Skip to main content

Gör man en snabb sökning på ”vinterbad” verkar det som om norrmännen är helt besatta av det. Och det stämmer rätt bra! Iskalla dopp på vintern har blivit oerhört populärt på senare år. Men att frysa frivilligt, är det verkligen så härligt som alla säger?

Anne Kristin Møller fastnade för vinterbad redan 2015, så hon är helt rätt person att svara på den frågan. Nu har hon nyligen släppt en bok om vinterbad, så hon om någon är expert på området.

”Varje lördag klockan nio på morgonen förbereder jag mig mentalt och blir väldigt fokuserad. Det här är ett sätt för mig att ladda batterierna”, säger hon om den veckoritual hon haft de senaste sju åren.

En hobby för alla

För Anne Kristin började det alltså 2015. Då var hon en av 320 personer som var med och slog nytt rekord i vinterbad på Tjuvholmen i Oslo. Hon beskriver upplevelsen som "väldigt uppfriskande", och den fick henne att fastna. Det här skulle bli hennes nya hobby.

Kicken du får, och kontrasten mellan värme och kyla är bara helt fantastisk. Det är ren lycka, och känns bra i både kropp och själ. Jag blir också otroligt fokuserad av det.”

Det är nog det som lockar så många till att vinterbada, menar Anne Kristin. Och naturupplevelsen är också något utöver det vanliga, tillägger hon.

"Jag slås alltid av hur vackert det är ute, och hur naturen visar nya sidor varje gång. Klockan nio på lördagsmorgnar är det nästan helt tyst ute, och det är knappt några andra ute. Det känns verkligen som en gåva att få traska ut på bryggan, och det går ett lyckorus genom kroppen.”

Kolla in Anne Kristins bästa vinterbadplatser!

Bad-boomen

Det explosionsartade intresset har gjort att nya vinterbadsklubbar dykt upp över hela Norge. Idag finns över 100 stycken, från norr till söder.

”I en undersökning sa en av fem norrmän att de ska vinterbada i år. Det är runt en miljon människor. Det kan aldrig bli för mycket vinterbad. Jag tror vi måste ta oss ur vår ”comfort zone” och utmana naturkrafterna, säger Anne Kristin entusiastiskt.

Det är dessutom ett utmärkt sätt att få nya vänner och hitta lokala guider på de platser du besöker, lägger hon till.

"Det finns vinterbadsklubbar nästan överallt i landet, och de är inte svåra att hitta. Det är bara att googla ”vinterbad” och namnet på platsen du besöker, eller leta efter Facebook-grupper. På de flesta ställen kan du bada som gäst, eller gå med i klubben snabbt och enkelt."

Upplevelsen kommer leva kvar länge. För Anne Kristin var badet i det arktiska vattnet utanför Svalbard ett av de allra häftigaste ögonblicken.

När jag jobbade med boken ville jag bada på en plats som låg en bit från stadsmiljö, så jag åkte med på M/S Polargirl till Nordenskiöldbreen i Billefjorden, en fyra timmars resa från Longyearbyen. Att bada mellan isflaken var min mest exotiska badupplevelse någonsin, på många vis. Bara några dagar senare såg man isbjörnar på platsen jag badat på.”

...det kan vara klokt att hålla sig till de trygga bryggorna i stan!

Hur gör man?

Det är ingen fara om du känner dig lite vilsen innan du kommit i gång. Anne Kristin har några goda råd kring hur du vänjer dig vid kallchocken och på sikt blir en rutinerad vinterbadare.

”Det allra enklaste är att helt enkelt inte sluta bada när sommaren tar slut. Då vänjer du dig gradvis vid det kalla vattnet, och kroppen anpassar sig lättare”, säger hon.

Ett annat tips är att hitta någon likasinnad att dela hobbyn med.

"Det är skönt att ha en fast dag att bada på och en vän som alltid följer med. Dels är det roligare, men också bra med tanke på säkerheten.”

Här är Anne Kristins fem bästa tips för ett smidigt vinterbad.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor