Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Arctic landscape Svalbard
Credits
Svalbard.
Photo: Roy Mangersnes/wildphoto.no/ www.nordnorge.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I isbjörnens rike

Ögruppen Svalbard ligger i Norra ishavet, halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Här hittar du orörd arktisk vildmark och ett unikt djurliv i en miljö som är kärv och skör på samma gång.

Svalbards öar kännetecknas av en enslig och lite kuslig skönhet. De har länge fascinerat äventyrslystna resenärer som lockas av det vilda djurlivet och den arktiska naturen.

Förutom några tusen isbjörnar är öarna hem åt ungefär 3 000 människor. Av dessa bor över 2 000 i Longyearbyen, som utgör öarnas administrativa centrum. Detta lilla men färgstarka samhälle har utvecklats från en vanlig by till en modern ort med företag och industrier. Här finns ett förvånansvärt stort utbud kulturella aktiviteter som konserter, festivaler och utställningar. Det finns också flera barer och restauranger som håller en mycket högre standard än vad man skulle kunna tro på en sådan liten ort.

Ordet Svalbard betyder "kalla kuster" och återfinns i isländska texter från 1100-talet. Skärgården har dock ett relativt milt klimat jämfört med andra områden på samma breddgrad. Genomsnittstemperaturen i Longyearbyen varierar från -14° C på vintern till 6° C på sommaren.

Tidigare dominerade aktiviteter som valfångst och jakt, men nu för tiden är det hållbarhet som gäller: Nästan två tredjedelar av Svalbard består av skyddade områden, däribland tre naturreservat, sex nationalparker, 15 fågelreservat och ett s.k. geotopiskt skyddat område.

Longyearbyen, Svalbard
Longyearbyen
Visit Svalbard
Svalbard
Det arktiska livet
Ole Jørgen Liodden/Naturfokus/ www.nordnorge.com/Longyearbyen
Svalbard
Svalbard är isbjörnens rike
Ole J Liodden/Naturfokus/ www.nordnorge.com/Longyearbyen
Svalbard
Safari med snöskoter
Marcela Cardenas / www.nordnorge.com / Longyearbyen

En hållbar destination

Många orter följer hållbara principer, men det är få som är formellt certifierade som hållbara destinationer.

Det kan ta flera år för en ort att visa att man kan erbjuda bästa möjliga upplevelser, samtidigt som man begränsar turistindustrins negativa effekter så mycket som möjligt. Dessutom måste destinationen hela tiden jobba på att förbättra den lokala affärverksamheten enligt hållbara principer, samtidigt som man skyddar natur och kultur, historia och traditioner.

Läs mer om hållbarhet i Norge.

Sustainable destination

Ad

Aktiviteter


Boende

Reseinformation

Obs! Svalbard tillhör inte Schengen och resenärer måste därmed uppvisa pass – detta gäller även besökare från Sverige, Danmark och Finland. Det europeiska sjukförsäkringskortet gäller inte heller på Svalbard. Det rekommenderas därför starkt att du skaffar egen reseförsäkring innan du ger dig av.

Med flyg:
  • Det går dagliga flyg till och från Svalbard hela året. Under sommarmånaderna går det ofta flera flyg om dagen.
  • De flesta flygen går till och från Tromsø, men under sommarsäsongen går det också direktflyg från Oslo.
  • Flygtiden är ungefär 3 timmar från Oslo och 1,5-2  timmar från Tromsø.
  • På flygplatsen finns en (avgiftsbelagd) transfer som stannar vid de flesta hotell och gästhus.
Med bil:
  • Allt som allt finns det bara cirka 46 kilometer väg på öarna.
  • Terrängkörning är strängt förbjudet.
  • Observera att det inte går några vägar mellan öarnas bebodda områden. Lokalbefolkningen tar sig fram med snöskoter på vintern och båt på sommaren.
Med färja:
  • Det går inga regelbundna färjor mellan norska fastlandet och Svalbard.
  • Flera företag erbjuder safariturer och rundturer, men inte transport direkt till och från fastlandet. Du får helt enkelt ta dig till Svalbard på annat sätt.

Fler förslag och erbjudanden

Tjuvstarta semesterplaneringen här!

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad