Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Oslo Oslo
Credits
Oslo.
Photo: kenneth.spaberg/foap/visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Mat och musik i alla färger och former

Visst blir många upplevelser större i gott sällskap. Festivaler med mat, musik och film är en självklar del av Norges kulturliv.

Att säga att Norge har en festival i varje kvarter är väl en överdrift, men bara en liten sådan. Särskilt under sommarmånaderna ordnas mängder med musikfestivaler i alla tänkbara genrer, från pop och rock till jazz, blues och samtida experimentell musik.

De två största festivalerna i Oslo är Norwegian Wood och Øyafestivalen. Den första fokuserar på kvalitetsartister inom klassisk rock och pop, med publikmagneter som Neil Young, Mark Knopfler och Patti Smith. Øyafestivalen har en något yngre och mer alternativ profil med indie, hiphop och elektronisk musik. Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, Pstereo i Trondheim och Buktafestivalen i Tromsø är exempel på andra uppskattade musikfestivaler.

Norrmännen är knappast främmande för musikaliska ytterligheter, och som bekant har genrer som black metal och jazz en stor och trogen publik. Den största black metal-festivalen är Infernofestivalen, som går av stapeln i Oslo varje påsk. Jazzfestivaler hittar du bland annat i Molde, Kongsberg, Haugesund, Oslo och Lillehammer. Och på tal om ytterligheter brukar den internationella extrema idrottstävlingen i Voss även bjuda på en del minnesvärda konserter.

Norge förknippas sällan med glamorösa filmfestivaler, stora stjärnor och röda mattor, men det finns flera festivaler för filmentusiaster. Den internationella filmfestivalen i Tromsø i januari är en speciell tillställning, och Film fra Sør i Oslo visar nya och spännande filmer från Asien, Afrika och Sydamerika.

Mat, och framför allt lokalproducerad mat, har blivit allt viktigare för norrmännen de senaste åren. Därför är det inte förvånande att nya matfestivaler har dykt upp över hela landet. Det är kanske orättvist att nämna bara en, men Rakfiskfestivalen i Fagernes får man bara inte missa om man befinner sig i området. Rakfisk beskrivs ibland som Norges svar på surströmming, fast inte riktigt lika påträngande: det är torkad öring eller röding som har saltats och får jäsa i saltlake i två till tre månader.

Sist men inte minst bör vi också nämna att det finns massor med teater- och litteraturfestivaler.


Festivaltips från experterna

Sök bland aktuella evenemang


Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad