Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
The Pulpit Rock and the Lysefjord The Pulpit Rock and the Lysefjord
Credits
Preikestolen.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life/regionstavanger.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Stad med svindlande höjder

Hisnande omgivningar med allt från vackra fjordar och fjäll till långa, vita stränder. Som före detta europeisk kulturhuvudstad har Stavanger också ett imponerande utbud av museer och kulturella evenemang.

Stavangerregionen kan skryta med naturattraktioner som Lysefjorden, Solastranden och den världsberömda klippan Preikestolen. Preikestolen tronar 604 meter över havet och är den mest besökta attraktionen i fylket Rogaland. Lonely Planet har till och med utnämnt klippan till en av världens mest fascinerande utsiktsplatser.

Stavanger är en universitetsstad med många institutioner inom högre utbildning och forskning. Det märks tydligt på stadens livliga stämning med ett rikt uteliv och varierade shoppingmöjligheter. År 2008 utsågs Stavanger och Sandnes till Europas kulturhuvudstad, vilket säger något om det breda kulturutbudet. Matfestivalen Gladmat, som brukar hållas i slutet av juli varje år, är en stor händelse som lockar runt 250 000 besökare varje år.

1969 upptäcktes det första oljefältet vid Ekofisk i södra delen av Nordsjön, vilket gav Stavangerregionen en central plats inom Norges ekonomi. Idag är Stavanger Europas främsta olje- och energistad, och lokalbefolkningens främsta inkomstkälla kommer just från oljebranschen. Oljeindustrin har lockat folk av många olika nationaliteter, och Stavanger är idag en mycket internationell destination.

Stadskärnan är relativt kompakt, och man kan nå de flesta sevärdheterna till fots. Stadsdelen Gamle Stavanger är en av Europas bäst bevarande trähusbebyggelser, med över 170 vita trähus. Avsluta gärna stadspromenaden med några av stadens många museer, till exempel Norsk Oljemuseum, Stavanger Kunstmuseum och Norsk Hermetik-museum.

Hafrsfjord, Stavanger
Hafrsfjord, Stavanger
CH/Visitnorway.com
Stavanger
NuArt street art-festival, Stavanger
CH/Visitnorway.com
Stavanger
Norsk Oljemuseum, Stavanger
CH/Visitnorway.com
Stavanger
Ovre Strandgate, Stavanger
CH/Visitnorway.com
Ad

Aktiviteter


Boende


Mat och dryck

Res till och i Stavanger

Med flyg:
 • Stavanger har Norges näst största flygplats för internationell flygtrafik.
 • Det går direktflyg till och från Stavangers flygplats Sola från mer än 60 destinationer i Norge och utomlands.
 • Det går flygbussar från flygplatsen till Stavangers centrum var 20:e minut. Restiden är cirka 30 minuter.
Med bil:

Det är enkelt att nå Stavangerregionen med bil. Nordsjøvegen, den natursköna Suleskarvegen, E39:an, Fjordvegen, och de nationella turistvägarna i Jæren och Ryfylke leder alla dit.

 • Avstånd Oslo–Stavanger: 497 km
 • Avstånd Bergen–Stavanger: 220 km
 • Avstånd Kristiansand–Stavanger: 233 km
Med buss:
 • Det går buss till Stavanger från Oslo, Bergen och Kristiansand flera gånger om dagen. Den ungefärliga restiden är 10 timmar från Oslo, 5 timmar från Bergen och 4 timmar från Kristiansand.
Med tåg:
 • NSB (Norges statliga järnväg) erbjuder regelbundna tåg till Stavanger från Oslo via Kristiansand, och resan tar cirka åtta timmar.
 • Det går lokaltåg mellan Stavanger och Egersund minst en gång i timmen, vilket gör det enkelt att besöka området Jæren.
Med färja:
 • Det går färjor från Hirtshals i Danmark till Kristiansand, en fyra timmars bilresa från Stavanger, och till Tananger, ca 20 minuter från Stavanger.
 • Från båtterminalen i Stavanger går det passagerarbåtar till Ryfylke och till öarna utanför Stavanger.

Se mer på video

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här!

×

RECENTLY VIEWED ARTICLES PLACEHOLDER

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad