Skip to main content

”På lördag morgon klockan nio har jag bara en sak i åtanke…”

"Det ger massor med energi!"

Anne Kristin Møller blev förälskad i vinterbad 2015, och sedan dess börjar hon varje lördagsmorgon med ett dopp.

Det blir inte mycket kallare än så här.

Vad är det då som lockar henne ner i vattnet?

VINTERBAD

En iskall och rolig upplevelse

Gör man en snabb sökning på ”vinterbad” verkar det som om norrmännen är helt besatta av det. Och det stämmer rätt bra! Iskalla dopp på vintern har blivit oerhört populärt på senare år. Men att frysa frivilligt, är det verkligen så härligt som alla säger?

Anne Kristin Møller fastnade för vinterbad redan 2015, så hon är helt rätt person att svara på den frågan. Nu har hon nyligen släppt en bok om vinterbad, så hon om någon är expert på området.

”Varje lördag klockan nio på morgonen förbereder jag mig mentalt och blir väldigt fokuserad. Det här är ett sätt för mig att ladda batterierna”, säger hon om den veckoritual hon haft de senaste sju åren.

En hobby för alla

För Anne Kristin började det alltså 2015. Då var hon en av 320 personer som var med och slog nytt rekord i vinterbad på Tjuvholmen i Oslo. Hon beskriver upplevelsen som "väldigt uppfriskande", och den fick henne att fastna. Det här skulle bli hennes nya hobby.

Kicken du får, och kontrasten mellan värme och kyla är bara helt fantastisk. Det är ren lycka, och känns bra i både kropp och själ. Jag blir också otroligt fokuserad av det.”

Det är nog det som lockar så många till att vinterbada, menar Anne Kristin. Och naturupplevelsen är också något utöver det vanliga, tillägger hon.

"Jag slås alltid av hur vackert det är ute, och hur naturen visar nya sidor varje gång. Klockan nio på lördagsmorgnar är det nästan helt tyst ute, och det är knappt några andra ute. Det känns verkligen som en gåva att få traska ut på bryggan, och det går ett lyckorus genom kroppen.”

Kolla in Anne Kristins bästa vinterbadplatser!

“Det är ren lycka, och känns bra i både kropp och själ.”

På webbsidan Psykologisk.no kan man läsa om de hälsofördelar som vinterbad ger. Det kan till exempel minska både stress och trötthet.

Det kan också ge en enorm tillfredsställelse, och kicken gör att du blir helt alert och närvarande i nuet.

Det beror på hormonerna adrenalin och noradrenalin, som hjärnan utsöndrar för att hantera den kalla chocken.

“Vinterbad är en social friluftsaktivitet som ger alla inblandade en kick.”

Det är lika roligt för nybörjare som för den med lite vana. Är det för mycket is? Samla ihop ett gäng vänner och gör upp en vak innan ni badar!

Det kalla vattnet inbjuder verkligen till mindfullness, och kan också vara ett sätt att utmana dig själv.

Hur länge klarar du?

Ett bra tips är att ha med något varmt att dricka direkt efter badet. Du kan också värma fingrarna på flaskor med varmvatten.

Och finns en bastu i närheten är det såklart den perfekta avslutningen. Bjud in dina vänner och hyr en bastu en hel dag!

Det finns massor av häftiga bastur lite varstans i Norge, inte minst i fjordarna.

I Oslo kan du boka bastu eller köra drop-in på bland annat Bademaschinen, Oslofjord Spa, SALT och KOK.

Bad-boomen

Det explosionsartade intresset har gjort att nya vinterbadsklubbar dykt upp över hela Norge. Idag finns över 100 stycken, från norr till söder.

”I en undersökning sa en av fem norrmän att de ska vinterbada i år. Det är runt en miljon människor. Det kan aldrig bli för mycket vinterbad. Jag tror vi måste ta oss ur vår ”comfort zone” och utmana naturkrafterna, säger Anne Kristin entusiastiskt.

Det är dessutom ett utmärkt sätt att få nya vänner och hitta lokala guider på de platser du besöker, lägger hon till.

"Det finns vinterbadsklubbar nästan överallt i landet, och de är inte svåra att hitta. Det är bara att googla ”vinterbad” och namnet på platsen du besöker, eller leta efter Facebook-grupper. På de flesta ställen kan du bada som gäst, eller gå med i klubben snabbt och enkelt."

Upplevelsen kommer leva kvar länge. För Anne Kristin var badet i det arktiska vattnet utanför Svalbard ett av de allra häftigaste ögonblicken.

När jag jobbade med boken ville jag bada på en plats som låg en bit från stadsmiljö, så jag åkte med på M/S Polargirl till Nordenskiöldbreen i Billefjorden, en fyra timmars resa från Longyearbyen. Att bada mellan isflaken var min mest exotiska badupplevelse någonsin, på många vis. Bara några dagar senare såg man isbjörnar på platsen jag badat på.”

...det kan vara klokt att hålla sig till de trygga bryggorna i stan!

Hur gör man?

Det är ingen fara om du känner dig lite vilsen innan du kommit i gång. Anne Kristin har några goda råd kring hur du vänjer dig vid kallchocken och på sikt blir en rutinerad vinterbadare.

”Det allra enklaste är att helt enkelt inte sluta bada när sommaren tar slut. Då vänjer du dig gradvis vid det kalla vattnet, och kroppen anpassar sig lättare”, säger hon.

Ett annat tips är att hitta någon likasinnad att dela hobbyn med.

"Det är skönt att ha en fast dag att bada på och en vän som alltid följer med. Dels är det roligare, men också bra med tanke på säkerheten.”

Här är Anne Kristins fem bästa tips för ett smidigt vinterbad.

5 tips för en härlig vinterbadsupplevelse

1. Fortsätt bara bada när sommaren tar slut, för att sakta vänja dig vid det kallare vattnet.

2. Träna med iskallt vatten när du duschar, eller gör det till vana att ta ett kallt fotbad innan du går och lägger dig.

3. Ta med en mössa, vantar och strumpor att ha på när du badar. Och kom ihåg att du inte behöver doppa huvudet!

4. Ta med något varmt att dricka efteråt, eller en balja du kan fylla med varmvatten och värma fötterna i (inte för varmt bara).

5. Hitta en plats som har stege från bryggan så att du kan gå ner i vattnet långsamt och ta dig upp snabbt om du behöver. Ta ett djupt andetag!

Och kom ihåg: bada alltid med andra, om nåt skulle hända!

Sedan 2015 har Anne Kristin aldrig rest någonstans utan sin baddräkt. Hon har besökt mängder av badplatser i Norge under de senaste sju åren.

Vi bad henne att välja sina fem favoriter.

Svalbard

"Svalbard är helt enkelt den ultimata platsen.
Det arktiska klimatet ger helt fantastiska naturupplevelser, och det är enkelt att vinterbada året runt.

"Du kan vara äventyrlig och bada i det fria (se upp för isbjörnar), eller ha det lite mer bekvämt vid bastun SvalBad, som ligger i Longyearbyens hamn.”

Tromsø

"Av två skäl: Här finns dels en av Norges största och äldsta vinterbadsklubbar, Ishud. De tar fortfarande in medlemmar i och arrangerar gratisturer till den populära badplatsen Telegrafbukta i Tromsø, Nord-Norge.

”Det andra skälet är den arkitektritade och prisbelönta bastun Pust i centrala Tromsø. Bara den i sig är klart värt ett besök.

Bodø

"Jag tycker Bodø är en av de vackraste platserna i landet. Här finns fantastiska stränder som nästan påminner om Medelhavet. Det finns också en otroligt aktiv badförening, Bodø Penguins, som träffas nästan varje dag för ett dopp i Kvalvika, som ligger nära stan."

Åfjord

”Åfjord i Trøndelag arrangerar den årliga Vinterbadefestivalen med bland annat simlektioner och föreläsningar. På kvällarna är det fest på Stoksund och Kuringen och på Hosnasand, som ligger på Stokkøya. Hotellen Kuringen Bryggehotell och Stokkøya Strandhotell har spa och bastu, och det finns till och med en härlig liten strand i anslutning till dem.

Karmøy

"Den vackra ön Karmøy på Norges västkust är ett populärt sommarresmål, och är känt för sin kultur- och litteraturfestival SILK som går av stapeln på vintern. Utöver det är det ganska lugnt under årets kalla månader. Den nya badbryggan och en bastu som ser ut som en fyr gör att allt fler söker sig hit för att bada, året runt.

Det finns dessutom tusentals ställen vid sjöar och längs den norska kusten att bada på. Det är bara att börja utforska!

Vågar du?

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor