Skip to main content

Skriet

De tre olika versionerna av Skriet visas i omgångar i ett helt eget rum, ett verk i taget, en timme åt gången, som en del av den fasta utställningen Edvard Munch Uendelig (Edvard Munch Oändlig). Det blir gjort för att skydda de sköra målningarna mot ljusexponering. Det är tydligt att intresset för ett av världens mest kända konstverk har återuppväckts de senaste åren.

"Skriet är mer relevant än någonsin. På grund av pandemin har Skriet kommit att reflektera vår kollektiva rädsla och ångest för det globala viruset. Ibland har motivet fått en humoristisk effekt, som när Skriet-gestalten avbildats med munskydd bärande på handsprit." säger Maren Lindeberg, MUNCHs kommunikationschef.

Munchs gestalt förekommer ofta även på demonstrationsplakat, speciellt vid klimatdemonstrationer.

"Tvärtemot vad många tror så är det inte gestalten, men naturen i målningen som skriker, enligt Munch själv, som skrev '(...) ett stort och oändligt skri genom naturen'." säger Lindeberg.

Mer Munch än någonsin

Mitt i Oslo, precis bredvid fjorden, formar en ny byggnad stadens siluett.

"Museet är fyllt av Edvard Munchs konst, i tillägg till utställningar av andra kända konstnärer. Museet är fem gånger större än det förra Munchmuseet, så nu kan du utforska mer Munch än någonsin tidigare." säger MUNCHs kommunikationschef Maren Lindeberg.

Förutom utställningarna arrangerar museet evenemang med performance, litteratur, musik, film och dans.

"MUNCH är en kulturell mötesplats som arrangerar evenemang för alla, oberoende av ålder eller bakgrund. Byggnaden är fylld med kultur och har på toppen av allt Oslos bästa utsikt över fjorden. Du kan besöka kaféet eller ta en drink på den mysiga takbaren på trettonde våningen." säger Lindeberg.

MUNCHs mål är att göra Oslo mer spännande för de som bor där och att skapa ytterligare en utmärkt anledning att besöka Oslo.

"MUNCH är en framstående kulturplattform i Oslo. Arkitekturen, den centrala placeringen, och en varierad evenemangkalender kommer troligen att sätta konsten i fokus i Oslo och ge museet en nyckelroll i stadsutvecklingen. Bjørvika, området där MUNCH ligger, ger Oslo en helt ny dimension och får staden att framstå skarpare som en internationell storstad och spännande destination. Oslo är på väg att återfödas." säger en entusiastisk Lindeberg.

Norge: Där natur möter konst

Fler konstupplevelser i Oslo

Mer Munch

Utforska mer spännande konst

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor