Skip to main content

Den världsberömde konstnären Edvard Munch

En konstnär värd att besöka

Edvard Munch har fått en självklar plats i konsthistorien, med verk som inspirerats av ett turbulent inre liv och den norska naturen. Lär känna konstnären bakom den ikoniska Skriet.

Sjukdomen som blev brinnande konst

Edvard Munch är känd som en av modernismens allra viktigaste konstnärer. Under mer än sextio år experimenterade han med en rad konstformer som måleri, grafisk formgivning, teckning, skulptering, foto och film. Det har gett honom en unik position i både norsk och internationell konsthistoria.

Munchs intresse för teckning började tidigt. Som barn var han ofta sjuk och var tvungen att stanna hemma från skolan under långa perioder. Teckningen började som ett tidsfördriv, men blev snart hans stora passion. I början tecknade han i första hand saker i sin omgivning: djur människor, naturmotiv och byggnader hemma i stadsdelen Grünerløkka, i det som idag är känt som huvudstaden Oslo men då hette Kristiania.

Munch hade en svår barndom. När han var fem år dog hans mamma, Laura Munch, i tuberkulos. När han var fjorton gick han hans äldre syster Sophie bort i samma sjukdom. Flera av Munchs senare verk har tragiska teman, som Döden i sjukrummet och Det sjuka barnet.

När Munchs mamma dog flyttade hans moster Karen in för att ta hand om hushållet. Till skillnad från fadern uppmuntrade Karen den unge Edvards konst, och 1880 började han på Den kongelige Tegneskole i Kristiania. Här kände Munch att hans talang började spira.

När han var 17 skrev han i sin dagbok:

"Nu har jag bestämt mig för att bli målare."

Edvard Munch

Munch hyrde en ateljé i Kristiania ihop med sex vänner. Här träffade han sin första stora mentor, den erkände norske konstnären Christian Krohg, som uppmuntrade Munch att hitta sin egen väg inom konsten.

Munchs och kvinnorna

1886 ställde Munch ut den första versionen av målningen Det sjuka barnet på den årliga Høstutstillingen i Kristiania. Han var då 23 år gammal. Hans lite grova teknik fick både ris och ros, och Munch konstaterade att "Jag bröt ny mark med Det sjuka barnet – det var ett genombrott i min skapande".

Just det motivet finns i hela sex olika versioner, målade under flera decennier. Kompositionen är densamma i alla målningar, men de senare versionerna är mer färgrika.

Flera av Munchs verk var inspirerade av kvinnorna i hans liv. Han hade ett turbulent kärleksliv, och han kunde utveckla en livslång besatthet efter bara ett kort och spontant första möte. Det återspeglas bland annat i verk som Livets dans 1899-1900 och Hode ved hode från 1905.

Ikoniska motiv

1889 hade Munch sin första helt egna utställning, i en liten hyrd lokal i Kristiania. Den ledde till ett stipendium och möjlighet att bo i Paris under ett år.

Senare, under 1892, blev han inbjuden att ställa ut på Berlins Konstförening, där hans verk chockade både den tyska publiken och konstkritiker. Munchs målningar uppfattades som en provokation, och utställningen stängde efter bara en vecka.

Under den här tiden, mellan 1892 och 1896, skapade Munch några av sina mest kända motiv, som SkrietVampyrPubertet och Madonna.

Skriket som hörs än

Det har gått mer än 125 år sedan Edvard Munch målade Skriet, men den bleka människofiguren med dödskalleliknande huvud och äggformade mun fascinerar fortfarande. Målningen har kommit att bli en ikon för modern konst. Det har utsetts till världens näst mest kända konstverk (efter Mona Lisa) och har till och med en egen emoji 😱!

Även om Skriet kanske är mer känd än själva konstnären är Munch en av de mest berömda norrmännen genom tiderna. Han var aktiv som konstnär i mer än 60 år, och många av hans verk har existentiella teman som ångest, svartsjuka och melankoli. Det gör att hans konst är lika relevant idag som för 125 år sedan.

Om du vill fördjupa dig i konstnärens fascinerande liv och verk ska du kolla in den nya filmen Munch , som hade premiär i januari 2023 på Viaplay. Här kan du se trailern:

Upplev Munch

Det var inte bara ur sitt plågade inre liv som Munch fick sin skaparkraft. Han älskade också naturen, och har avbildat många av de ställen där han bott.

Idag kan du enkelt gå en tur i hans fotspår, och uppleva de platser som inspirerat honom.

Munch i Norge

Här kan du uppleva Munchs liv och konst.

Upptäck världens största Munchsamling

Besök MUNCH

Möt kvinnorna som influerade en av världens största konstnärer

Upptäck mer

Upptäck mer konst

Upplev Norges konsthistoria – välj bland ett stort urval av museer och gallerier.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor