Skip to main content

Upplev
MUNCH

Oslos silhuett har förvandlats tack vare en ny byggnad, som respektfullt bugar sig mot den livliga huvudstaden.

Vid sin död 1944 hade Edvard Munch inga efterlevande som kunde förvalta arvet...

...därför valde han att testamentera all konst i sin kvarlåtenskap till Oslo stad.

Som Självporträtt med cigarett (på bilden) och en av världens mest ikoniska målningar...

...Skriet!

I en av versionerna kan man uttyda en liten, knappt synbar, mening, som flera tror är skriven av Edvard Munch själv. Den lyder: "Kan kun være malt av en gal mand!" (på svenska ”Kan bara ha målats av en galen man”).

Skriet

De tre olika versionerna av Skriet visas i omgångar i ett helt eget rum, ett verk i taget, en timme åt gången, som en del av den fasta utställningen Edvard Munch Uendelig (Edvard Munch Oändlig). Det blir gjort för att skydda de sköra målningarna mot ljusexponering. Det är tydligt att intresset för ett av världens mest kända konstverk har återuppväckts de senaste åren.

"Skriet är mer relevant än någonsin. På grund av pandemin har Skriet kommit att reflektera vår kollektiva rädsla och ångest för det globala viruset. Ibland har motivet fått en humoristisk effekt, som när Skriet-gestalten avbildats med munskydd bärande på handsprit." säger Maren Lindeberg, MUNCHs kommunikationschef.

Munchs gestalt förekommer ofta även på demonstrationsplakat, speciellt vid klimatdemonstrationer.

"Tvärtemot vad många tror så är det inte gestalten, men naturen i målningen som skriker, enligt Munch själv, som skrev '(...) ett stort och oändligt skri genom naturen'." säger Lindeberg.

Oslo byggde det nya MUNCH-museet för att hylla arvet efter Munch. Det är ett av världens största museer som har tillägnats en enskild konstnär.

Estudio Herreros designade den 60 meter höga byggnaden, som har mindre än hälften av liknande byggnaders klimatutsläpp.

Många av de arkitektoniska besluten togs baserade på klimatpåverkan.

Byggnaden är klädd i vågformade paneler av återvunnen aluminium i varierande transparens. Exteriören är designad för att skärma och reflektera solljuset för att hålla en jämn temperatur inne.

Mer Munch än någonsin

Mitt i Oslo, precis bredvid fjorden, formar en ny byggnad stadens siluett.

"Museet är fyllt av Edvard Munchs konst, i tillägg till utställningar av andra kända konstnärer. Museet är fem gånger större än det förra Munchmuseet, så nu kan du utforska mer Munch än någonsin tidigare." säger MUNCHs kommunikationschef Maren Lindeberg.

Förutom utställningarna arrangerar museet evenemang med performance, litteratur, musik, film och dans.

"MUNCH är en kulturell mötesplats som arrangerar evenemang för alla, oberoende av ålder eller bakgrund. Byggnaden är fylld med kultur och har på toppen av allt Oslos bästa utsikt över fjorden. Du kan besöka kaféet eller ta en drink på den mysiga takbaren på trettonde våningen." säger Lindeberg.

MUNCHs mål är att göra Oslo mer spännande för de som bor där och att skapa ytterligare en utmärkt anledning att besöka Oslo.

"MUNCH är en framstående kulturplattform i Oslo. Arkitekturen, den centrala placeringen, och en varierad evenemangkalender kommer troligen att sätta konsten i fokus i Oslo och ge museet en nyckelroll i stadsutvecklingen. Bjørvika, området där MUNCH ligger, ger Oslo en helt ny dimension och får staden att framstå skarpare som en internationell storstad och spännande destination. Oslo är på väg att återfödas." säger en entusiastisk Lindeberg.

Flytten av alla ömtåliga målningar till museet var ett krävande arbete.

De största målningarna är nästan 50 kvadratmeter stora och fick transporteras via vattnet till det nya museet. Därifrån hämtades de med lyftkran och lyftes 21 meter upp till en stor öppning på byggnadens sjätte våning, där de försiktigt navigerades in.

Efteråt förseglades den 7 meter höga öppningen - för evigt.

De två enorma målningarna som fraktades på detta sätt - Solen (på bilden) och Forskarna – skapades för att inspirera studenterna vid Oslo universitet.

Konstverken är utställda i en stor hall som går över två våningar och kan ses i samlingsutställningen Edvard Munch Monumental.

Men Edvard Munch var inte bara bildkonstnär. Han älskade att experimentera med fotografi och använde gärna sig själv som modell. Med andra ord...

...Munch tog många selfies!

Hans fotografier kan ses i den digitala utställningen Det eksperimentelle selvet (Det experimentella jaget).

När du fyllt sinnena med estetiska upplevelser är det dags att fylla på med lite mat och dryck, det finns tre matställen att välja på. Du behöver inte betala inträde på museet för att besöka dem.

Beställ ostron eller en Munchburgare på strålande Tolvte bistro på tolfte våningen eller ta dig hela vägen upp till takbaren Kranen för drinkar och en otrolig utsikt över Oslo.

Tänk dig en lyxig dejt här!

Köp med dig en picknickkorg från MUNCH Deli & Kafé och ta med dig till den idylliska Operastranda precis utanför museet och Operahuset. Bada (japp, vi badar ute året runt) och värm dig i någon av alla heta bastur i närheten.

Ta dig gärna tid att promenera runt i det här nya och supertrendiga kvarteret, med Munch Brygge och Oslobukta.

Läs mer om MUNCH-museet i Oslo.

Oslo har blivit en het destination för konstälskare de senaste åren. Förutom MUNCH hoppas vi att du hinner med Nasjonalmuseet och Astrup Fearnley-museet samt skulpturparkerna Vigeland och Ekeberg.

Norge: Där natur möter konst

Fler konstupplevelser i Oslo

Mer Munch

Utforska mer spännande konst

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor