Skip to main content

Oslo Pride – en stolt folkfest

Tre unga européer kom till Oslo för att uppleva Oslo Pride – Norges största manifestation av kärlek, frihet och mångfald.

De flesta norrmän är öppet inställda till LGBT, och landet var ett av de första att lagstifta mot diskriminering av homosexuella. Norge ligger faktiskt på tredje plats av 49 länder på organisationens ILGA-Europes lista 2018.

Oslo Pride är det största LGBT-evenemanget i Norge. Festivalen som hålls i juni/juli varje år betonar att alla har rätt att vara den man är, oavsett vem man älskar. Under tio dagar står mänskliga rättigheter och LGBT-frågor på agendan, i allt från konst och kultur till politik – och inte minst fest.

Oslo Pride

Oslove vid första ögonkastet

Årets Oslo Pride var inget undantag. Mellan 22 juni och 1 juli samlades tusentals människor från när och fjärran i Oslo för att peppa varandra i kampen mot alla former av diskriminering. Mer än 40 000 gick med i paraden den 1 juli. Bland deltagarna fanns Anna Grúňová (31), Klára Slivoňová (32) och Kadir Telli (23) som bjudits in till det färgglada evenemanget av VisitOslo och Visit Norway.

”Vi kände att Oslo var en plats där du blir accepterad för den du är" - Klára Slivoňová

Klára, Kadir, and Anna exploring the Palace Park in Oslo

Det här är Annas och Klaras första besök i Oslo:

”Om vi skulle sammanfatta Oslo Pride i ett enda ord måste det nog bli "rörande". Alla vi mött har varit snälla och uppmuntrande. Det var häftigt att se hur många som deltog i firandet, också de tusentals människor som inte själva är gay. Till och med brandmän, poliser och militärer hakade på! Det gjorde ett stort intryck på oss. Musiken och stämningen var helt perfekt. Alla gator var pyntade med regnbågsflaggor, och det kändes som om hela staden hade förberett sig för paraden", säger Anna med ett leende.

Vad hittade ni på i Oslo, förutom Pride?
"Vi utforskade flera delar av staden, till fots, med cykel och med båt. Vi besökte Operahuset, en imponerande byggnad. Vi grottade ner oss i vikingahistoria i Vikingskipshuset på Bygdøy, och kollade in de häftiga skulpturerna i Vigelandsparken. En annan höjdpunkt var att promenera genom Damstredet, en mysig kullerstensgata i centrala Oslo med charmiga trähus", säger Anna.

Hur skiljer sig Oslo från andra huvudstäder ni besökt?
"Oslo ser litet ut på kartan, men känns verkligen stort. Vi insåg rätt snabbt att det är späckat med saker att se och göra. Vi fastnade för mixen av stadsliv och natur, inte minst alla utsiktsplatser. Från en del platser såg vi staden och fjorden åt ena hållet och tät skog åt det andra. Oslo är en grön stad, med flera fina och välskötta parker. Att solen knappt går ner på sommaren ger också mängder av tid (och energi!) till att verkligen uppleva staden fullt ut", säger Anna entusiastiskt.

Vad är det som gör Oslo till ett LGBT-vänligt resmål?
”Vi kände att Oslo var en öppen och välkomnande stad, där människor accepterar dig för den du är. Det var till exempel ingen som stirrade på oss när vi höll varann i handen. Tvärtom var det några som kom fram och sa: 'Det här är er fest, men vi är gärna med och firar", säger Klára.

Anna and Klára at Oslo Pride

Vilka av Oslos smaker kommer ni minnas?
”Brunosten, såklart. Den smakar kola. Vi åt också jättegod mat i Lille Herbern, en restaurang som ligger på en liten ö inte långt från centrum. Vi fick vara med och laga maten, och det blev riktigt gott: musslor, skaldjur och andra läckerheter från havet. Det blev också en hel del gott kaffe under resan."

Vad köpte ni med er hem?
”Fem stora paket lakrits (kan inte få nog av det), yllesockor, en vintrig luvtröja, en vikingahjälm, ett paket kaffebönor – och så lite brunost, förstås," säger Anna med ett skratt.

Vad gjorde störst intryck på er i Oslo?
”Folket, utsikten, och alla grönområden. Vi hade kunnat vara en hel dag i Vigelandsparken om vi bara haft mer tid. Lokaltrafiken är smidig och gjorde det lätt att utforska staden. Kortet Oslo Pass var en annan bra sak – med det fick vi bland annat fri entré till olika attraktioner. Det var också häftigt att vi kunde använda våra Oslo Pass på färjorna som går mellan centrum och öarna runtomkring," säger Klára.

Har ni några råd till den som kommer till Oslo för första gången?
”Var inte rädd att fråga lokalbefolkningen. Folket i Oslo är vänliga och har ofta jättegoda råd att ge. Skaffa en karta, köp ett Oslo Pass och se till att hinna med minst en picknick i någon av parkerna. Det är nära till allt, men det finns också massor att göra. Det kan vara bra att planera lite innan du ger dig ut på upptäcktsfärd," säger Klára.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor