Skip to main content

Här finns plats för alla, oavsett vem du vill vara eller älska. Så här upplevde Kadir, Anna och Klára den norska huvudstaden under Oslo Pride – Norges största fest som firar kärlek, frihet och mångfald.

"Om vi skulle sammanfatta Oslo Pride med ett enda ord väljer vi 'rörande'," säger Anna Grúňová med ett leende.

Tillsammans med sin partner Klára Slivoňová och vännen Kadir Telli blev hon inbjuden av VisitOslo och Visit Norway att delta i Oslo Pride, Norges största hbtq-evenemang.

"Alla vi träffade var så vänliga och stöttande. Antalet människor som deltog i firandet, inklusive tusentals människor som inte är gay, var helt överväldigande. Till och med brandmän, poliser och folk från armén gick med i paraden! Det gjorde stort intryck på oss. Musiken och stämningen var perfekta. Varenda gata hade klätts med regnbågsflaggor. Det verkade som om hela stan hade förberett sig för paraden," säger hon.

Oslove vid första ögonkastet

Festivalen hålls i juni/juli varje år och vill bidra till ökad tolerans. I över en vecka står mänskliga rättigheter och hbtq-frågor på dagordningen genom konst, kultur, debatter och fester.

Mer än 40 000 people från när och fjärran samlas i Oslo för att fira mångfald och inkludering och hjälpa till att bekämpa diskriminering.

Oslo är en plats där människor accepterar dig för den du är.

Klára Slivoňová​

Besökare

Liksom i resten av Norden har Norge en överlag liberal inställning till HBTQ-personer. Landet var ett av de första i världen som införde lagstiftade förbud mot diskriminering av homosexuella. Norge är också ett av Europas 10 mest toleranta länder enligt listan som ILGA-Europe 2024 tagit fram med 49 europeiska lånder.

Vad gjorde ni i Oslo förutom Pride?
"Vi utforskade staden till fots, på cykel och med båt. Vi besökte Oslos operahus med sin imponerande arkitektur. Vi grävde i vikingarnas historia på Vikingskipmuseet på Bygdøyhalvön och studerade de fascinerande skulpturerna i Vigelandsparken i området Frogner. En annan höjdpunkt var att strosa genom Damstredet, en pittoresk kullerstensgata i centrala Oslo med charmiga trähus," säger Anna.

Hur skiljer sig Oslo från andra huvudstäder du har besökt?
"Även om Oslo ser litet ut på kartan känns det stort. Vi insåg snabbt att det finns massor att se och göra här. Vi förälskade oss i kombinationen av stadsliv och natur, som vi upplevde genom flera utsiktspunkter. På vissa ställen kunde vi se staden och fjorden åt ena hållet och täta skogar åt det andra. Oslo är en grön stad, med flera fina parker som lokalborna verkar ta väl hand om. Det faktum att solen knappt går ner under sommaren – bara tre eller fyra timmar – ger dig gott om tid (och energi!) att uppleva staden till fullo," säger Anna entusiastiskt.

Vad gör Oslo till ett hbtq-vänligt resmål?
"Vi kände att Oslo är en mycket välkomnande stad, en plats där människor accepterar dig för den du är. Till exempel var det ingen som tittade på oss när vi höll varandra i handen. Istället kom faktiskt några fram till oss och sa: ”Det här är er festival, men vi vill också vara med och fira”, förklarar Klára.

Vilka Oslo-smaker kommer ni att minnas?
"Brunosten , såklart. Den smakar verkligen kola. Vi hade också en fantastisk matupplevelse på Lille Herbern, en restaurang som ligger på en liten ö nära stans centrum. Vi var med och lagade maten – musslor och andra färska skaldjur – och det blev otroligt gott. Vi drack också massor av gott kaffe när vi var här."

Vad tog ni med er hem?
"Fem stora påsar lakrits (jag kan inte få nog!), traditionella ullsockor, en vinterhuvtröja, en vikingahjälm, en påse kaffebönor och naturligtvis lite brunost", säger Anna med ett skratt.

Vad gjorde störst intryck i Oslo?
"Människorna, vyerna och stans gröna lungor. Vi kunde ha tillbringat en hel dag i Vigelandsparken om vi haft mer tid. Den effektiva kollektivtrafiken gjorde det enkelt att utforska staden, och vårt Oslo Pass, som också gav oss fritt inträde till vissa attraktioner, var mycket praktiskt. Det var coolt att vi till och med kunde använda Oslo Pass på färjorna som förbinder stadens centrum med de omgivande öarna," säger Klára.

Har du några råd till andra som ska besöka Oslo?
"Var inte rädd att fråga lokalbefolkningen om du undrar något. Oslos invånare är vänliga och kan ge många goda råd. Skaffa en karta, köp ett Oslo Pass och planera minst en picknick i en park. Avstånden är korta men upplevelserna är rika, så det kan vara en bra idé att göra en plan", säger Klára.

Oslo Pride

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor