Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Designer Kristine Five Melvær standing in front of her own designer lamps called Spring
Kristine Five Melvær.
Photo: Erik Five Gunnerud / Norwegian Design Council
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Natur och minimalism

Det händer mycket inom norsk design för närvarande. En ny generation formgivare gör sig hörda och klassiska ikoner återupptäcks. Lampor, regnkläder, ull och pass är några exempel på norsk design som har fått uppmärksamhet utomlands.

Skandinavisk design är ett välkänt begrepp, även för oss som inte äter form och funktion till frukost och lusläser designtidningar till lunch.

Begreppet spreds på 1950-talet när formgivare från Sverige, Danmark och Norge åkte ut i världen och presenterade sina produkter, som kännetecknades av minimalism och funktionalitet.

Vad gäller efterkrigstidens designikoner låg väl norrmännen lite i bakgrunden jämfört med svensk och dansk design. En positiv bieffekt av detta är att senare generationer norska designer utnyttjar alla möjligheter att uttrycka sig fritt, utan att behöva leva upp till etablerade förebilder.

Norska formgivare som har uppmärksammats internationellt arbetar med många typer av material; den gemensamma nämnaren är snarare viljan att experimentera och ta risker.

Många norska formgivare inspireras av globala trender och arbetar medvetet mot den internationella marknaden. Det gör det svårt att definiera en enhetlig norsk design, även om det finns vissa framträdande drag som naturliga former, enkla linjer och ljusa färger.

Norges natur, klimat och livsstil präglar också många designers arbete. Det är säkert ingen slump att några av de mest kända klädkedjorna fokuserar på regnkläder och varma kläder av ull. De gör stilrena kläder för vanligt folk. Norska modeskapare som satsar på lyxvaror är sällsynta. Andra framstående designer arbetar med lampor och belysning, vilket känns naturligt med tanke på de långa och mörka vintrarna.

Norge har en stor offentlig sektor, och några av de mest spännande designnyheterna de senaste åren har faktiskt gjorts till norska myndigheter. Norges nya sedlar, som designades av firmorna Snøhetta och The Metric System, hyllades som en omedelbar klassiker. Detsamma gäller det nya norska passet med fräscha färger och enkla motiv som visar Norges natur.

The Guardian rapporterar om den senare: "Om passet är en symbol för nationell identitet bekräftar Norges nya resehandlingar utan tvekan ryktet att det är ett elegant och minimalistiskt vackert land".

Typisk norsk design

Glada kläder och snygga regnställ

En rosa traktor. Det är kanske Norges mest kända klädikon just nu, efter Moods of Norways internationella genombrott med flaggskeppsbutiker i både New York och Los Angeles.

Glada kläder för glada människor är deras motto, vilket återspeglas i deras jackor, kavajer, skjortor, skor med starka färger och roliga mönster.

Moods of Norway vänder sig till en bred publik, men det finns även en hel del norska designer som verkar i modevärldens exklusivare hörn. Flera norska märken säljs i de viktigaste modebutikerna i New York, Tokyo och Paris.

Norwegian Rain och Swims gör tjusiga regnkläder och Holzweiler har en speciell samling scarfar i kashmir, silke och ull. Märket Fall Winter Spring Summer framhäver årstidernas betydelse. Deras damkläder följer en enkel skandinavisk estetik med en tydlig balans mellan kvinnlighet och manlighet.

Johnnylove från Trondheim är ett av många exempel på att spännande norsk design inte är begränsad till Oslo.

Design som problemlösning

Många associerar ordet "design" med möbler eller elektroniska produkter. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo fokuserar dock allt mer på design som problemlösning, både inom den privata och den offentliga sektorn.

Hur kan design bidra till att minska utsläppen och främja hållbarhet? Eller till att bygga offentliga platser där barnen kan leka fritt? Ett omdiskuterat exempel är ett projekt med designer och Oslo Universitetssjukhus. Tillsammans lyckades de minska väntetiden för cancerdiagnostik från tolv veckor till sju dagar.

Designavdelningen på Arkitektur- og designhøgskolen rankas i dag som en av världens bästa, och på Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) kan du gå på utställningar, konferenser och andra evenemang som uppmärksammar hur design och arkitektur kan användas rent praktiskt.

En norsk designers perspektiv

Photo of designer Kristin Five Melvær Landscape

-Jag tror att norska designer har ett gott förhållande till frihet i nya projekt. Jämfört med våra grannländer saknar vi en stark nationell industri som fungerar som en enande, men samtidigt begränsande, kraft. 

Eftersom många designer söker efter partner utanför Norge kan det finnas en tendens att de utvecklar sina individuella styrkor, intressen och uttryck, och på så sätt utöka vad som redan är ett brett utbud av ung norsk design, säger den prisbelönta formgivaren Kristine Five Melvær som jobbar med porslin, belysning, möbler, textiler och grafisk design.

Norska ikoner då och nu

I slutet av 1960-talet upptäckte Norge olja i Nordsjön, och det kan ha bidragit till att andra delar av norsk industri, till exempel produktdesign, fick lägre prioritet.

Flera insatser de senaste åren försöker rätta till detta. Utställningen Norwegian Icons, med över 500 högklassiga konstverk och möbler som gjordes mellan 1940 och 1975, gjorde succé på platser som Tokyo och New York. Torbjørn Afdal, Grete Prytz Kittelsen, Tone Vigeland, Fredrik Kayser och Sven Ivar Dysthe är några exempel på designer som bidrog med utställningsobjekt.

Om du vill se eller köpa modern norsk design rekommenderas den kända lamptillverkaren Northern Lightning, som inspireras av enkel Skandinavisk design och de skiftande ljusförhållandena i Norden.

Det händer också mycket spännande på Hadeland Glassverk, ett glasbruk som är känt både för sina vackra munblåsta glas och för att tänja på gränserna inom produktion och design – samtidigt som man använder samma metoder som för 250 år sedan.

År 2015 skrev New York Times om norska designtalanger som Anderssen & Voll, den unga keramikern Victoria Gunzler, möbeldesignern Sara Wright Polmar, Hallgeir Homstvedt och Runa Klock.

Traditionellt har många kända designer varit män, så det är roligt att se att alltfler kvinnliga formgivare uppmärksammas internationellt. Ytterligare några namn att hålla utkik efter är Ingrid Aspen, Kristine Bjaadal och Silje Nesdal.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen