Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Festivaler

Mat och musik i alla färger och former
Visst blir många upplevelser större i gott sällskap. Festivaler med mat, musik och film är en självklar del av Norges kulturliv.
Crowd listening to a concert at the OverOslo festival
OverOslo Festival.
Photo: Gunnar Kopperud / Fotografgunnarkopperud.no

Att säga att Norge har en festival i varje kvarter är väl en överdrift, men bara en liten sådan. Året runt ordnas det mängder med musikfestivaler i alla tänkbara genrer, från pop och rock till jazz, blues och experimentell musik.

Festivalfavoriter

De mest omtalade festivalerna i Oslo är Norwegian Wood, Øyafestivalen, by:Larm och OverOslo. Norwegian Wood fokuserar på kvalitetsartister inom klassisk rock och pop. På Øya-festivalen serveras mer indie, hiphop och elektronisk musik. I början av mars lockar By:Larm massor av folk, och OverOslo ger en enastående utsikt över huvudstaden från Grefsenkollen. Slottsfjellfestivalen i Tønsberg, Pstereo i Trondheim och Buktafestivalen i Tromsø är exempel på andra uppskattade musikfestivaler.

Pstereo 2017
Pstereo 2017.
Photo: Pstereo
Pstereo festival in Trondheim
PLAY VIDEO

Norrmännen är knappast främmande för musikaliska ytterligheter, och som bekant har genrer som black metal och jazz en stor och trogen publik. Den största black metal-festivalen är Infernofestivalen, som går av stapeln i Oslo varje påsk. Jazzfestivaler hittar du bland annat i Molde, Kongsberg, Haugesund, Oslo och Lillehammer.

Och på tal om ytterligheter brukar den internationella extrema idrottstävlingen i Voss även bjuda på en del minnesvärda konserter. Norge förknippas sällan med glamorösa filmfestivaler, stora stjärnor och röda mattor, men det finns flera festivaler för filmentusiaster. Den internationella filmfestivalen i Tromsø i januari är en speciell tillställning, och Film fra Sør i Oslo visar nya och spännande filmer från Asien, Afrika och Sydamerika.

Video Thumbnail - vimeo - BEST OF EKSTREMSPORTVEKO 2017
The best of Ekstremsportveko.
Photo: Ekstremsportveko
Ekstremsportveko i Voss
PLAY VIDEO

Mat, och framför allt närproducerad mat, har blivit allt viktigare för norrmännen de senaste åren. Därför är det inte förvånande att nya matfestivaler har dykt upp över hela landet. Det är kanske orättvist att nämna bara en, men Rakfiskfestivalen i Fagernes får man bara inte missa om man befinner sig i området. Rakfisk beskrivs ibland som Norges svar på surströmming, fast inte riktigt lika påträngande: det är torkad öring eller röding som har saltats och får jäsa i saltlake i två till tre månader.

Sist men inte minst bör vi också nämna att det finns massor med teater- och litteraturfestivaler.

Norges festivalfeber

Norrmännen tycks inte kunna få nog av festivaler av alla slag, och många evenemang drar också en stor internationell publik.

Med mer än 900 festivaler inom musik, sport, mat, film, teater och litteratur finns det helt klart något för alla smaker.

Många norska festivaler går så klart av stapeln på sommaren, men det finns spännande arrangemang under hela året och över hela landet.

Packningstips

Om du åker på festival i Norge är det inte omöjligt att du får uppleva alla fyra årstider på en och samma dag, så se till att du är beredd på alla väder. Här är några praktiska tips:

Klä dig i lager: Det lättaste sättet att hålla sig lagom varm när temperaturen går upp och ner utan förvarning. Tunna ullkläder rekommenderas, även på sommaren.

Regnjacka / poncho: En regnig festival kan räddas med vattentäta kläder.

Gummistövlar: Torra fötter har roligare, helt enkelt.

Insektsspray: Var beredd på myggor och andra flygfän.

Solglasögon: Slipp kisa med ögonen när favoritbandet spelar.

Solskydd: Var försiktig i solen.

Laddare: En tomt batteri är ingen hit på festival.

Öronproppar: Det är ingen dum idé att ge sina öron en paus ibland.

Kom ihåg att lämna dina mest värdefulla tillhörigheter hemma.

Festivalguide och kalender

Jazz- och bluesfestivaler

I Norge kan du bland annat gå på Molde International Jazz Festival, som är Europas äldsta årliga jazzfestival.

Pop- och rockfestivaler

På Norges pop- och rockfestivaler blandas tunga internationella namn med nya och okända talanger.

Matfestivaler

Nya smaker och roliga aktiviteter för alla matälskare.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag

Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla erbjudanden.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen