Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Matfestivaler

Möt kockar och matkonnässörer
Det bästa med matfestivaler är att man kan smaka så mycket nytt på en och samma dag. Öppna ditt sinne - och din mun - och låt magen leda dig genom Norge.
Matstreif, Oslo Matstreif, Oslo
Credits
Matstreif, Oslo.
Photo: Terje Borud/Visitnorway.com
Ad

I Norge passar man på att äta och dricka utomhus så ofta som möjligt, och den senaste tiden har allt fler matfestivaler dykt upp över hela landet.

Norrmännen pratar gärna om "lokal mat" och menar då att ingredienserna är närproducerade, ofta från samma by eller stad som du befinner dig i.

De flesta av Norges matfestivaler äger rum på sensommaren och på hösten.

Matkonnäsörens guide till Norges 5 bästa matfestivaler

"Jag tror att det finns flera anledningar till det växande intresset för mat, och särskilt lokal mat. Fler och fler människor tänker på vad de äter. Vi vill ha kvalitetsprodukter och information om var maten kommer ifrån. Vi reser allt mer, upptäcker nya regioner och kulturer. Och med det ökar intresset för lokala specialiteter ", säger Aslaug Rustad, VD för Oi! Trøndersk Mat och Dryck.

Aslaug bor i Trøndelag, regionen som blivit känd som en av Norges ledande matregioner. Hon arbetar dagligen med lokala producenter och har besökt många matfestivaler under sin karriär. Nedan kan du läsa om hennes fem bästa rekommendationer.

Trondheim
Credits
Trondheim.
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS
Credits
Trondheim.
Photo: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS

“Min personliga favorit. Festivalen hålls i Trondheim och har mer än 150 marknadsstånd."

Stavanger
Credits
Stavanger.
Photo: Gladmat
Credits
Stavanger.
Photo: Gladmat

“Prova mat från världens alla hörn på en av Skandinaviens största matfestivaler."

Oslo
Credits
Oslo.
Photo: Terje Borud/Visitnorway.com
Credits
Oslo.
Photo: Terje Borud/Visitnorway.com

“At Matstreif, Norway’s largest food festival, you can try delicious specialities from all over the country.”

Bergen
Credits
Bergen.
Photo: Bergen matfestival
Credits
Bergen.
Photo: Bergen matfestival

“Matproducenter från Fjord Norge kommer hit och säljer sina produkter i en charmig miljö."

Valdres
Credits
Valdres.
Photo: Cathrine Dokken
Credits
Valdres.
Photo: Cathrine Dokken

“Den här festivalen är ett paradis på jorden för mig. Jag älskar den halvfermenterade öringen."

Varför matfestivaler?

Historiska rötter
Man tror att matfestivaler har funnits lika länge som vi har skördat allt det goda naturen har att erbjuda.

Årlig tradition
Norges största matfestivaler återkommer år efter år.

Festligheter
Många matfestivaler påminner om vanliga fester. Och visst förekommer det en hel del festande, även om tyngdpunkten ligger på maten. Det finns även festivaler som fokuserar helt på dryck.

Växande intresse
Matfestivalernas popularitet ökar med det växande intresset för lokal mat och färska ingredienser.

Evenemang för finsmakare

Använd sökfunktionen nedan för att hitta matrelaterade evenemang i Norge.

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad