Skip to main content

Design

Det händer mycket inom norsk design för närvarande. En ny generation formgivare gör sig hörda och klassiska ikoner återupptäcks. Lampor, regnkläder, ull och pass är några exempel på norsk design som har fått uppmärksamhet utomlands.

Skandinavisk design är ett välkänt begrepp, även för oss som inte äter form och funktion till frukost och lusläser designtidningar till lunch.

Begreppet spreds på 1950-talet när formgivare från Sverige, Danmark och Norge åkte ut i världen och presenterade sina produkter som kännetecknades av minimalism och funktionalitet.

Vad gäller efterkrigstidens designikoner låg norrmännen lite i bakgrunden jämfört med svensk och dansk design. En positiv bieffekt av detta är att senare generationer norska designer vågar tänka utanför boxen utan att behöva till etablerade förebilder.

Norska formgivare som har uppmärksammats internationellt arbetar med många typer av material; den gemensamma nämnaren är snarare viljan att experimentera och ta risker.

Natur och minimalism

Många norska formgivare inspireras av globala trender och arbetar medvetet mot den internationella marknaden. Det gör det svårt att definiera en enhetlig norsk design, även om det finns vissa framträdande drag som naturliga former, enkla linjer och ljusa färger.

Norges natur, klimat och livsstil präglar också många designers arbete. Det är säkert ingen slump att några av de mest kända klädkedjorna fokuserar på regnkläder och varma kläder av ull. De skapar stilrena kläder för vanligt folk. Norska modeskapare som satsar på lyxvaror är sällsynta. Andra framstående designer arbetar med lampor och belysning, vilket känns naturligt med tanke på de långa och mörka vintrarna.

Norge har en stor offentlig sektor, och några av de mest spännande designnyheterna de senaste åren har faktiskt gjorts till norska myndigheter. Norges nya sedlar, som designades av firmorna Snøhetta och The Metric System, hyllades som en omedelbar klassiker. Detsamma gäller det nya norska passet med fräscha färger och enkla motiv som visar Norges natur.

The Guardian rapporterar om den senare: "Om passet är en symbol för nationell identitet bekräftar Norges nya resehandlingar utan tvekan ryktet att det är ett elegant och minimalistiskt vackert land".

“Norsk design gör livet bättre"

Norske Andreas Engesvik menar man kan förbättra design med hjälp av poesi. Han är en internationellt känd designer som jobbar med industriell design som möbler och porslin. Han har sin studio i Oslo och har jobbat för flera stora företag som Iittala, Muuto, Fontana Arte, Ligne Roset och Asplund. 

Vad gör norsk design unik?
"Jag tycker att norsk design är något mer fri och poetisk än annan skandinavisk design. Samtidigt är den starkt förankrad i de skandinaviska traditionerna, något som är mer relevant än någonsin."

Vilken roll har norsk design internationellt?
"Vi lever i en värld som ständigt förändras, vilket gör att vi hela tiden måste tänka innovativt. Designlösningar från vår del av världen vill hjälpa till att lösa dagens utmaningar. Oslo är ett mecka för ny innovation och design."

Vad är drivkraften bakom norsk design?
"Design härifrån utgår från en hälsosammare konsumtion. Det är en trend som kommer att dominera i framtiden."

Hur kommer vi märka det?
"Det säkraste tecknet på denna boom är att jag har svårt att hålla koll på designvärldens alla nykomlingar. För första gången på många år finns det en stark och snabbt växande community med norska designers."

Hur håller du dig uppdaterad?
"Jag går ofta till Norway Designs. Det är en butik med en bra mix av klassisk och intressant ny design."

Vilket är ditt bästa köp någonsin?
"Hmm, det måste nog vara Ekstrem-stolen som jag brukade ha hemma. Det är en helt unik möbel som designades av Terje Ekstrøm 1972. Stolen är ett sant mästerverk i den norska designhistorien och är samtidigt rolig att använda."

Och vad kan vi förvänta oss av norsk design?
"Först och främst är norsk design tillräckligt robust och funktionell för att hinna väcka känslor innan det är dags att köpa nytt."

En norsk designers perspektiv

"Jag tror att norska designers har ett gott förhållande till frihet i nya projekt. Jämfört med våra grannländer saknar vi en stark nationell industri som fungerar som en enande, men samtidigt begränsande, kraft." 

"Eftersom många designers söker efter partners utanför Norge kan det finnas en tendens att de utvecklar sina individuella styrkor, intressen och uttryck, och på så sätt utöka vad som redan är ett brett utbud av ung norsk design", säger den prisbelönta formgivaren Kristine Five Melvær som jobbar med porslin, belysning, möbler, textilier och grafisk design.

Glada kläder och snygga regnställ

Många norska designers arbetar i modevärldens finrum. Deras design säljs i stora modebutiker i städer som New York, Tokyo och Paris.

Norwegian Rain och Swims gör tjusiga regnkläder och Holzweiler har en speciell samling scarfar i kashmir, silke och ull. Märket Fall Winter Spring Summer framhäver årstidernas betydelse. Deras damkläder följer en enkel skandinavisk estetik med en tydlig balans mellan kvinnlighet och manlighet.

byTiMo skapar vintageinspirerade modeplagg för damer och Line of Oslo satsar på bekväma och funktionella kläder för kvinnor.

Johnnylove från Trondheim är ett av många exempel på att spännande norsk design inte är begränsad till Oslo.

Design som problemlösning

Många associerar ordet "design" med möbler och elektroniska produkter. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo fokuserar dock allt mer på design som problemlösning, både inom den privata och den offentliga sektorn.

Hur kan design bidra till att minska utsläppen och främja hållbarhet? Eller till att bygga offentliga platser där barnen kan leka fritt? Ett omdiskuterat exempel är ett projekt med designers och Oslo Universitetssjukhus. Tillsammans lyckades de minska väntetiden för cancerdiagnostik från tolv veckor till sju dagar.

Designavdelningen på Arkitektur- og designhøgskolen rankas i dag som en av världens bästa, och på Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) kan du gå på utställningar, konferenser och andra evenemang som uppmärksammar hur design och arkitektur kan användas rent praktiskt.

Modellen Iselin Steiro om norsk design

År 2013 frågade David Bowie (1947-2016) norskan Iselin Vollen Steiro om hon ville spela honom själv som ung man i musikvideon "The stars are out tonight". Hon har varit en internationellt känd supermodell sedan 2003, när hennes karriär sköt i höjden. Hon syns ofta på världens alla catwalks och modetidningarnas omslag. Under de senaste åren har Iselin kombinerat modellkarriären med att studera arkitektur. Hon är också medägare i ett norsk modemärke.

Hon växte upp i Harstad, en färgstark kuststad i Nord-Norge, och är gift med skådespelaren Anders Danielsen Lie. 

Vad är norsk designs största styrka?
"Norsk design är stilren, enkel och praktisk. Eftersom vi använder traditionella material är den samtidigt elegant. Materialen kompletterar designen, utan att kompromissa med innovationen."

Hur viktig är den naturliga känslan för norsk design på den internationella marknaden?
"Jag tror att världen ser på vår design som naturlig och delvis orörd. Traditionella material som ull hjälper till att stärka Norges och resten av Skandinaviens varumärke. Ull har många naturliga egenskaper som att den andas, isolerar och håller vattentätt, vilket andra försöker efterlikna."

Iselin Vollen Steiro nämner flera nykomlingar bland Norges modebutiker, bland annat Oslo-baserade F5 på Øvre Slottsgate 5, Studio Bazaar på Louises gate 21 och Kollekted by på Rathkes gate 4. Om dessa butiker skulle försvinna är hon säker på att liknande butiker kommer att dyka upp istället.

"Lokal identitet är en bonus för moderna designers som väljer att jobba med traditionella material", säger Iselin. Hon kommer att fortsätta sin karriär som modell och skådespelare samtidigt som hon letar efter nya möjligheter på Norges designscen.

Norska ikoner - då och nu

I slutet av 1960-talet upptäckte Norge olja i Nordsjön, och det kan ha bidragit till att andra delar av norsk industri, till exempel produktdesign, fick lägre prioritet.

Flera insatser de senaste åren försöker rätta till detta. Utställningen Norwegian Icons, med över 500 högklassiga konstverk och möbler som gjordes mellan 1940 och 1975, gjorde succé i både Tokyo och New York. Torbjørn Afdal, Grete Prytz Kittelsen, Tone Vigeland, Fredrik Kayser och Sven Ivar Dysthe är några exempel på designers som bidrog med utställningsobjekt.

Om du vill se eller köpa modern norsk design rekommenderas den kända lamptillverkaren Northern Lightning, som inspireras av enkel skandinavisk design och Nordens skiftande ljusförhållanden.

Det händer också mycket spännande på Hadeland Glassverk, ett glasbruk som är känt både för sina vackra munblåsta glas och för att tänja på gränserna inom produktion och design – samtidigt som man använder samma metoder som för 250 år sedan.

År 2015 skrev New York Times om norska designtalanger som Anderssen & Voll, den unga keramikern Victoria Gunzler, möbeldesignern Sara Wright PolmarHallgeir Homstvedt och Runa Klock.

Traditionellt har många kända designer varit män, så det är roligt att se att alltfler kvinnliga formgivare uppmärksammas internationellt. Ytterligare några namn att hålla utkik efter är Ingrid AspenKristine Bjaadal och Silje Nesdal.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor