Skip to main content

Nasjonalmuseet i Norge

Välkommen till Norges nationalmuseum för konst, arkitektur och design!

… och för vårt kollektiva minne.

Det är Nordens största museum, och till och med större än kända museer som Rijksmuseum och Guggenheim Bilbao.

Det ligger vackert till alldeles vid vattnet på Aker Brygge, med fantastisk utsikt över fjorden!

Samlingen består av över 400.000 verk, och runt 6.500 kommer att visas i den permanenta utställningen. Under varje säsong kommer det också finnas ett antal tillfälliga utställningar.

Här finns alltså något för alla smaker! Kanske är du mest intresserad av ikoniska mästerverk som Vinternatt i Rondane …

… eller av det senaste modet – som en av Kim Kardashians klänningar!

”Vi vill vara en mötesplats för människor av alla slag. En plats där du kan plugga, gå på konsert, ha möten eller bara ta en kaffe och läsa en bok."

Tord Krogtoft, Marknadsdirektör

Norges nya konstcentrum

Nasjonalmuseet grundades 2003, när Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet och Museet for samtidskunst slogs ihop till ett. Det tog över ett år att flytta alla 400.000 föremål till museet, som öppnade 2022.

Utställningen är enorm och innehåller mer än 6500 konstverk, fördelat på 90 rum. På första våningen visas konst och design ända från antik till nutid upp, medan den samtida konsten finns på våning två. Längst upp, på våning tre, finns den 2.400 kvadratmeter stora ”ljushallen”, som ger en magnifik miljö att ställa ut modern konst i.

Se till att ha gott om tid om du vill hinna se allt!

Världsberömda konstnärer

I samlingen hittar du flera av konsthistoriens stora namn, däribland många norrmän. Modernisten Edvard Munch är en av dem, och hans verk fyller ett helt rum.

Här kan du bland annat se ikoniska tavlor som Skriet och Madonna. Andra kända norska konstnärer som finns här är Adolph Tidemand, Hans Gude, Christian Krogh, Theodor Kittelsen, Harald Sohlberg, Thomas Fearnley och många fler.

Museet har också verk av några av de största internationella konstnärerna, som Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Henri Matisse och många fler. Här kan du också se verk av samtidskonstnärer som Ingerid Kuiters, Daisuke Kosugi, Ilavenil Vasuky Jayapalan.

Men museet är mycket mer än målningar. En av höjdpunkterna är ”Baldisholtapeten”, som är vävd någon gång mellan 1040 och 1190, och en 600 år gammal ”drakvas” från Mindynastins tid i Kina.

Hålla konsten fräsch

Många museiföremål är ömtåliga och kan lätt skadas, till och med av helt vanligt ljus.  Museet har därför gjort det möjligt att anpassa ljuset i varje rum, så att all konst får de förhållanden de behöver.

"Med hjälp av teknik kan vi få exakt rätt ljus, så att inte föremålen tar skada. En del föremål och tavlor behöver ändå ibland få "vila" helt och hållet och plockas då ner under en tid, säger museets kommunikationsrådgivare, Hanne Marie Willoch.

Hon berättar att hela samlingen genomgick en konserveringsprocess i samband med flytten till det nya museet.

"Till exempel fick alla målningar en noggrann koll innan de hängdes upp. En del målningar gjordes rent med tops, som efter ett tag blev helt svart av all smuts och damm! Längre tillbaka i tiden fick man röka inne på Nasjonalgalleriet, så många målningar har rester av tobaksrök, parfym och andra föroreningar", berättar hon.

Är inte konstmuseer urtråkiga för barn? Inte det här!

Leta efter överraskningar i Eventyrrummets stora träd eller spela olika spel i sittområdena som finns lite varstans.

Museet är fyllt av överraskningar – till och med i själv byggmaterialet …

240 miljoner år gamla fossiler

När arkitekterna valde byggnadsmaterial ville de använda naturliga och robusta material som åldras väl, som ek, brons, marmor och skiffer. Delar av golvet är gjorda av en ovanlig vit stensort från Frankrike. Men allra mest imponerande är kanske alla små fossiler som ligger gömda i stenarna. De beräknas vara mellan 230 och 240 miljoner år gamla!

En av de största (även om den också är ganska liten) är en så kallad tagghuding som upptäcktes när golvet lades. Du ser den inbäddad i golvet precis framför trappan som leder upp till ljusrummet. Kan du hitta fler dolda skatter?

En levande byggnad

Nasjonalmuseet är en del av programmet FutureBuilt, som ställer vissa krav på miljötänkande. Bland annat måste byggnaden uppfylla energistandarden för ett passivhus.

Nasjonalmuseet är så stort att du nog behöver en hel dag (eller till och med flera dagar!) att i lugn och ro ta in alla rum och utställningar. Men glöm inte bort att ta en paus också! Bolle Bar är ett mysigt kafé i mitten av byggnaden, där kan du få riktigt god och vällagad norsk mat och inte minst stans godaste bullar!

På sommaren kan du inta takterrassen och njuta av räkor och annan läcker mat, med utsikt över hamnen och stadshuset som vacker fond.

Oslo: Konststaden

Det har under senare år kommit till en rad olika museer i och omkring huvudstaden.

Förutom Nasjonalmuseet rekommenderas ett besök på MUNCH-museet och Astrup Fearnley samt skulpturparkerna Ekeberg och Vigeland.

Om konst och kultur är din grej är Oslo helt rätt plats!

Miss inte den enorma skulpturen The Mother av den hyllde brittiske konstnären Tracey Emin. Du hittar den precis intill MUNCH, där du kan se en stor mängd av norske konstnären Edvard Munchs verk, inte minst Skriet.

Museet är det största i världen tillägnat en enda konstnär.

En bit utanför Oslo, på Hadeland, ligger Kistefos Museum där du bland annat kan se The Twist.

Och det finns minst sagt gott om andra kulturupplevelser i Oslo!

Vad väljer du?

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor