Skip to main content

Ljusfestivaler i Norge

Varde ljus!

När något ska firas görs det allra bäst med ljus, konst och musik!

Välkommen till en lysande festivalupplevelse!

Det finns många festivaler i Norge som med hjälp av ljuskonst lyfter fram olika regioners unika kulturer och landskap. Kom och upplev festivalerna och låt dem lysa upp årets mörkaste kvällar!

Börja utforska

När vintern närmar sig och dagarna blir kortare behöver man påminnas om ljusare tider.

Ljus har länge varit ett viktigt inslag i många festivaler, också innan elektriciteten uppfanns. Tända lampor eller lyktor kunde då vara viktiga delar av firandet. Ljus och fyrverkerier jagar inte bara bort mörker, de har också olika betydelser i olika kulturer. I flera århundranden har samhällen runt om i världen lysts upp av ljusfestivaler.

Ljuset firas på många sätt över hela Norge. Kolla in några av våra lysande festivaler!

Fjord Oslo ljuskonstfestival

Fjord Oslo är en gratis ljuskonstfestival som förvandlar hamnpromenaden i Oslo till en utomhusutställning av ljus, öppen för alla.

Den årliga festivalen är Norges största ljuskonstfestival, och har ett spännande program med en blandning av beställningsverk och existerande verk av internationellt erkända konstnärer. Här utforskas ljuskonsten i sin fulla bredd! Upplev allt från projektioner på byggnader till intima installationer, platsspecifika ljusskulpturer och fängslande videoarbeten. Fjord Oslo introducerar både lokalbefolkningen och besökare för framstående ljuskonst, med ett nytt program varje år.

Fjord Oslo är ett årligt arrangemang som hålls från den första torsdagen i november till och med söndagen. Festivalen håller hus i Oslo centrum, och verk ställs ut på Tjuvholmen, Aker Brygge, Rådhusplassen vid Rådhuset och Akershusstranda vid Akershus fästning.

Lumagica

En magisk tur

Ljusparken Lumagica i Trondheim tar dig på en magisk tur med över 40 unika och spektakulära ljusinstallationer. Varje installation är en ljusshow i sig, och flera av dem är interaktiva. Det finns god mat och varma och kalla drycker till försäljning i parken.

Hit kan du ta med dig familj, kollegor, vänner eller kanske någon du gillar lite extra mycket för en magisk och oförglömlig kväll med ljuskonst, musik och mycket annat. Lumagica ligger vid Kristiansten festning i Trondheim och har också en systerpark i Bergen.

Lumagica arrangeras i Trondheim från slutet av januari till slutet av februari. Det är gratis inträde för barn under fyra år, och man kan köpa rabatterade familjebiljetter.

Geiranger ljuskonstfestival

Geiranger ljuskonstfestival är en unik upplevelse som förvandlar Geiranger till ett storskaligt ljuskonstlandskap. En magisk atmosfär med ljuskonst i naturliga omgivningar skapar en stark och mångsidig upplevelse av konst, ljus och natur på en av Norges mest spektakulära platser.

Festivalen äger vanligtvis rum den sista helgen i februari. Det är gratis inträde, och festivalen passar för både barn och vuxna.

Ljusfestivalen Glød

Glød

Glød är en ny årlig ljusfestival i Stavanger som blev en en stor succé när den hölls första gången i januari 2024. Nästa års Glød kommer att bidra till att lysa upp Stavangers 900-årsjubileum.

År 2025 äger festivalen rum 16 till 26 januari från 17:00–22:30. Missa inte!

Elvelangs i Oslo

En praktfull vandring längs älven

Om du är i Oslo kring höstdagjämningen ska du definitivt besöka Elvelangs!

Den här ljuskonstvandringen sträcker sig från Nordre Aker i norr hela vägen ner till centrum. Vandringen går längs älven Akerselva, där elektrisk belysning har bytts ut mot tusentals facklor. På vägen kan du uppleva ljuskonst, dans och musik. Arrangemanget är gratis, och du kan välja om du vill gå hela vägen eller bara kolla in en del.

Det finns flera huvudscener där du kan stanna till en stund och se större shower, eller så kan du hitta dina egna favoriter längs älven.

Det finns ännu fler ljusfestivaler och mindre evenemang i Norge som på olika sätt firar ljuset. Kolla in lokal annonsering!

Missa inte:

Bergen Lights – njut av en magisk ljusresa längs hamnen i slutet av mars.

Lighten // UP // North – Tromsø, polarnatten och snön skapar en unik ram kring den här festivalen som hålls den tredje veckan i november.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor