Skip to main content

MATFESTIVALER I NORGE

Hugg in på nya och spännande rätter!

Och släck törsten med goda och uppfriskande drycker du aldrig smakat förr!

I Norge passar man på att äta och dricka utomhus så ofta som möjligt, och den senaste tiden har allt fler matfestivaler dykt upp över hela landet.

Norrmännen pratar gärna om "lokal mat" och menar då att ingredienserna är närproducerade, ofta från samma by eller stad som du befinner dig i.

De flesta matmässor och festivaler äger rum på sommaren och tidig höst. I vår festivalkalender får du koll på vad som händer i Norge.

En foodieguide till Norges bästa matfestivaler

"Jag tror att det finns flera anledningar till det växande intresset för mat, och särskilt lokal mat. Fler och fler människor tänker på vad de äter. Vi vill ha kvalitetsprodukter och information om var maten kommer ifrån. Vi reser allt mer, upptäcker nya regioner och kulturer. Och med det ökar intresset för lokala specialiteter ", säger Aslaug Rustad, VD för Oi! Trøndersk Mat och Dryck.

Aslaug bor i Trøndelag, regionen som blivit känd som en av Norges ledande matregioner. Hon arbetar dagligen med lokala producenter och har besökt många matfestivaler under sin karriär. Nedan kan du läsa om hennes fem bästa rekommendationer.

1. Trøndersk mat- og bryggerifestival

"Min personliga favorit. Festivalen hålls i centrala Trondheim och har mer än 150 marknadsstånd."

Trøndelags mat- och bryggerifestival är en tre dagar lång fest för både barn och vuxna som hålls i Trondheim mot slutet av juli. Här kan du smaka på mat från över 200 lokala producenter, ta matlagningskurser och låta barnen leka loss på ett helt eget område.

Trøndelag har vuxit och fram som en av norra Europas häftigaste kulinariska destinationer, och under 2022 fick man den fina utmärkelsen European Region of Gastronomy.

2. Gladmat i Stavanger

“Prova mat från världens alla hörn på en av Skandinaviens största matfestivaler."

Festivalen Gladmat arrangeras i Stavanger i slutet av juni. Här hittar du mat från över 100 producenter, och en mängd olika aktiviteter och festligheter. Se nya talanger duellera mot välkända kockar, njut av läcker mat och dryck och upplev den lokala maten i härlig sommarmiljö.

3. Matstreif, Oslo

“På Norges största matfestival Matstreif kan du prova landets godaste specialiteter.”

Matstreif hålls mot slutet av september varje år på Rådhusplassen i Oslo. Här bjuder lokala mat- och dryckesproducenter från hela Norge in till fest med sina allra bästa produkter.

4. Bergen Matfestival

“En charmig miljö i Fjord Norge dit matproducenter från hela Norge kommer och presenterar sina produkter.”

Besök Bergen Matfestival i början av september och utforska Fjord Norges fantastiska smaker. Här väntar lokala cider- och matproducenter, och kockar av högsta rang.

5. Norsk rakfiskfestival, Fagernes

“Den här festivalen är ett paradis på jorden för mig. Jag älskar den halvfermenterade öringen."

Den norska rakfiskfestivalen hålls i början av november i Valdres och är mer än bara en matfestival. Här får du luta dig tillbaka och njut av livemusik, smaka på läcker närproducerad mat, bekanta dig med norska traditioner och framför allt: ha kul!

6. Cider- och fruktfestivaler

Flera av landets festivaler är tillägnade de goda drycker som produceras i Norge, som den internationella ciderfestivalen i Hardanger, där du får gå på intressanta föreläsningar, åka på cidersafari och mycket annat.

Norsk Eplefest i Telemark arrangeras under sista helgen i september varje år, och är en trivsam tillställning för både lokalbefolkning och långväga gäster. Här ges promenader, utställningar, konserter, blomsterdekorationer, besök på gårdsbutiker och mycket annat.

7. Skaldjursfestivalen, Mandal

Skalldyrfestivalen i Mandal har mer än 30 år på nacken, men fortsätter hela tiden att utvecklas.

Festivalen går av stapeln under andra helgen i augusti varje år. Staden fylls då med mattält, underhållning, konserter, tivoli, matlagningsskola för barn, VM i räkskalning, gatumat, gatumusikanter, härlig shopping i stadens butiker (som håller öppet länge), och mycket mer!

Festivaler och evenemang

Håll koll på vad som händer

Festivaler och evenemang

Se mer på video

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor