Skip to main content

6 spektakulära bibliotek

På norska bibliotek kan man låna allt från elcyklar till gitarrer och hängmattor. Några har till och med biosalong, klättervägg och matlagningskurser. Kolla in spektakulära Deichman Bjørvika i Oslo och fem andra fantastiska bibliotek.

Nuförtiden är ett bibliotek så mycket mer än bara böcker. Det kan vara nyskapande arkitektur, en social mötesplats och ett nav för olika typer av kulturarrangemang. Det kan också vara ett ställe du lagar din middag på, spelar gitarr eller lagar trasiga prylar. De flesta nybyggda bibliotek sträcker sig långt bortom det vi vanligtvis förknippar med bibliotek.

Biblo Tøyen i Oslo är det första biblioteket i Norge där inga vuxna har tillträde. I Tromsø har den gamla biografen förvandlats till en levande kulturarena, medan Vennesla bibliotek har uppmärksammats internationellt för sin moderna arkitektur.

År 2020 slog Norges huvudbibliotek Deichmann i Bjørvika i Oslo upp sina dörrar. Med restaurang, bio och digitala verkstäder är det minst sagt ett bibliotek utöver det vanliga.

”De nordiska länderna ligger i framkant vad gäller nytänkande bibliotek. Vi har i planeringsarbetet haft nära samarbeten med spännande bibliotek som Oodi i Helsingfors och Dokk1 i Århus”, säger Knut Skansen, direktör på Deichman. Han menar att biblioteket är byggt kring det enkla faktum att människor gillar att mötas.

”Det här är tänkt att bli ett öppet forum för samtal, utbyten, lärande – och inte minst läsning”, säger han.

En mobilapp guidar dig genom bibliotekets fem våningar, och den högsta våningen är helt perfekt om du bara vill koppla av med en bra bok och härlig utsikt över huvudstaden. Härifrån ser du Langkaia, operahuset och en stor del av Oslofjorden.

”Biblioteket ska kännas som ett stort och hemtrevligt vardagsrum, en plats att vara på mellan hem, jobb och skola”, fortsätter Knut.

Under bildgalleriet kan du läsa om fem andra unika bibliotek.

1. Stormen bibliotek, Bodø

Med sin stora glasfasad och utsikt över hamnen känns Stormen i Bodø lite som en litterär katedral. Byggnaden är ritad av DRDH Architects (England) som har tagit emot flera priser för både biblioteket och det tillhörande konserthuset. Norsk biblioteksförening utsåg Stormen till ”Årets bibliotek 2018”. Samma år erbjöd biblioteket över 650 evenemang och aktiviteter, och runt 470 000 besökare.

2. Tromsø bibliotek og byarkiv

Tromsø bibliotek og byarkiv är ett levande litteraturhus som lockar både lokalbor och besökare. Det byggdes 2005 och ligger mitt i stan. Byggnadens originella tak är en rest från biografen Fokus Kino, som öppnade 1973.

Biblioteket är känt för att arrangera spännande projekt och aktiviteter. En finess är att temperaturen skiljer sig mellan olika våningar, så alla kan hitta en plats som passar att mysa med en bok, vare sig man känner sig varm eller frusen.

3. Vennesla bibliotek og kulturhus

Ett av landets mest hyllade bibliotek ligger i Vennesla. Det stod färdigt 2011 och har sedan dess varit en viktig arena för konserter, teater och filmvisningar. Helen & Hard AS ligger bakom den särpräglade arkitekturen, och har vunnit flera priser för utformningen. Biblioteket har faktiskt utsetts till världens fjärde vackraste av Huffington Post, och som om inte det vore nog har också techmagasinet Wired rankat det som ett av världens tio häftigaste bibliotek, tillsammans med Stormen i Bodø.

4. Biblo Tøyen, Oslo

Biblo Tøyen är fyllt av böcker för barn mellan 10 och 15 år. Vuxna får snällt vänta utanför! Biblioteket öppnade 2016 och har allt från studierum och scen till legovägg och en datasal för programmering. Här ges filmvisningar, matlagningskurser, kodningsklubbar, författarbesök och olika verkstäder. Och allt för barn alltså!

5. Framtidsbiblioteket (Future Library), Oslo

Framtidsbiblioteket är ett konstprojekt av den skotska konstnären Katie Paterson på uppdrag av Bjørvika Utvikling. Målet är att samla en originaltext av en ny författare varje år mellan 2014 och 2114. Texterna förseglas i ett specialtillverkat rum i det nya biblioteket i Bjørvika och kommer att visas upp först 2114. 1 000 träd har planterats i Nordmarkaskogen i Oslo för att tillverka papperet texterna ska skrivas på.

Hittills har författare som Margret Atwood, David Mitchell och Sjón bidragit till projektet.

Läs mer om Framtidsbiblioteket.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor