Skip to main content

Konstens kraft

Är du nykomling i konstens värld?

Låt konsten beröra dig och få fyra bra tips på hur du höjer konstupplevelsen till nästa nivå!

Eufori ...

... eftertanke ...

... överraskning!

Konst påverkar oss på olika sätt

Det handlar bara om att vara öppen och se vad som händer.

Tani

En äkta skildring av naturen. I all sin enkelhet. Det är så vackert.

Veronica

Allt vi gör och alla våra bekymmer, blir banala i möte med naturens krafter.

Henrik

Konst väcker känslor. Upphetsning. Lycka. Vrede. Avsky.

Du kan känna dig så inkluderad. Så främmande. Den öppnar dig och den täpper till. Du kan se din egen avbild i de mest oväntade detaljer. En främlings ansikte. En fågel. En tom stol. Den strålande solen...

Se vilka konstverk som berörde Tani, som nästan aldrig besökt ett konstmuseum tidigare:

Konst kan även ha en helande kraft.Den kan trösta dig. Inspirera. Ge energi! Eller en helt ny syn på världen och din vardag. Ibland kan konsten till och med ge andrum och återhämtning i tuffa tider...

Se vilka konstverk som berörde Henrik, som lever med ångest:

Konst kan vidga dina vyer.Få dig att tänka i nya banor. Reflektera. Associera.

Konst kan förändra sättet du ser på samhällets utmaningar, politik, konsumtion. Den kan få dig att se på våra liv och hur vi lever dem från andra vinklar, även lidandet och kvalen... Liv. Död. Hopp. Förfall.

Se vilka konstverk Veronica blev berörd av, en pensionerad kvinna som önskade sig lite nya intryck i livet:

Konst – ditt andrum

Ibland blir världen övermäktig. Så många saker som skriker efter vår uppmärksamhet. Konsten erbjuder oss ett tyst och unikt rum, där vi kan dyka ner i en värld av tankar och känslor.

Men halva jobbet måste man göra själv.

Vissa konstverk får dig att tappa andan omedelbart. Andra går du förbi med en axelryckning - åtminstone om du inte tar dig tid och möda att möta det. Först måste du stanna upp och verkligen se på det. Ställ öppna frågor. Svaren kan komma att överraska dig.

Fyra steg för att möta konsten på ett nytt sätt

Ta dig tid att verkligen betrakta. Färgerna, stämningarna, subjektet eller andra saker du lägger märke till. Tänk igenom dem. Vill du lära dig mer om hur du möter konstverk på ett mer intressant sätt, eller kanske få en mer spännande upplevelse?

Här är fyra olika metoder som kan hjälpa dig enligt norska forskare som intervjuats av Forskning.no.

1. Ta dig tid att känna

Konstkan ha en omedelbar effekt. Få dig att känna vrede, lycka, sorg eller energi. Men har du någonsin verkligen tagit dig tid att studera ett konstverk. Det kan hända att du upptäcker nya och intressanta detaljer. Kanske det ligger mer här än du trodde vid första anblicken.

2. Tänk som en designer

Försök gå konsten i möte som en designer. Fokusera på materialen.Föreställ dig vad konstnären ville uppnå med sina val av material i det bestämda utförandet. Vad är historien bakom?

3. Lär dig sammanhanget

Förståelsen för ett konstverks kulturella och historiska sammanhang kan förändra hur du ser det. Ibland är det helt avgörande att förstå kontexten, speciellt när det gäller modern konst och konceptkonst.

I vissa konstformer är idén bakom lika viktig som själva verket. Var nyfiken på konstnären,de flesta konstnärer har ett eget språk eller "universum" som du kan lära dig att tolka och förstå.

4. Samtala med konstverket

Ställ dig själv öppna frågor om vad du uppfattar i konstverket. Fråga inte "vad är detta?", men hellre: vad är det jag ser här?Så kan du börja associera fritt utan fördomar och låta fantasin leda dig till oväntade platser. Fråga inte om det är "bra" eller "dålig" konst eller om hantverket är bra. Det är proffsens uppgift! Känn bara efter vilka tankar och känslor som konsten lyfter fram i dig.

Norge – en konstdestination i världsklassen

Flera nya konstmuseer har nyligen öppnat i Oslo, däribland MUNCH under hösten 2021. Det visar uteslutande verk av Edvard Munch och är ett av världens största museer tillägnat en enskild konstnär. Dessutom öppnade det nya Nasjonalmuseet under sommaren 2022. Oslo håller snabbt på att bli en konstdestination av allra högsta dignitet, och ett givet resmål för stora konstupplevelser.

Här är några av de bästa konstupplevelserna i Oslo:

Missa inte alla andra spektakulära konstmuseer, konstgallerier, skulpturparker och fascinerande gatukonst i både Oslo och resten av Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor