektoniska höjdpunkter. De 18 natursköna rutterna är fyllda av spektakulära utsiktspunkter och rastplatser utöver det vanliga. Här finns även världens mest makalösa toaletter.

 12. 11. City break – på norska

  Norska städer är kompakta och gångvänliga. Fullpackade med spännande upplevelser, museer, gallerier och butiker, och du är alltid i närheten av storslagen natur och roliga aktiviteter.

  Få berömda lokalbors bästa insidertips för en härlig långhelg i Norges största städer, där storstadspuls möter småstadscharm. Ta reda på hur du kan fylla fredagen med kultur, lördagen med mysigt häng och söndagen med en tur i skog, mark eller fjäll!

  Bo på ett mysigt, miljövänligt hotell i en hållbar destination eller upptäck glamping. Ladda batterierna med lokala delikatesser efter en händelserik dag.
   
 13. Ladda ner Visit Norway-appen

  Få experternas tips på tusentals boenden, restauranger, aktiviteter och sevärdheter i hela Norge.

  iPhone: Visit Norway för iOS
  Android: Visit Norway för Android

   

Inspiration

Kulinariska city breaks

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen